Bu çalışmada, antepfıstığı artığ ının hayvan beslemede kuru ot yerine kullanılma olanaklarını ortaya koyabilmek için %80'ni konsantre ve %20'si kaba yemden olu şan, koyun besi rasyon larında kullanılan kaba yemin ise %1 OO'ü kuru ot (Kontrol) , %70'i kuru ot+ %30 antepfıstığı artığı (Deneme 1) ve %50 kuru ot+ %50 antepfıstığı artığından (Den eme 2) oluşturulmuştur. Hazı rlanan bu rasyonların da ruminal fermantasyon ürünleri ile ham besin maddelerinin sindirilma derecesi üzerine etkileri, 6 lvesi toklu üzerinde araştırılmıştır. Araştırma son u nda, gerek yemlemaden bir saat sonra, gerekse yernlemeden dört saat sonra yapılan analizlerde rumen sıvısının pH'sı ve uçucu ya ) asitleri ile amonyak konsan t rasyonu bakımın dan gruplar arasında istatistiksel olarak önemli bir fark bulu nmamıştır (p>0.05). Ham besin maddelerinin sindirilma dereceleri de gruplar arasında istatistiksel düzeyde farklı çı kmamı ştır (p>0.05)
Kaba yem antepfıstığı artığı ruminal fermentasyon sindirilebilirlik
In this study, the acceptability of whole pistachio culls, instead of hay, were in vestigated. For this reason, 6 lambs were used an d offered diets containing concentrate an d roughage in a 80:20 ratio. Pistachio culls were added in t o roughage an d rou ghage were 1 00 % hay (Control), 70 % hay + 30% pistachio cu lls (Treatment ı) and 50 % hay+ 50 % pistachio culls (Treatment 2). The effects of diets on ru minal fermentation an d digestibility of nutrients were evaluated. Ruminal paramaters (pH, volatile fatty acids. NH3 concentrations) did not differ (p>0.05) among groups in rumin al fluid taken at 1 h and 4 h postfeeding. Digestibilities of nutrients were not sign ificant beetwen grou ps (p>0.05)
Diğer ID | JA73PC42VD |
---|---|
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 1996 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1996 Cilt: 12 Sayı: 1 |