Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Türkiye’de Yetiştiriciliği Yapılan Sofralık, Kurutmalık ve Şaraplık Üzümlerin Üretim Projeksiyonu

Yıl 2022, Cilt: 5 Sayı: 1, 17 - 22, 01.05.2022
https://doi.org/10.55257/ethabd.1095080

Öz

Türkiye, coğrafik konumu, iklimi ve toprak yapısı bakımından bağcılığa son derece elverişli kuşakta yer almaktadır. Eski bağcılık kültürüne sahip olan Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde üzüm üretimi yapılabilmektedir. Üzüm, insan sağlığı ve beslenmesindeki önemi ve değerlendirme şekillerinin çok yönlü oluşu ile üreticiler için diğer meyve türlerine kıyasla daha değerlidir. Bu çalışmada son on yıla ait Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’de sofralık, kurutmalık ve şaraplık üzüm üretim alanları ve üretim miktarlarının projeksiyonunun hesaplanması amaçlanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre kurutmalık çekirdeksiz üzüm üretim alanı ve üretim miktarı pozitif yönde bir projeksiyon göstermiştir. Ancak sofralık çekirdekli üzüm, sofralık çekirdeksiz üzüm, kurutmalık çekirdekli üzüm ve şaraplık üzüm grubu negatif yönde bir projeksiyon göstermiştir. Çalışmada elde edilen projeksiyon sonuçları üzerine olumsuz koşullar ile tüketici ve üretici tercihlerinin etkili olduğunu söyleyebiliriz.

Kaynakça

  • Ağaoğlu, Y.S., Çelik, H., 1985. Conservation of Germplasm of Vitis vinifera L. in Turkey, 4th. International Grapevine Breeding Symposium, 13–18 April 1985, 40–42.
  • Adınır, M,. 2011. Salamuralık yaprak toplanan omcalardaki koruk üzümün (Vitis vinifera) turşu olarak değerlendirilmesi. Yüksek lisans tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tokat.
  • Arslan, S., 2015. Üzüm, TEPGE Yayın No: 268, Ankara Çelik, H., 2006. Üzüm Çeşit Kataloğu. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü. Sun Fidan A.Ş. Mesleki Kitaplar Serisi-3:165, Ankara.
  • Demir, B., 2013. Mersin İlinin Tarımda Teknoloji Kullanım Projeksiyonu. Alınteri, 24 (B) – 29-34.
  • Demir, B., ve Kuş, E., 2016. İç Anadolu Bölgesinin Tarımda Teknoloji Kullanım Projeksiyonu. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi TARGİD Özel Sayı, 89-95.
  • DİKA, 2021. TRC3 Bölgesi’nde Bağcılığın Geliştirilmesi Raporu. https://www.dika.org.tr/assets/upload/dosyalar/trc3 -bolgesinde-bagciligin-gelistirilmesi-raporu.pdf (Erişim tarihi: 15.03.2022).
  • FAO, 2020a. Crops and livestock products. https://www.fao.org/faostat/en/#data/QCL (Erişim tarihi: 15.03.2022).
  • FAO, 2020b. Crops and livestock products. https://www.fao.org/faostat/en/#data/QCL/visualize (Erişim tarihi: 15.03.2022).
  • OIV, 2020. State of the world vitivinicultural sector in 2020.
  • TÜİK, 2020 Bitkisel Üretim İstatistikleri. https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=92&locale=tr (Erişim tarihi: 15.03.2022).
  • TÜİK, 2021 Bitkisel Üretim İstatistikleri. https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=92&locale=tr (Erişim tarihi: 15.03.2022).
  • Uzun, A., Yaman, M., Pınar, H., Çetin, N., ve Say, A., 2018. Türkiye’de ekonomik olarak yetiştiriciliği yapılan sert çekirdekli meyvelerin üretim projeksiyonu. BAHÇE 47 (Özel Sayı 2: Uluslararası Tarım Kongresi (UTAK 2018)): 79–83.
  • Yaman, M., Uzun, A., Çetin, N., ve Say, A., 2018. Türkiye’de yetiştiriciliği yapılan bazı üzümsü meyvelerin üretim projeksiyonu. Erciyes Tarım ve Hayvan Bilimleri Dergisi, 1(1), 19-24.

