Bu araştırma, kafeste beslenen Bobcock tavuklarında, rasyondaki
enerji ve vitamin A seviyesinin yüksek oluşunun karaciğer yağ
lanması üzerine etkisini ışık ve elektron mikroskopik düzeylerde saptamak
amacıyla yapıldı.
Materyal olarak 40 adet erişkin <> tavuk kullanıldı.
Kontrol grubundaki tavukların karaciğer epitel hücrelerinde lipid
damlacıklarına · çok az raslandı.
Subkutan yolla, 50.000 I. U /kg vitamin A palmitat verilen tavukların
kara'ciğer epitel hücrelerinde lipid damlacıkları miktarında bir artış olmadığı,
buna karşılık perisinuzoidal hücrelerin sitoplazmasında lipid damlacıkları
miktarının arttığı gözlendi.
Yüksek enerjili rasyonla 3 ay beslenen tavuklarda karaciğer yağlamasına
ait bulguların tümü elde edildi. Böyle bir karaciğerde, lipidlerin
bulunuşunun dejenerasyondan çok, lipid toplanması şeklinde olduğu tesbit
edildi. ·
Enerji ve vitamin A seviyesi yüksek rasyonla beslenen. tavukların
karaciğer epitel hücrelerinde ise diffuz yağ dejenerasyonu saptandı. Rasyondaki
enerji seviyesi ile bi:dikte vitamin A seviyesinin de yüksek olması
halinde, A vitamini'nin karaciğer yağlanmasını şiddetlendirici etki
yaptığı sonucuna varıldı.
This study was carried out at the light and electronmicroscopi(!
level to investigate the effect of high energy and Vitamin A
levels in the ration over the fat depositian in the liver of the Bobcock
strains chickens fed in cages.
Fourty mature chickens were used as material. Lipid granules in the
liver epithelial cells were rarely appeared in the control group chickens.
Contrary to those in the cytoplasm of the perisinusoidal cells, the num-
. bers of lipid granules were observed that not to increase .in the hepatic
epithelial cells of the chicken subcutanely administrated with 50.000
I.U/kg Vitamin A palmitat.
All the findings were observed related to the fat depositian in the
liver of chickens that fed 3 months with high eneryg rations.
Presence of lipids in the liver were determined as lipid accumulation
rather than dejeneration.
On the other hand diffuse lipid dejenerations were determined in the
hepatic epithelial cells of the chickens fed both high energy and Vitamin
A level ration.
In the case of high energy level together with high Vitamin A level
in the· ra tion. It is concluded that the intensity of fat depasition in the
liver increased with the level of Vitamin A.
Diğer ID | JA74MV62PN |
---|---|
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 1985 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1985 Cilt: 1 Sayı: 1 |