Çalışmada gelişmekte bıldırcınların rasyonlarına farklı oranlarda yosun ekstraktı ilavesinin bazı kan
parametreleri üzerine etkisinin araştırılması amaçlandı. Denemede 80 adet 1 günlük Japon bıldırcın civcivi kullanıldı.
.Civcivler 20'şer hayvandan oluşan dört gruba ayrıldı. 1., ll., lll. ve IV. gruplardaki civcivler 5 haftalık oluneaya
kadar sırasıyla; kontrol rasyon u, %1, 0.1 ve 0.01 oranlarında deniz yosunu ekstraktı içeren rasyon la ad libitum
olarak beslendi. Civcivler 1, 3 ve 5 haftalık olduklarında her gruptan 5'er civciv tesadüfi olarak kesirmek
suretiyle laboratuvar analizleri için kan alındı. Araştırmanın 1. haftasında %1 oranında yosun ekstraktı eklenen
rasyonla beslenen gruptaki (ll. grup) erit-rosit sayısı, hemoglobin miktarı ve hematokrit değer, diğer gruplarda
belirlenen değerlerden belirgin olarak yüksek bulunurken, gruplar arasında farklılık yoktu (P>0.05)Civcivler 5
haftalık olduklarında, ll. gruptaki alyuvar sa-yısı, hemoglobin miktarı ve hematokrit değer ı. ve IV. gruplara göre
önemli derecede yüksek bulundu. (P
In this study we attemted to investigate the effect of seaweed extract (Maxicrop) added at different
ıeveıs to rations of growing quail chicks. Eighty, one day old Japanese quail chicks were used in this experiment.
They were randomly distiributed in four groups. each including 20 chicks. The chicks in group !(control).
ll, lll and IV were fed control ration. the ration containing 1, 0,1 and 0.01 % seaweed extract, respectively until
they reached 5 weeks of age. The animars were offered the rations and the water ad libitum.At 1 st, 2 nd and 3
rd weeks of age, 5 chicks of each group were randomly slaughtered for blood withdrawal from each chicks. At
the and of the first week, the erythrocyte count, hemoglobine amount, haematocrit value, plasma glucose and
total protein levels in group ll fed ration caontaining %1 seaweed extract were fo und higher than other groups
altough it was no differences among all groups (P>0.05). At the termination of the fifth week, erythocyte count,
hemoglobine amount and haemotocrit value in group ll were determined signifacantly higher than group 1 and
IV (P<0.05). At that time the plasma glucose and total protein levels were found obviously higher in group ll as
compared to other groups and plasma glucose level in group ll was significantly different than group 1 and IV
(P<0.05) During the whole experiment, it was not dtermined striking changes in respect to leucocyte types, ıeucocyte
and trombocyte counts in all groups.
Diğer ID | JA73ST89TC |
---|---|
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 1995 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1995 Cilt: 11 Sayı: 1 |