Amaç: Sunulan çalışmada farklı sığır ırkları arasındaki OLR1 gen polimorfizmi araştırılmıştır.Gereç ve Yöntem: Türkiye’nin değişik bölgelerinden rastgele seçilmiş Boz Irk (BI), Yerli Kara (YK) ve Güney Anadolu Kırmızısı (GAK) ırklarından alınan 147 kan örneği kullanıldı. Kan örneklerinden standart fenol/kloroform yöntemiyle DNA izolasyonu yapıldı. Elde edilen DNA’ların OLR1 gen bölgesinin 270 baz çift (bç) lik fragmenti PZR yöntemi ile yükseltendi. PZR işleminden sonra örneklere PstI restriksiyon enzimi ilave edildi ve kesim işleminden sonra jelde bant uzunlukları görüntülendi.Bulgular: Genotiplemesi yapılan verilerin allel ve genotip frekansları ki-kare (χ2) testi ile değerlendirildi. Anlamlılık seviyesi 0.05 alındı. HardyWeinberg dengesine göre, BI sığır populasyonunun HW dengesinden saptığı gözlendi. GAK ve YK sığır ırklarının ise HW dengesinde olduğu ve ırkların birbirine benzerlik gösterdiği tespit edildi. Öneri: Süt yağı verimi ve süt yağı oranı üzerine etkisi olan OLR1
genindeki polimorfik bölgenin; diğer sığır ırkları da kullanılarak ve sütün benzer özelliklerine etki ettiği düşünülen farklı polimorfik bölgelerle birlikte çalışılarak daha yarar sağlayabileceği düşünülmektedir.
Aim: The objective of this study was investigation of OLR1 gen polymorphism among different cattle breeds in Turkey.Materials and Methods: A total of 147 blood samples were collected from Anatolian Grey (AG), Anatolian Black (AB) and South Anatolian Red (SAR) cattle breeds and DNAs were isolated. PCR-RFLP method was used to determine allele types. Genotype and allele frequencies were calculated after genotyping.Results: Results are evaluated by square test (χ2). The significance level was taken as 0.05. While AG cattle breed deviated from HW equilibrium, SAR and AB cattle breeds were on the HW equilibrium and they are similar to each other.Conclusion: It is thought that the effect of polymorphic region in OLR1 gene on milk fat and the ratio of milk fat will be more efficient by studying with various polymorphic areas, and by using other cattle races that they have effects on similar characteristics of milk.
Diğer ID | JA69GZ93YN |
---|---|
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 29 Sayı: 1 |