I - In this study chemical examinations have been made on 34
samples of Turkish Torba Yoğurt that properly collected from the villages
of Denizli province, and from Konya, Aydın, Çumra, Afyon, Gönen,
Mihallıccik, Çarşamba, Ladik provinces and county- seats.
The results are as follows :
Water Percentage : This was determined through Xylen distillation
method, and found as 60 - 80 %.
Fat Percentage : The samples have firs been homogenized, and 2 cc.
of amrnonium was added; then the Gerher method was used as in the
same way as to determine butter fat in milk. The fat percentage was
fo und between 1 S .4 -O %.
Acidity: N/10 NaOH was 'used for acid titration; and calculations
were made on lactic acid resulting in 0.9-4.2 %.
Salt Percentage : 5 gram s of Y oğurt was oven- burned till having
its aslı, and titrated with AgNQ, to determine the salt percentage. The
figure was found as 0- 1,17 %.
Total Dry Matter: The figure for water percentage was deducted
from the total weight do determine the percentage of total dry matter.
Ash:5 grams of Yogurt was so oven- burned as it turns into gray
colour, and the remaining was weighed. The figure for aslı weight
was deducted from the total weight of sample resulting as 13- 40 %.
Starch: No starch could be determined in all samples at all.
I Bu çalışmamızda Denizli köylerinden Konya, Aydın , Çumra,
Burdur, Aydın, Afyon, Gönen, Eskişehirin Mihalıççık kazasından, Çarşamba,
Ladik kazasından usulüne göre alınan 34 torba yoğurdu nümunesi
üzerinde kimyasal muayeneler yapılmıştır.
Bu muayenelerin neticeleri : .
Su Oranı:
Su oranı Xylen distilasyon metodu ile tayin edilmiş ve .% 60- 86 bulunmuştur.
Yağ Oranı:
Yağ oranı yogurt hemojenize edildikten sonra üzerine 2 C ammonyak ilave edilerek Gerber metodu ile sütteki gibi yağ tayini yapılmıştır.
Yağ oranı % 0- 15.4 arasında bulunmuştur.
Asidite:
N/10 NaOH titrasyon yapılmış ve laktik asit cinsinden hesaplanmış
ve 0.9- 4,2 arasında bulunmuştur.
Tuz Oranı:
5 gram yoğurdu yakarak külden tuz tayini yapıldı Agno' ,ile titre
edildi. Tuz oranı % 0 1,17 bulundu.
Umumi Kuru Madde:
Umumi kuru madde oranı % de su ni'sbeti ' çıkarıldıktan sonra kalan
umumi kuru madde olarak kıymetlendiirldi. % de 13-40 tesbit edildi.
Kül:
5 gram yağurt alınarak yakma fırınında gümuşı renk oluncaya kadar
yakıldı kül tartıldı alınan yağurt miktarı üzerinden hesaplandı ve
% 13-40 arasında bulunmuştur. .
Nişasta:
Hiç bir nümunede nişasta tesbit edilmemiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Bilimleri |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 1967 |
Gönderilme Tarihi | 1 Aralık 1967 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1967 Cilt: 3 Sayı: 3-4 |