Araştırma Makalesi

FUTBOLLA İLGİLİ HABERLERDE YARATILAN STEREOTİPLER VE ÖZDEŞLEŞTİRİLEN CİNSEL KİMLİKLER

Sayı: 5 15 Haziran 2010
  • Ayşe Çatalcalı Soyer
PDF İndir

FUTBOLLA İLGİLİ HABERLERDE YARATILAN STEREOTİPLER VE ÖZDEŞLEŞTİRİLEN CİNSEL KİMLİKLER

Öz

Kitle iletişim araçları futbol kültürünü sunarken “futbola ve futbolcuya atfettiği değer” ile kitleleri, tüketim ideolojisine koşullandırmakta, siyasetten, sosyal olayların gerçeklik zemininden uzaklaştırmakta ve bireyi yapay bir çevre içine itmektedir. Birey bu çevrede giderek özdeşleştiği bu alandaki stereotipler (basmakalıp vargılar) ve kimlikler ile toplumla “yeniden bütünleşme” yoluyla yabancılaşmaktan alıkonulmaktadır.

Bireyler, futbol alanında sunulan stereotipler ve öne çıkarılan kimliklerle (zengin, başarılı, güzel bayanlarla yaşayan, vb) özdeşleşmektedir. Bu dünya aynı zamanda erkek egemen değerlerin ve yönelimlerin doyurulduğu da bir alandır. Futbol bir erkek sporu olarak kitle iletişim araçları yoluyla popülerleştirilmekte ve öteki (kadın) cinsel kimlikleri geri plana düşmektedir. Araştırma, Fanatik gazetesinin 1999-2000 Ağustos-Eylül ayları ile aynı ayların 2000-2001 tarihlerinin karşılaştırmalı olarak, Beşiktaş ve Galatasaray futbol takımlarına yönelik yarattığı stereotipler ve özdeşleştirilen cinsel kimlikler anlambilimsel çözümleme ile betimlenmeye çalışılacaktır. 

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. BAYSAL. A. (1981). Sosyal ve Örgütsel Psikolojide Tutumlar. İstanbul: İstanbul Üniv.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Ayşe Çatalcalı Soyer Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

15 Haziran 2010

Gönderilme Tarihi

1 Haziran 2010

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2010 Sayı: 5

Kaynak Göster

APA
Çatalcalı Soyer A. (2010). FUTBOLLA İLGİLİ HABERLERDE YARATILAN STEREOTİPLER VE ÖZDEŞLEŞTİRİLEN CİNSEL KİMLİKLER. Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Düşünceler Hakemli E-Dergisi, 5, 107-122. https://izlik.org/JA95JW55RW
AMA
1.Çatalcalı Soyer A. FUTBOLLA İLGİLİ HABERLERDE YARATILAN STEREOTİPLER VE ÖZDEŞLEŞTİRİLEN CİNSEL KİMLİKLER. Yeni Düşünceler Dergisi. 2010;(5):107-122. https://izlik.org/JA95JW55RW
Chicago
Çatalcalı Soyer Ayşe. 2010. “FUTBOLLA İLGİLİ HABERLERDE YARATILAN STEREOTİPLER VE ÖZDEŞLEŞTİRİLEN CİNSEL KİMLİKLER”. Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Düşünceler Hakemli E-Dergisi, sy 5: 107-22. https://izlik.org/JA95JW55RW.
EndNote
Çatalcalı Soyer A (01 Haziran 2010) FUTBOLLA İLGİLİ HABERLERDE YARATILAN STEREOTİPLER VE ÖZDEŞLEŞTİRİLEN CİNSEL KİMLİKLER. Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Düşünceler Hakemli E-Dergisi 5 107–122.
IEEE
[1]Çatalcalı Soyer A., “FUTBOLLA İLGİLİ HABERLERDE YARATILAN STEREOTİPLER VE ÖZDEŞLEŞTİRİLEN CİNSEL KİMLİKLER”, Yeni Düşünceler Dergisi, sy 5, ss. 107–122, Haz. 2010, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA95JW55RW
ISNAD
Çatalcalı Soyer Ayşe. “FUTBOLLA İLGİLİ HABERLERDE YARATILAN STEREOTİPLER VE ÖZDEŞLEŞTİRİLEN CİNSEL KİMLİKLER”. Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Düşünceler Hakemli E-Dergisi. 5 (01 Haziran 2010): 107-122. https://izlik.org/JA95JW55RW.
JAMA
1.Çatalcalı Soyer A. FUTBOLLA İLGİLİ HABERLERDE YARATILAN STEREOTİPLER VE ÖZDEŞLEŞTİRİLEN CİNSEL KİMLİKLER. Yeni Düşünceler Dergisi. 2010;:107–122.
MLA
Çatalcalı Soyer Ayşe. “FUTBOLLA İLGİLİ HABERLERDE YARATILAN STEREOTİPLER VE ÖZDEŞLEŞTİRİLEN CİNSEL KİMLİKLER”. Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Düşünceler Hakemli E-Dergisi, sy 5, Haziran 2010, ss. 107-22, https://izlik.org/JA95JW55RW.
Vancouver
1.Ayşe Çatalcalı Soyer. FUTBOLLA İLGİLİ HABERLERDE YARATILAN STEREOTİPLER VE ÖZDEŞLEŞTİRİLEN CİNSEL KİMLİKLER. Yeni Düşünceler Dergisi [Internet]. 01 Haziran 2010;(5):107-22. Erişim adresi: https://izlik.org/JA95JW55RW