Karar Alma Sürecinde Muhasebe Bilgi Sisteminin Rolü: Kars İlinde Bir Uygulama

Sayı: 2 31 Aralık 2020
  • Alper Tazegül
PDF İndir
TR EN

Karar Alma Sürecinde Muhasebe Bilgi Sisteminin Rolü: Kars İlinde Bir Uygulama

Öz

Sayısal çağ olarak ifade edilen günümüz dünyasında, işletmelerin bu dönemin teknolojik gelişmelerinden/dönüşümlerinden bağımsız olması düşünülemez. Bu dönüşüm işletmelerin bilgi sistemlerini muhasebe bilgi sistemi gibi alt sistemlerle senkronize bir şekilde yapılandırmasını zorunlu kılmaktadır. Özellikle işletme karar alma süreçlerinde bu alt sistemlerden elde edilen veriler oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Her biri ayrı bir öneme sahip olan bu alt sistemlerden bir tanesi olan muhasebe bilgi sistemi, özellikle finansal içerikli olguların işletme süreçlerindeki ağırlığı dikkate alındığında öne çıkan bir sistemdir. Çünkü muhasebe bilgi sistemi sadece verilerin kaydedilmesi, sınıflandırılması, saklanması ve korunması ile değil aynı zamanda bu verilerin yorumlanması ve karar alma süreçlerinde kullanılacak analizlerin de gerçekleştirilmesini sağlamaktadır. Bu çalışmada da yönetim bilgi sistemleri içerisindeki yeri vazgeçilmez olan muhasebe bilgi sisteminin karar alma süreçlerindeki rolü Kars ilinde uygulanan bir anket ile değerlendirilmiştir. Çalışma sonucuna göre muhasebe bilgi sistemlerinin, özellikle az sayıda çalışanı olan işletmelerde temel işlevinin, vergisel yükümlülükleri yerine getirmek olarak algılandığı tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akgün, A., İ. ve Kılıç, A. 2013 . Muhasebe Bilgi Sisteminin İşletme Yönetiminin Etkinliği Üzerindeki Etkisi, Yönetim ve Ekonomi, 20 2 , 21-36.
  2. Alagöz, A., vd. 2013 . Muhasebe Bilgi Sistemi ve Karar Destek Sistemleri İlişkisinin Yönetsel Karar Alma Faaliyetlerine Etkisi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 30 , 27-40.
  3. Al-Hashimy, H.,N., H. vd. 2019 . The Effect of Accounting Information Systems AIS on Enterprise Resource Planning ERP , Journal of Southwest Jiaotong University, 44 5 .
  4. Alagöz, A. ve Ortakarpuz, M. 2018 . Muhasebe Bilgi Sisteminde Kurumsal Bilgelik Anlayışı, Muhasebe ve Finansman Dergisi, 77 .
  5. Amin, M. K., vd. 2016, Aralık . Factors affecting employees' behavioral intention to adopt accounting information system AIS in Bangladesh. In 2016 19th International Conference on Computer and Information Technology ICCIT pp. 501-505 . IEEE. https://doi.org/10.1109/ICCITECHN.2016.7860249.
  6. Bayraktaroğlu, H., vd. 2015 . KOBİ’lerde Yöneticilerin Muhasebe Bilgi Sistemini Kullanım Düzeylerinin Araştırılması: Burdur İlinde Bir Uygulama, Finans Politik & Ekonomik Yorumlar, 52 606 , 9-21.
  7. Daoud, H. ve Mohamed T. 2013 . Accountıng Information Systems in an ERP Environment and Tunisian Firm Performance”, The International Journal of Dijital Accounting Research, 13, 1- 35.
  8. Demir, Ö. ve Tanyıldızı, İ. 2018 , Üretici Kobilerde Muhasebe Bilgi Sisteminin Farkındalığı: Elazığ İlinde Yapılan Bir Uygulama, Fırat Üniversitesi Harput Araştırmaları Dergisi, 5 2 .

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Alper Tazegül Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2020

Gönderilme Tarihi

-

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Tazegül, A. (2020). Karar Alma Sürecinde Muhasebe Bilgi Sisteminin Rolü: Kars İlinde Bir Uygulama. ETÜ Sentez İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 2, 1-20. https://doi.org/10.47358/sentez.2020.7

ETÜ Sentez İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi © 2020, Erzurum Teknik Üniversitesi tarafından Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International kapsamında lisanslanmıştır.