The aim of the study was to evaluate the bacteria levels of
non-sprayed and sprayed eggs with a water-based disinfectant
from a layer unit of the Veterinary Faculty Farm of
SU. A total number of 80 eggs were used. Eggs with PotoClean®
treated or not treated were examined by aerobic and
Gram negative bacterial contamination using conventional
culture techniques. A significant decreases in the counts of
aerobic bacteria and Gram negative bacteria were found
(p<0.001). Thus, this sanitizer showed a general ability to
reduce bacteria on egg shells to a negligible number. The
disinfectant tested is highly promising for such purpose.
SÜ Veteriner Fakültesi Yumurtacı Tavuk Çiftliğinden elde
edilen yumurtalarda su bazlı dezenfektanla püskürtme tarzında
muamelenin kontaminant bakteri sayısına etkisi öl-
çüldü. Toplam 80 yumurta kullanıldı. Kontrol ve PotoClean®
ile dezenfekte edilen uygulama grubu yumurtalarında aerobik
ve Gram negatif bakteri sayıları konvansiyonel teknikler
ile belirlendi. Aerobik ve Gram negatif bakteri sayılarındaki
azalma önemli idi (p<0.001). Dezenfektan ile muamele yumurta
kabuğundaki bakteriler üzerinde genel olarak etkili
bulundu. Test edilen dezenfektan yumurta kabuğu bakteriyel
kontaminasyonun azaltılmasında ümit verici bulundu.
Diğer ID | JA69MH86AD |
---|---|
Bölüm | Kısa Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 Cilt: 28 Sayı: 1 |