Et yönlü piliç rasyonlarında kullanılan farklı enerji kaynaklarının
karaciğer yağlanması üzerine etkilerini incelemek amacıyla yapı
lan bu araştırmada 400 erkek, 400 dişi olmak üzere toplam 800 adet Arbro
7 adlı ticari günlük civciv kullanılmıştır.
Rasyonlarda enerjinin bir bölümü; 1. Mısır (M); 2. Ayçiçek yağı
(%2.5) (AY1); 3. Ayçiçek yağı (%5) (AY2); 4. Balık yağı (%2.5) (BY1);
5. Balık yağı (%5) (BY2); 6. Hayvansal yağ ( %2.5) (HY1); 7. Hayvansal
yağ (%5) (HY2); 8. Buğday+ ayçiçek yağı (%3) (BAY) gibi kaynaklardan
sağlanmıştır.
Denemenin 56. gününele balık yağı ile beslenen gruplara ait erkek piliçlerde
karaciğer ağırlığı ile karaciğerde yağ miktarı en yüksek bulunmuştur.
Aynı dönemde kesilen dişi piliçlerden %5 balık yağı alan grupta
karaciğer ağırlığı, %2.5 balık yağı verilen grupta ise karaciğerde yağ
miktarı diğer gruplardan daha fazla olarak tesbit edilmiştir.
Denemenin sonunda kesilen erkek ve dişilerde en şiddetli yağ infiltrasyonu
balık yağı alan gruplarda gözlenmiştir. Bu hayvanlarda makroskobik
incelemede karaciğerin solgun, sarımtırak renkte, çok yağlı gö-
rünümde ve gevrek kıvamda olduğu, mikroskobik kesitlerde de karaciğer
epitel hücrelerinin lipid damlacıkları ile diffuz şekilde dolu olduğu tesbit
edilmiştir. Mısıra dayalı rasyonlarla beslenen 1. grup ile 8. grupta
ikinci dereceele yağlanmanın meydana geldiği görülmüştür. Dişilerde 1.
grupta yağlanmanın erkeklere göre arttığı ve balık yağı grupları ile aynı düzeye ulaştığı ortaya konulmuştur. Diğer taraftan dişilerde ikinci derecede
yağlanma %2.5 hayvansal yağ ile buğday + ayçiçek yağı kombinasyonu
alan gruplarda görülmüştür.
Sonuç olarak, ayçiçek yağının her iki düzeyinin karaciğer yağlanmasını
azaltıcı etkisi tesbit edilmiştir. Rasyonlara %2.5 ve %5 düzeylerinde
katılan balık yağı karaciğerde şiddetli yağlanmaya yol açmış, bu gruplardan
elde edilen tavuk etinde balık kokusu hissedilmiştir. Bu sonuçlara
göre, brayler rasyonlarında yüksek düzeyde kullanılan mısırın, karaciğer
yağlanmasının önlenmesi bakımından, belirli oranlarda azaltılarak enerjinin
bir bölümünün bitkisel yağlardan karşılanması gerektiği kanısına
varılmıştır.
This study was carried out to investigate the effects of different
energy sources used in broiler diets on occurence of fatty liver
syndrome. Four hundred male and 400 femal dayold Arbro 7 were randomly
distributed by sex into sixteen pens with each pen containing 50
chicks.
In eight experimental rations, 1. Corn (M); 2. Sunflower oil (2.5 %)
(AY1); 3. Sunflower oil (5 %) (AY2); 4. Fish oil (2.5 %) (BY1); 5. Fish
oil (5 %) BY2); 6. Animal fat (2.5%) (HYı); 7. Animal fat (5%) (HY2);
8. Wheat + Sunflower oil (3 %) (BAY) were used as supplemental or
based energy sources. Each ration was fed to one male and one female
·group. Thus, sixteen groups were set up and experiment was ended at
the 56th day.
At the 56th day of the experiment, the highest liver weights and liver
fat percentages of the male chickens were found in BY1 and BY2 fed fish oil. On the other hand, the highest liver weight was found in BY2 and the
highest percentage of liver fat was observed in BY1 in the females.
At the end of the experiment, in macroscopic investigation of livers
of the male and female chickens fed fish oil were yellowish pale, swollen
and crispy. In microscobic investigation of the livers in the same groups,
the excessive amounts of lipid infiltrations were seen in the cytoplasma
of paranchymal cells. Simiral observation was found in the livers of female
chickens fed corn. There were the excessive amounts of lipid infiltrations
in lVI and BAY in males and in HY1 and BAY females, but the lipid level
was less than the above groups. By contrast, the lesser amounts of lipid
infiltrations were observed in the liver paranchymal cells of the chickens
fed the rations supplemented vegetable or animal fat.
As a result, because of the best effect on the reduction of fat level
obtained with supplementing various levels of sunflower oil, it is sug·
gestecl that the vegetable oil be used in broiler rations as an energy
substitute of some part of corn. On the contrary, fish oil used in broileı
rations increasecl liver fat accumulation and caused fishy smell in meat.
Diğer ID | JA74JB92MS |
---|---|
Bölüm | Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 1987 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1987 Cilt: 3 Sayı: 1 |