Bu çalışmada, Konya'da tüketime sunulmak
üzere marketiere getirilmiş 50 adet yumurtada
HPLC yöntemi ile kloramfenikol ve furazolidon ilaç
kalıntıları araştırıldı. Analiz edilen yumurta numunelerinin
hiçbirisinde kloramfenikol bulunamazken, 17'sinde
furazolidon kalıntısı tespit edildi.
Yumurtalarda belirlenen en düşük furazolidon
düzeyi 2.80 uglkg, en yüksek düzey ise 16.12 uglkg'dır.
Tüm yumurtalarda belirlenen furazolidon ortalaması ise
7.74 uglkg'dır.
Sonuçlara göre, yumurtalarda kloramfenikol
kalıntısının bulunmaması tüketici açısından olumlu olarak
değerlendirilirken, belirlenen furazolidon kalıntılarının
insan sağlığını olumsuz yönte etkileyebileceği kanısına
varıldı.
In this study, chlorampenicol and furazolidon
residues were determined in fifthy eggs marketed
in Konya by HPLC. Furazolidon was found in seventean
eggs, while no chloramphenicol in any samples.
The limit level of furazolidon determined in eggs
was 2.80 ug/kg, the highest level was 16.12 uglkg. The
avarage level was calculated as 7.74 ug/kg.
Asa result, it was concluteq that furazolidon residues
determined in eggs cause sid~ effects for human
health, while no chloramphenicol r~şidues were evaluated
as good result for consumer.
Diğer ID | JA74DV22BH |
---|---|
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 1990 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1990 Cilt: 6 Sayı: 1 |