Production Projection of Table, Dry and Wine Grapes Grown in Turkey

Yıl 2022, Cilt: 5 Sayı: 1, 17 - 22, 01.05.2022
https://doi.org/10.55257/ethabd.1095080

Öz

Turkey is located in a zone that is extremely suitable for viticulture in terms of geographical location, climate and soil structure. Grape production may be done in almost every region of Turkey, which has an old viticulture culture. Grape is more valuable for growers compared to other fruit types due to its importance in human health and nutrition and the versatility of evaluation methods. In this study, it is aimed to calculate the projection of production areas and production amounts of table, dried and wine grapes in Turkey, according to the data of the Turkish Statistical Institute (TUİK) for the last ten years. According to the results obtained, the production area and production amount of dried seedless grapes showed a positive projection. However, table seed grapes, table seedless grapes, dried seed grapes and wine grape groups showed a negative projection. We can say that negative conditions with consumer and grower preferences are effective on the projection results obtained in the study.

Kaynakça

  • Ağaoğlu, Y.S., Çelik, H., 1985. Conservation of Germplasm of Vitis vinifera L. in Turkey, 4th. International Grapevine Breeding Symposium, 13–18 April 1985, 40–42.
  • Adınır, M,. 2011. Salamuralık yaprak toplanan omcalardaki koruk üzümün (Vitis vinifera) turşu olarak değerlendirilmesi. Yüksek lisans tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tokat.
  • Arslan, S., 2015. Üzüm, TEPGE Yayın No: 268, Ankara Çelik, H., 2006. Üzüm Çeşit Kataloğu. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü. Sun Fidan A.Ş. Mesleki Kitaplar Serisi-3:165, Ankara.
  • Demir, B., 2013. Mersin İlinin Tarımda Teknoloji Kullanım Projeksiyonu. Alınteri, 24 (B) – 29-34.
  • Demir, B., ve Kuş, E., 2016. İç Anadolu Bölgesinin Tarımda Teknoloji Kullanım Projeksiyonu. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi TARGİD Özel Sayı, 89-95.
  • DİKA, 2021. TRC3 Bölgesi’nde Bağcılığın Geliştirilmesi Raporu. https://www.dika.org.tr/assets/upload/dosyalar/trc3 -bolgesinde-bagciligin-gelistirilmesi-raporu.pdf (Erişim tarihi: 15.03.2022).
  • FAO, 2020a. Crops and livestock products. https://www.fao.org/faostat/en/#data/QCL (Erişim tarihi: 15.03.2022).
  • FAO, 2020b. Crops and livestock products. https://www.fao.org/faostat/en/#data/QCL/visualize (Erişim tarihi: 15.03.2022).
  • OIV, 2020. State of the world vitivinicultural sector in 2020.
  • TÜİK, 2020 Bitkisel Üretim İstatistikleri. https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=92&locale=tr (Erişim tarihi: 15.03.2022).
  • TÜİK, 2021 Bitkisel Üretim İstatistikleri. https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=92&locale=tr (Erişim tarihi: 15.03.2022).
  • Uzun, A., Yaman, M., Pınar, H., Çetin, N., ve Say, A., 2018. Türkiye’de ekonomik olarak yetiştiriciliği yapılan sert çekirdekli meyvelerin üretim projeksiyonu. BAHÇE 47 (Özel Sayı 2: Uluslararası Tarım Kongresi (UTAK 2018)): 79–83.
  • Yaman, M., Uzun, A., Çetin, N., ve Say, A., 2018. Türkiye’de yetiştiriciliği yapılan bazı üzümsü meyvelerin üretim projeksiyonu. Erciyes Tarım ve Hayvan Bilimleri Dergisi, 1(1), 19-24.
Toplam 13 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ahmet Sümbül 0000-0001-9510-0992

Ercan Yıldız 0000-0003-1445-2385

Erken Görünüm Tarihi 17 Mart 2022
Yayımlanma Tarihi 1 Mayıs 2022
Kabul Tarihi 27 Nisan 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 5 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Sümbül, A., & Yıldız, E. (2022). Türkiye’de Yetiştiriciliği Yapılan Sofralık, Kurutmalık ve Şaraplık Üzümlerin Üretim Projeksiyonu. Erciyes Tarım Ve Hayvan Bilimleri Dergisi, 5(1), 17-22. https://doi.org/10.55257/ethabd.1095080