Determination of the Nitrite Level in sausages that have been bought from the various Ankara Markets.
Yıl 1982,
Cilt: 5 Sayı: 4-5, 29 - 38, 01.12.1983
Cumhuriye Anter
Yıldız Ayaz
Öz
In Turkey, as we have seenin many countries, the nitrite level
in sausage is limited to 200 ppm. This limited le;vel of the· n itrite
with its conservative effect is used for coloring and arama in the
sausage -salami teohnoJogy.
The 50 samples which have been bought from the. various
Ankara markets at different times and an experiment has. been
made and it has been seen that 20.7-265.4 ppm nitrite has been
found.
28 % of the samples was containing nitrite mor-e than 200
ppm. and the remaining samples had less nitrite than 200 ppm.
Kaynakça
- 1 - Dryden F.D. nd BirdeaU, J.J. (1980): Why Nitrite Does Not İmport
color. Food Technology July 29-31.
- 2 - Ett ve Balık Kurumu· Genel Müd. (1973) : Yönetmelik Sıra No : 33.
- 3 - Gıda maddelerinin v•e umumi sağlığı ilgilendi!l."en eşya ve levazıının
hususi vasıflarını gösteren tüzük (1982) .
- 4 - Leistner, L. (1981): New Nitrite Regulation of west Germany.
Fleischwirtschaft. 61 (2) 252-254.
- 5 - Marrictt, N.G. Lachowich, R.V. and Pierson, M.D. (1981): Use of Nitrite
and Nitritc-sparing Ag•ents in Meats . . A. Daview .
.Journal of 'Food Protection Howember 44 (ll) .881-885.
- 6 - Nordisk~Metodik Komite for Levnedamidler (1963): Detorınination of
UDC. 546. 173. No: 49.
- 7 - Otnurtag, C. (1958) : Et Mamüllerinin Analizi için Amerika Birleşik
Devletlerin Et Muayene Divizyonu tarafından kullanılan muayene
metodları ile orijini yabancı olan, memleketimiz et mamüllerinde rutubet,
protein. ilil.V'e edilmfş su, tuz, yağ, niıtritln kantitatif tayinleri
ve nitrit, yağsız kuru süt veya süt 'tozu nebati veya hububa t unlarının
kalitatif tayinleri.
- 8 - Panataks, J. et al (1973): Nitrate, nit rite and dimethylnLtrosemine in
cured meat products. Journal of the Assoc. of offic. Anal. Chem.
56 (3) .
- 9 - Preuesmann, R. (1973) : Toxicity of nitrite and. N-niıtrose compounds.
Prof. int. Symp. Nitrite Mest Prod. Zeist. Padec. Wageningen.
- 10 - Sebramek, J.E. (1979) : Advances in the T-echnology of ni<trite use and
Consideraticm of Alternatives.
Food Technology 58-62.
- 11 - Sofes, J.W. and Bustta, F.:f. (1980): Alternatives to the use of Nit rite
As An Antibotulinal Agent. Food Technology May. 21'4-251.
- 12 - Tezcan, I. (1977): Sosislerde Spektrofotometrik Metodla Kantitati,f
Nitrit Tayini Üzerinde Bir Araştırma.
Lalahan Zootekni Araşt. Enst. Basıınevi , 1977.
- 13 -TSE. (1972): Sosis T.S. 980 UDK 637. 524.
- 14 - Yıldırım , Y. (1975): Haşlanmış Sucuklarda (sosis-salam) renk oluşumu .
Et. Endüst. Der. 10 (55) 10-14. E.B.K.
- 15 - Yılldırım, Y. (1979): Nitrat ve Nitritin Et Ürünl•erinde Katılma Oranlarının
Sınırlandırılması , Gıda Bilimi ve Teknol. Derg. 2 (1) 71-77.
Ankara Piyasasında Satılan Sosislerde Nitrit Miktarı üzerinde Araştırma
Yıl 1982,
Cilt: 5 Sayı: 4-5, 29 - 38, 01.12.1983
Cumhuriye Anter
Yıldız Ayaz
Öz
Birçok ülkelerde ve yurdumuzda 200 ppm olarak sınırıandırılan
nitrit miktarı sisis-salamın teknolojisinde konservatif etkisi,
renk ve arama verici özellikleri nedeniyle kullanılmaktadır.
Ankara piyasasında satılan değişik firmalara ait 50 sosis örneğinde
saptanan nitrit miktarı 20,7 - 265,4 ppm arasındadır. Örneklerin
% 28'i 200 ppm üzerinde, % 72'si 200 ppm'in altında bu~
lunmuştur.
Kaynakça
- 1 - Dryden F.D. nd BirdeaU, J.J. (1980): Why Nitrite Does Not İmport
color. Food Technology July 29-31.
- 2 - Ett ve Balık Kurumu· Genel Müd. (1973) : Yönetmelik Sıra No : 33.
- 3 - Gıda maddelerinin v•e umumi sağlığı ilgilendi!l."en eşya ve levazıının
hususi vasıflarını gösteren tüzük (1982) .
- 4 - Leistner, L. (1981): New Nitrite Regulation of west Germany.
Fleischwirtschaft. 61 (2) 252-254.
- 5 - Marrictt, N.G. Lachowich, R.V. and Pierson, M.D. (1981): Use of Nitrite
and Nitritc-sparing Ag•ents in Meats . . A. Daview .
.Journal of 'Food Protection Howember 44 (ll) .881-885.
- 6 - Nordisk~Metodik Komite for Levnedamidler (1963): Detorınination of
UDC. 546. 173. No: 49.
- 7 - Otnurtag, C. (1958) : Et Mamüllerinin Analizi için Amerika Birleşik
Devletlerin Et Muayene Divizyonu tarafından kullanılan muayene
metodları ile orijini yabancı olan, memleketimiz et mamüllerinde rutubet,
protein. ilil.V'e edilmfş su, tuz, yağ, niıtritln kantitatif tayinleri
ve nitrit, yağsız kuru süt veya süt 'tozu nebati veya hububa t unlarının
kalitatif tayinleri.
- 8 - Panataks, J. et al (1973): Nitrate, nit rite and dimethylnLtrosemine in
cured meat products. Journal of the Assoc. of offic. Anal. Chem.
56 (3) .
- 9 - Preuesmann, R. (1973) : Toxicity of nitrite and. N-niıtrose compounds.
Prof. int. Symp. Nitrite Mest Prod. Zeist. Padec. Wageningen.
- 10 - Sebramek, J.E. (1979) : Advances in the T-echnology of ni<trite use and
Consideraticm of Alternatives.
Food Technology 58-62.
- 11 - Sofes, J.W. and Bustta, F.:f. (1980): Alternatives to the use of Nit rite
As An Antibotulinal Agent. Food Technology May. 21'4-251.
- 12 - Tezcan, I. (1977): Sosislerde Spektrofotometrik Metodla Kantitati,f
Nitrit Tayini Üzerinde Bir Araştırma.
Lalahan Zootekni Araşt. Enst. Basıınevi , 1977.
- 13 -TSE. (1972): Sosis T.S. 980 UDK 637. 524.
- 14 - Yıldırım , Y. (1975): Haşlanmış Sucuklarda (sosis-salam) renk oluşumu .
Et. Endüst. Der. 10 (55) 10-14. E.B.K.
- 15 - Yılldırım, Y. (1979): Nitrat ve Nitritin Et Ürünl•erinde Katılma Oranlarının
Sınırlandırılması , Gıda Bilimi ve Teknol. Derg. 2 (1) 71-77.