Mastitisli inek sütlerinden izole edilen 19 Staph. aureus suş'u;
penisilin ve ampisilin rezistansı ile koagulaz, fosfataz, katalaz, B-laktamaz,
klamping faktör ve oksidasyon/fermentasyon özellikleri yönünden
incelendiler.
Bütün suş'lar B-laktamaz üretti. Ampisilin ve penisilin'e sırasıyla,
%94.9, %47.9 oranında dirençli oldukları görüldü. Staph. aureus suş'ları
nın tamamı %100 oranında 0/F, katalaz ve fosfataz oluşturdular. Koagulaz
testleri tavşan plazmasıyla %89.8, sığır plazmasıyla %73.7, tavşan- sı
ğır plazması karışımıyla %100 oranında pozitif olarak bulundular. Pozitif
klamping faktör oranları; tavşan, sığır ve miks plazma ile; sırasıyla,
%89.9, %94.9 ve %100 olarak bulundu. Mannitol Salt Agar'da %73.7 oranında
ürediler. 12 suş sarı renkli kolaniler oluşturdu .Tavşanlara intrakutan
olarak inakule edilen 6 suş'un hepsi nekroz oluşturdu.
Nineteen strains of Staph. aureus isolated from cows
milk with mastitis were tested for their ability to produce coagulase,
phosphatase, catalase, B-lactamase, clumping factor, oxydation/fermentation
(0/F) and resistance of penicillin and ampicillin.
All of the strains have produced B-lactamase and their resistance
rates to penicillin and ampicillin were 94.9%, 47.9% respectively. Catalase,
phosphatase and O/F., producing rate of all Staph. aureus were positive
100%. The Coagulase tests found to be positive at the rate of 89.8% with
rabbit plasma, 73.7% with cow plasma, 100% with mixture of rabbit-cow
plasma. The rate of positive clumping factors was also found to be 89.8%,
94.9%, 100% with rabbit, cow and mix plasma, respectively. 73.7% of all
strains have grown on Mannitol Salt Agar plates. 12 strains producedgolden
cooured colonies. All of the 6 strains were intracutaneously
inoculated to rabbits reduced necrosis.
Diğer ID | JA74KU25HF |
---|---|
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 1986 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1986 Cilt: 2 Sayı: 1 |