Tuzluluk, son yıllarda dünya tarımı için önemli bir sorun haline geldi ve bitkisel üretimi sınırladı. Bu çalışma, tuz stresinin Dadaş ve Helen tere çeşitlerinin fide çıkış parametreleri üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Sulama olarak tuzluluk seviyesinin üç dozu (S0: 0 mM NaCl (kontrol), S1: 30 mM NaCl ve S2: 60 mM NaCl) ve fide çıkışına etkileri (çıkma yüzdesi, çıkış hızı, ortalama çıkış zamanı, günlük ortalama) çıkış, tepe değeri ve çıkış değeri) incelenmiştir. Çalışmada, artan tuz seviyesi ile her iki çeşidin çıkış parametrelerinde genel olarak önemli düşüşler olmuştur. Dadaş çeşidinin çıkış parametrelerinin 30 mM tuz altında fazla etkilenmediği ancak çıkış parametrelerinde 60 mM tuz seviyesinde önemli düşüşler olduğu görülmüştür. Helen çeşidinin tuz stresine daha duyarlı olduğu ve çıkış parametrelerinin en düşük tuz seviyesinde bile (S1:30 mM) önemli ölçüde düştüğü belirlenmiştir. Çalışmanın bulguları, Dadaş çeşidinin çıkış yüzdesi, ortalama günlük çıkış, tepe değeri ve çıkış değerlerinin tüm tuzluluk seviyelerinde Helen çeşidinden daha yüksek olduğunu göstermiştir. Sonuç olarak, tuz stresi altındaki çeşitler ile çeşitler arasında önemli farklılıklar bulunmuş ve Dadaş çeşidi çıkış sırasında tuzluluk stresine Helen çeşidine göre daha fazla direnç göstermiştir. Bu çeşitlerin tuza dayanıklılıkları hakkında net bir fikir edinmek için bitki gelişimi sırasında tuz stresine karşı tepkinin belirlenmesi gerekmektedir.
Salinity has been a major problem for world agriculture in recent years, limiting plant production. This study was carried out to determine the effect of salt stress on seedling emergence parameters of Dadaş and Helen garden cress cultivars. Three doses (S0: 0 mM NaCl (control), S1: 30 mM NaCl and S2: 60 mM NaCl) of salinity level were applied as irrigation and their effects on seedling emergence (emergence percentage, emergence speed, mean emergence time, mean daily emergence, peak value and emergence value) were investigated. In the study, there were generally significant decreases in the emergence parameters of both cultivars with increasing salt level. It was observed that the emergence parameters of Dadaş cultivar were not affected much under 30 mM salt, but there were significant decreases in emergence parameters at 60 mM salt level. It was determined that Helen cultivar was more sensitive to salt stress and its emergence parameters decreased significantly even at the lowest salt level (S1:30 mM). The findings of the study showed that the emergence percentage, mean daily emergence, peak value and emergence values of Dadaş variety were higher than Helen variety in all salinity levels. In addition, Dadaş garden cress was the variety with mean emergence time. In conclusion, there were significant differences between cultivars and cultivars under salt stress, and Dadaş cultivar more resistance to salinity stress during emergence than the Helen cultivar. In order to obtain a clear idea about the salt resistance of these cultivars, it is necessary to determine the response to salt stress during plant development.
Emergence percentage Lepidium sativum L. salt tolerance Erzurum
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 10 Ekim 2022 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Ekim 2022 |
Kabul Tarihi | 18 Eylül 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 5 Sayı: 2 |