Ineklerin kuru dönemdeki yanlış beslenmeleri doğum sonrası süt veriminde azalmaya ve üreme ile ilgili problemlere neden olabilir. Hayvanın kuruya çıkarılmasında amaç doğum öncesi ve sonrası metabolik hastalıklar ve besleme bozukluklarını en aza indirmek, genetik potansiyele uygun sut uretimi için maksimum dOzeyde kuru madde ıuketimini, lölOsOn normal gelişmesini, yıpranmış meme bezlerinin rejenerasyonunu sağlamak ve doğum sonrası Qreme performansını en yüksekte tulmaktır. Hipokalsemi Avrupa Qlkelerinde süt ineklerinde % 5-10 düzeyinde gôriilmektedir. değiştirmesine ve mastilise de sebep olabilir. Yapılan son çalışmaların sonuçlarına göre sul hummasının rasyondaki Ca/P oranları veya Ca ve P'un konsantrasyonlarından çok, rasyonun katyon-anyon dengesinden kaynaklandığı bildirilmektedir. Kuru dönemde negalif katyon-anyon dengesi ile beslenen (·200-300 arası meqlkg KM) ineklerin süt humması riski göstermedikleri, sul verimlerinde artış olduğu ve metabolik problemlerde bir azalma ve üreme per· 10rmanslarlOda belirgin bir iyileşmenin olduğu göriilmüşıür
Improper leeding of Ihe dıy cow can result in decreased lactalional and reproduetive performances. The aim ol the dry period is ıo minimise the melabolic and nulritional disorders al calving, to inerease ıhe dry maller inlake lor inereased milk producfion at post partum, allowing Ihe gromh ol loelus, regeneraling Ihe mammary glands aIJd to allow Ihe eow to achieve oplimum reproduetion afler calving. In European counlries hypocalcemia concern 5-10% of the dairy cows. Hypocalcemia can also be a cause of kelosis, relained placenıa, metrilis, displaced abomasum and masıilis. Recenl sludies have shown that risk ol milk lever is mueh more correlaled lo Ihe dieıaıy caıion-anion balance ralher than the Ca/P ratio or Ihe concentrations of Ca and P. A negalive dietary cation-anion balance (-200 to 300 meqlKg DM) during the dry period did prevenl the milk lever risk, decreased the metabolic disorders and improved Ihe reproductive performance ol the cow
Diğer ID | JA73EH79BA |
---|---|
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 1998 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1998 Cilt: 14 Sayı: 2 |