The international relations discipline has been continuously progressing especially since the beginning of 1980s. On the basis of these developments in the discipline, concepts such as state and international system continue to be the major issues of research and debates. After 1980s, research programme also play the major role in debates of the discipline. The aim of the article is to discuss the views of realist academicians particularly views of Gilpin on research programme, state and international system and is to assert that real purpose of the realist scholars in international relations discipline is to produce policies for the USA. In this regard, the views of Robert Gilpin, on research programme, state and international system are discussed in this article. It is seen that Gilpin is well aware in their writings that there are divergent approaches in social sciences in terms of research programmes. Although he accepts the existence of different research programmes on social sciences, he only applies the positivist research program when it comes to scholarship. “The state” is on the other hand has never been elucidated by realist scholars and acknowledged a priori as an entity. Gilpin makes an effort to clarify the state and in some parts, he admits society’s influence over the state. However, then, Gilpin approaches state as a solid structure in Waltzian meaning. International system in Gilpin’s works, is analysed through “change” concept. He explains that there is a room for change in international system in early 1980s. On the other hand, after the disintegration of the Soviet Bloc, he just indicates that liberal and capitalist bloc triumph over socialism, international system is just capitalist world, with some divisions within it such as the USA, Japan, Germany. The article aims to postulate that even though Gilpin knows the deficiencies of the positivist research programme, he, in the international relations discipline deliberately remains in the realm of the realist paradigm by explicating their views on state and system. Gilpin’s basic aim is to find out to the paths for the continuation of American dominance in the sense of realist paradigm. It demonstrates that Robert Cox’s argument “theory is always for someone and for some purpose” is valid.
Robert Gilpin international relations research programme realist theory state international system
Uluslararası ilişkiler disiplini özellikle 1980’lerin başından itibaren sürekli bir biçimde ilerleme göstermektedir. Disiplindeki bu gelişmelere temelinde, devlet ve uluslararası sistem gibi kavramlar, başlıca araştırma ve tartışma konusu olmaya devam etmektedir. 1980’lerden sonra, araştırma programı da disiplindeki tartışmalar içerisinde önemli bir rol oynamaktadır. Makalenin amacı realist paradigma kapsamındaki akademisyenlerin özellikle Gilpin’in araştırma programı, devlet ve uluslararası sistem konusundaki görüşlerini tartışmak ve realist akademisyenlerin uluslararası ilişkiler disiplininde temel amaçlarının ABD’nin geleceğine yönelik politika üretme olduğunu ileri sürmektir. Bu kapsamda, bu makalede, Robert Gilpin’in araştırma programı, devlet ve uluslararası sisteme ilişkin görüşleri tartışılmaktadır. Gilpin’in yazılarından anlaşıldığı üzere, araştırma programları bağlamında sosyal bilimlerdeki farklı yaklaşımları bildiği görülmektedir. Her ne kadar sosyal bilimlerdeki farklı araştırma programlarını bilse de, akademik çalışmaların da Gilpin‘in sadece pozitivist araştırma programını uyguladığı görülmektedir. Diğer yandan, “devlet” realist akademisyenler tarafından asla detaylı bir şekilde açıklanmamış ve a priori bir varlık olarak kabul edilmiştir. Gilpin, bu noktada devleti açıklamak için bir çabanın içinde bulunmakta ve bazı yazılarında toplumun devlet üzerindeki etkisini kabul etmektedir Bununla birlikte, sonrasında, Gilpin, Waltz’un bakış açısına yakın bir şekilde devlet katı bir yapı olarak yaklaştığı görülmektedir. Gilpin’in çalışmalarında uluslararası sistem ise “değişim” kavramı çerçevesinde analiz edilmektedir.. 1980’lerin başında uluslararası sistemde değişim için imkân bulunduğu açıklamaktadır. Diğer yandan, Sovyet Birliği’nin dağılmasının ardından, Gilpin, sosyalizme karşı liberal ve kapitalizmin zaferini anlatmakta ve uluslararası sistemin sadece kapitalist dünyayı işaret ettiğini göstermektedir Bu kapitalist dünyada ise ABD, Japonya ve Almanya gibi sistem içi farklı uygulamaların olduğunu söylemektedir. Bu makale, Gilpin’in uluslararası ilişkiler disiplininde pozitivist araştırma programının eksikliklerinin farkında olmasına karşın, özellikle devlet ve sistem konularındaki görüşleri ile realist paradigmanın içerisinde bilerek kaldığını göstermeyi amaçlamaktadır. Gilpin’in temel amacı, realist paradigma bağlamında Amerikan üstünlüğünü koruma yollarını araştırmaktır. Robert Cox’un “kuram her zaman birileri ve bir amaç içindir” argümanının geçerliliğini ortaya koymaktadır.
Robert Gilpin uluslararası ilişkiler araştırma programı realist kuram devlet uluslararası sistem
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Uluslararası İlişkilerde Siyaset |
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 11 Haziran 2024 |
Gönderilme Tarihi | 25 Nisan 2024 |
Kabul Tarihi | 14 Mayıs 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 15 Sayı: 1 |
Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Sosyal Bilimler Dergisi haziran ve aralık aylarında olmak üzere yılda iki defa yayınlanan iki hakemli bir dergidir. Derginin yelpazesi toplum bilimlerinin tüm disiplinlerini ve dallarını kapsamaktadır. LAÜ Sosyal Bilimler Dergisi yalnızca Türkçe ve İngilizce makaleleri kabul etmektedir. http://euljss.eul.edu.tr/euljss/