Çalışmada, rasyonları na farklı oranlarda A,E ve C vitaminleri ilave edilen yumurtacı tavuklarda serum total protein, albumin, glikoz. Ca ve P düzeylerindeki değişimler incelendi. Materyal olarak 1728 adet Hisex Brown, 216 adet Hyline-W 77 ve 216 adet Babcock-8 300 olmak üzere toplam 2160 adet yumurtacı tavuk kullanıldı. Bu hayvanlar her birinde 216 adet olacak şekilde 1 O gruba ayrıldı. Denemenin 1. 2. 4. ve 7. aylarında birer kez kan örneği alınarak serumlar çıkartıldı ve serum total protein, albumin, glikoz, Ca ve P düzeyleri test kitleri kullanılarak spektrofotometrik olarak belirlendi. Sonuç olarak, rasyon bileşimindaki yem maddelerinin ihtiva etttiği vitaminierin haricinde, vitamin ilavesi yapılmamış negatif gruplar ile fazladan vitamin ilavesi yapılmamış negatif gruplar ve fazladan vitamin ilavesi yapılmış pozitif grupların ölçülen plazma parametreleri arasında şekillenen istatistiksel farklılıkların spesifik olmaması nedeniyle, araştırmada kullanılan rasyon bileşimine giren yem maddelerinin ihtiva ettiği vitamin oranlarının analiz edilen parametrelere göre hayvanlarda ihtiyacı karşıtayabilecek düzeyde olquğu düşünüldü. Bu açıdan bakıldığında, hastalık, yüksek ısı stresi gibi vitamin ihtiyacında artışa neden olan herhangi bir durum şekillenmediği sürece rasyonlara yüksek oranda vitamin ilavelerine gerek olmadığı söylenebilir
Yumurta tavuğu vitamin A vitamin E vitamin C total protein glikoz Ca P
In this study the elfacts of vitamin A, E and C supplemented diet of laying hens on serum total protein, albumin, glucose, Ca and P values were investigated. As matarial a total of 2160 that are 1728 Hisex Brown, 216 Hyline-W77, 216 Babcock-8300 egg type chickens in 26 weeks of age were use d and these ani ma ls divided in ten groups each has 216 chicken. Blood samples w ere taken from these animals o nce a moth in which 1, 2, 4 and 7. month. Total protein, albumin, glucose, Ca and P values of sera obtained from each group were analyzed by using spectrophotometer. As a resul , because of differentiation is not spec�ic statistically between vitamin negative and positive groups, vitamin levels in the diet based corn and soybean meals were thought to be enough for animals without factories that effects vitamin necessity of the animals such as diseases and heat stress. At these situations, it may said that the vitamin supplementation in high ratio to the diet is not necessary according to analyzed parameters
Laying hens total protein glucose Ca P vitamin A vitamin E vitamin C
Diğer ID | JA73NY48JJ |
---|---|
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 1996 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1996 Cilt: 12 Sayı: 1 |