Et yönlü piliç rasyonlarmda kullanılan farklı enerji kaynaklarının
besi performansı ve abdominal yağ birikimi üzerine etkisini incelemek
amacıyla yapılan bu araştırmada 400 erkek, 400 dişi olmak üzere
toplam 800 adet Arbro 7 adlı yerli ticari günlük civciv kullanılmıştır.
Rasyonlarda enerjinin bir bölümü; 1. Mısır (M); 2. Ayçiçek yağı
(%2.5) (AYı); 3. Ayçiçek yağı (%5) (AYı); 4. Balık yağı (%2.5) (BYı);
5. Balık yağı (%5) (BY2); 6. Hayvansal yağ (%2.5) (HYı); 7. Hayvansal
yağ (%5) (HY2); 8. Buğday+ Ayçiçek yağı (%3) (BAY) gibi kaynaklardan
sağlanmıştır. Onaltı grup halinde yürütülen ve 56 gün süren araş
tırma sonunda erkek piliçlerden elde edilen ortalama canlı ağırlık değcrleri
1892.93- 2375.00 g arasındadır. Mısıra dayalı rasyonlada beslenen
grupta en düşük (1892.93 g), 2. (2355.38 g), 3. (2375.00 g) ve 4. (2346.16 g)
gruplarda en yüksek canlı ağırlık tesbit edilmiştir. Ayçiçek yağı, balık yağı, hayvansal yağ verilen dişi piliçler arasında canlı ağırlık bakımından
önemli farklılık gözlenememiştir (P > 0.05).
Erkek piliçlerde, deneme süresince tüketilen toplam yem miktarı
4.424- 5.376 kg, yemin etki derecesi ise 2.ı35- 2.450 kg olarak hesaplanmıştır.
Ayçiçek yağı (%5) ile buğday+ ayçiçek yağı (%3) kapsayan rasyonları
alan erkeklerin ı kg canlı ağırlık için tükettikleri yem miktarı en
düşük bulunmuştur (sırasıyla 2.ı35 ve 2. ı93 kg). Dişi piliçlerde deneme
süresince yemin etki derecesi 2.352 - 2.574 kg şeklinde hesaplanmıştır. Mı
sıra dayalı rasyonlarla beslenen dişi piliçlerde yemin değerlendirilmesi
ba·kımından, diğer gruplara oranla olumsuz sonuçlar alınmıştır.
Erkek piliçlerde abdominal yağ miktarı 24.ı- 44.9 g, abdominal yağ
miktarının vücut ağırlığına oranı ise %1.0- 2.0 arasında bulunmuştur. Balık
yağı ye dirilen gruplarda abdominal yağ birikimi ( 44.9 ve 42. ı g) ile
abdominal yağın vücut ağırlığına oranı (%1.9 ve %2.0) en yüksektir. Di-
şi piliçlerde ise abdominal yağ miktarı 8. grup (55.7 g) ile 6. ve 7. gruplarda
(48.7 ve 52.4 g) en yüksek olarak tesbit edilmiştir. Bu seks grubunda
abdominal yağ miktarının vücut ağırlığına oranı ise %1.8 ile %2.9 arasındadır.
Araştırma sonuçlarına göre dişilerde abdominal yağ· birikimi
genel olarak erkeklerden daha fazla olmuştur.
Sonuç olarak, ayçiçek yağının her iki düzeyinin gerek besi performansı
gerekse a:bdominal yağ birikimi üzerine olumlu etkisi tesbit edilmiştir.
Rasyona %2.5 oranında katılan balık yağının yüksek canlı ağırlık
alınmasında etkili olduğu ancak bu grupta a:bdominal yağ miktarı ile dokularda
toplanan yağ miktarının fazla olduğu gözlenmiştir. Özellikle;
%5 balık yağında besi performansı gerilemiş, bu grupta tavuk etinde balık
kokusu hissedilmiştir. Buna göre broyler rasyonlarmda yüksek düzeyde
yer verilen mısırın belirli oranlarda azaltılarak enerjinin bir bölümü
nün bitkisel yağlardan karşılanması gerektiği kanısına varılmıştır.
This study was carried out to investigate the effects of
different energy sources used in broiler diets on the growth performance
and the albdominal fat deposition. Four hundred male and 400 female
day- old Arbro -7 chicks were randomly distributed by sex into sixteen
pens, each pen containing 50 chicks.
In eght experimental rations, 1. Corn (M); 2. Sunflower oil (2.5 %)
(AY1); 3. Sunflower (5%) (AY2); 4. Fish oil (2.5 %) (BY1); 5. Fish oil
(5%) (BY2); 6. Animal fat (2.5 %) (HY1); 7. Animal fat (5 %) (HY2);
8. Wheat + Sunflower oil (3 %) (BAY) were used as supplemental or
based energy sources. Each ration was fed to one male and one female
group. Thus, sixteen groups were set up and the experiment was ended
at the 56th day.
Mean live weight values of the males were between 1892.93 and 2375.00 grams. The groups of M and BAY had the lowest live weight.
the highest values were obtained from the chickens in AYı (2355.58 g),
AY2 (2375.00 g) and BYı (2346.16 g) (P 0.05).
The total feed consumption and feed convertion of male chickens
w ere 4.424-5.376 kg and 2.135-2.450 kg, respectively, during the entire
experiment. The satisfactory feed convertion values were found in AY2
and BAY. Feed convertion of female chicken groups was in the range of
2.352- 2.574 kg and the chickens in the group fed corn as an energy source
consumed more feed for 1 kg weight gain than the other groups.
Abdominal fat contents of the males were in the range of 24.1-44.9 g
and percent abdominal fat of live weight was in the range of 1.0-2.0 %.
Both abdominal fat weight and the percent abdominal fat of live weight
were the largest in the groups fed fish oil. In the females, the highest
values were obtained in BAY, HYı and HY2 (55.7, 48.7 and 52.4 g respectively).
The percent abdominal fat of li ve weight in the same sex groups
was between 1.8 and 2.9 %. According to these results, it is said that the
abdominal fat deposition of female chickens was more than the values of
males.
As a result, because of best effect on increasing growth performanc~
obtained with supplementing various levels of sunflower oil, it is suggested
that the vegetable oil be used in broiler rations as an energy
subsitute for some part of corn:. On the contrary, fish oil used in broiler
rations increased abdominal fat accumulation and caused fishy smell in
me at.
Diğer ID | JA74HZ58PS |
---|---|
Bölüm | Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 1987 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1987 Cilt: 3 Sayı: 1 |