Derleme

Avrupa Birliği İçin Kaçırılmış Bir Fırsat Olarak Arap Baharı

Sayı: 13 30 Haziran 2024
PDF İndir

Avrupa Birliği İçin Kaçırılmış Bir Fırsat Olarak Arap Baharı

Öz

ArapBaharı uluslararası düzeyde önemli olaylardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Avrupa Birliği (AB) açısından Maastricht Antlaşması ile getirilmiş olan Ortak Güvenlik ve Dış Politikası, Lizbon Antlaşması ile birlikte kapsamı genişletilerek daha etkin, devam ettirilebilir bir Avrupa dış politikasından söz etmek mümkün kılınmıştır. 2010’un sonunda Arap ayaklanmaları başladığında, AB’nin bu ayaklanmanın yaşandığı Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde Lizbon Antlaşması sonrası yeni dış politikası ve buna yönelik araçlarını bölge bazında uygulama açısından önemli bir fırsat alanı olarak görülmüştür. Aynı zamanda söz konusu bölge AB için önemli bir stratejik bölge olmasından dolayı, Birlik açısından bu bölgenin geleceğini şekillendiren aktör olma fırsatı doğmuştur. Ancak bu ülkelerin mevcut durumu ve uygulanan politikaların sonuçlarına bakıldığı zaman AB’nin aktif dış politika uygulama ve söz konusu ülkelere demokratik geçişlere yardımcı olma şansını kaybettiğini söylemek mümkündür.

Anahtar Kelimeler

Etik Beyan

Bu çalışmaETÜ I. Sosyal Bilimler Lisansüstü Öğrenci Sempozyumu’nda bildiri olarak sunulmuştur.

Kaynakça

  1. Arazna, M. (2014). The Arab Spring and Its Influence on European Policy. Security and Defence Quarterly, 3(2 ), 81-96.
  2. BBC News. (2013, Aralık 16). Arab uprising, Country by country- Tunisia: https://www.bbc.com/news/world-12482315 (Erişim: 6 Mayıs 2022).
  3. Beck, M., & Hüser, S. (2015). Jordan and the 'Arab Spring': No Challenge, No Change?. Middle East Critique. 24(1), 83-97.
  4. Biscop, S. (2013). Peace Without Money, War Without Americans: Challenges for European Strategy. International Affairs. 89(5), 1125-1142.
  5. Çeliktaş, Y. (2012). Arap Baharında İnsan Hakları İhlalleri. Politika Akademisi: http://politikaakademisi.org/2012/08/18/arap-baharinda-insan-haklari-ihlalleri/ (Erişim: 5 Mart 2022).
  6. Dandashly, A. (2015). The EU Response to Regime Change in the Wake of the Arab Revolt: Differential Implementation. Journal of European Integration. 37(1), 37-56.
  7. Dinç, C. (2018). Avrupa Birliği'nin ve Üç Büyük Üyesinin Arap Baharı'na Yaklaşımları. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimer Fakültesi Dergisi. 8(2), 1-33.
  8. EUR-Lex. (2011). Joint Communication to the European Council, the European Parliament, The Council, The European Economic and Social Committee and the Committee of the Regions, ''A New Response to a Changing Neighbourhood'': https://eur-lex.europa.eu/legal-content/en/TXT/?uri=celex:52011DC0303 (Erişim: 12 Mayıs 2022).

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Uluslararası İlişkiler (Diğer)

Bölüm

Derleme

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2024

Gönderilme Tarihi

17 Mayıs 2024

Kabul Tarihi

25 Haziran 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Sayı: 13

Kaynak Göster

APA
Yavuz, M., & Progonatı, E. (2024). Avrupa Birliği İçin Kaçırılmış Bir Fırsat Olarak Arap Baharı. ETÜ Sentez İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 13, 17-30. https://izlik.org/JA89DW83BZ

ETÜ Sentez İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi © 2020, Erzurum Teknik Üniversitesi tarafından Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International kapsamında lisanslanmıştır.