BibTex RIS Kaynak Göster

MÜNÎRÎ’NİN GÜLŞEN-İ EBRÂR VE MADEN- İ ESRÂR MESNEVİSİ’NDEKİ TİPLER VE KİŞİLİKLER

Yıl 2017, Cilt: 2 Sayı: 3, 13 - 44, 01.01.2017

Öz

Tip, toplumun süregelen yaşantısı içinde kendini gösteren belirgin davranışları temsil eder. Divan şiirinde belirgin davranışları temsil eden pek çok tip vardır. Bunlar, Âşık, Maşuk, Mecnun, Leyla, Saki, Derviş gibi tahayyülî ve tasavvurî tipler ile Bülbül, Gül, Güneş, Pervane, Zühre gibi temsilî tiplerdir. Kişilik, kişinin kendi görüş, düşünüş ve davranışlarıyla şekillenir. Kişilik, basmakalıp davranışlar yerine değişken davranışlar sergiler. Divan şiirinde kişilikler, Dinî, Tarihî (Destani-Mitolojik), Edebî ve Sanatkâr, Mutasavvıf ve Bilgin şeklinde tasnif edilebilir. Tipler ve kişilikler, Klasik Türk Edebiyatının önemli kaynakları arasında yer alır. Bu kaynakların müstakil eserler incelenerek ortaya çıkarılması gerekmektedir. Ayrıca, bir milletin kendi değer yargılarını öğrenmesi kültürel ve sanatsal açıdan çok önemlidir. Toplumun davranış ve yapısını temsil eden tipler ve kişilikler de bu düşünceden hareketle ele alınmalıdır. Böylece hem edebi eserlerin anlaşılması kolaylaşmış olacak hem de toplumun değer yargıları daha iyi anlaşılacaktır. Konunun işlenişinde tipler ve kişilikler alt başlıklarla ele alınıp işlendi.

THE TYPES AND CHARACTERS IN THE MUNIRI’S POEM “THE FLOWER GARDEN OF THE VIRTUES AND TREASURE OF MYSTERY”

Yıl 2017, Cilt: 2 Sayı: 3, 13 - 44, 01.01.2017

Öz

The type represents specific behaviors manifested in the ongoing life of the community. There are many types that represent specific behaviors in the Divan poetry. These are imaginary and depicted types such as Aşık, Maşuk, Majnun, Leyla, Saki, Derviş, and representatives such as Bülbül, Gül, Güneş, Pervane, Zühre. Personality is shaped by one's own views, thoughts and behaviors. Personality exhibits variable behaviors instead of stereotyped behaviors. Individuals in Divan poetry can be classified as Religious, Historical (Epic-Mythological), Literary and Artist, Dervish and Scholar. Types and personalities are among the important sources of Classical Turkish Literature. It needs to be presented to scientists by studying individual works of these sources. Additionally, it is important for each nation to study his own legacy from cultural and art view. On this standpoint it is necessary also to investigate the structure and behavior of society. So it will be easy to understand the literary works and correctly to assess true value of society. The topic of this paper is divided to subtitles

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA65JE76FB
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Meheddin İspir Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 2 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA İspir, M. (2017). MÜNÎRÎ’NİN GÜLŞEN-İ EBRÂR VE MADEN- İ ESRÂR MESNEVİSİ’NDEKİ TİPLER VE KİŞİLİKLER. Erzurum Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2(3), 13-44.

Creative Commons License

ETÜSBED, Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.


open-access-logo.png

14283