Bu çalışma, bıldırcın yumurtalarının depolanmasında sıcaklık ve sürenin kuluçka sonuçları ile çıkan civcivlerin
büyüme performanslarına etkisinin incelenmesi amac ile gerçekleştirilmiştir. aynı yaş, bakım ve besleme
şartlarında kafeste yetiştirilen 250 erkek ve 750 işi bıldırcın sürüsünden elde edilen 6000 yumurta ve bu yumurtaların
kuluçkasından çıkan 2004 adet bıldırcın civcivi kullanılmışt ır Ağırlıkları 12-15 9 arasında değişen damızlık yumurtalar,
depolama sıcaklığına göre 11°C, 21°C, 27°C olmak üzere üç grup, her bir grupta depolama süres ine göre 1,5,10 ve
15'er gün olacak şekilde toplam 12 alt grup halinde depolanmışlardır Tüm yumurtalar depolama boyunca % 75±5
oransal neme ayarlı, 3 adet aynı özelliklere sahip depolama bölmelerinde tutulmuştur. Tüm gruplarda ilk lOgünlük ve
5 haftalık yaşama güçleri açısından farklılık tespit edilmemişt ir (P>0.05). Bir gün depolanan yumurtalarda elde edilen
civcivlerin 5. hafta canlı ağırlığı diğer üç gruptan daha düşük gerçekleşmiştir ıcaklık gruplarında sıcaklığın değiş imine
bağlı canlı ağırlıklarda farklılıklar gözlemlenmiş, en yüksek canlı ağırlık 11°C'de gerçekleşirken, en düşük ise 21oC grubunda
bulunmuştur (P<0.05) . Bıldırcın yumurtalarının kuluçka öncesi 11°C'de 5-15 gün depolanmasının civcivierin bü-
yüme perfo rmans üzerine olumlu etkisi olabileceği sonucuna varılmıştır
Bıldırcın depolama sıcaklığı depolama süresi yaşama gücü ve büyüme
This study was carried out to investigate the effects of storage temperature and periods on quail (Coturnix
coturnix japonica) eggs hatchabi lity and subsequent chick growth performance. Total of 6000 eggs was collected
from a quail üock consisting 250 male and 750 female quails of same age, managing and feeding conditions. In
the experiment, 3 (storage temperature, ll, 21, 27°C) x 4 (storage period, 1, 5, 10, 15 day) factorial design was exerted.
The eggs were divided into twelve groups including 12·15 9 breeding quality eggs. All eggs were stored in the
egg storage room with 75±5% relative humidity. There was not significant effect of egg storage period and temperature
on morta lity at first ten days and 5 weeks of age and feed conversion ratio throughout the experiment
(P>0.05). The average five weeks body weight of quails were obtained lowest in one-day storaged groups (P<0.05).
In the temperature groups, the highest body weight was at the 11"C groups (P<0.05). There was a decrease for this
trait along with the temperature increase. The lowest body weight was observed in 21°C group (P<0.05).
Quail egg storage temperature egg storage time hatchability survival and growth performance
Diğer ID | JA72AD45NR |
---|---|
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2006 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2006 Cilt: 22 Sayı: 1 |