Ankara'da süpermarketlerde satılan 70 hazır dana kıyması
alınarak mikrobiyolojik, kimyasal ve tek tımaklı hayvan eti yönünden,
serolajik muayeneleri yapıldı.
Araştırma sonuçları aşağıdadır. 1- Total mikroorganizma sayıları ortalama 6.19X 10i/ gr.
olup, en yüksek 5.0 X 105/gr, en düşük 4.5 X 106 gr. olarak bulundu.
Koliform mikroorganizma sayıları,
Ortalama 2.4 X 106/ gr. olup, en yüksek 1.0 X 108/ gr, en düşük 1.0 X 105/ gr. olarak saptandı.
Sülfiti redükte eden anaeroblar 55 nümunede saptanmamış
olup, en az 2.0 X 102/ gr, en yüksek 1.2 X 105gr. olarak yayıldı.
Örneklerin hiç birisinden Salmonella mikroorganizmaları
izole edilemedi.
2 - Rutubet: En yükse-k % 72 en düşük % 45 ve ortalama
% 58.93 =ı= 0.665 olarak saptandı.,
Yağ: En yüksek % 40, en düşük % 8 ve ortalama % .21.48 =ı=
0.84 7 olarak bulundu.
Kurumadde yağı: En yüksek % 72.72, en düşük % 27.48 ve ortalama
% 50.98 =ı= 1.347 olarak hesaplandı.
3 - Örneklerin hiç birinde tek tırnaklı hayvan eti bulunamadı.
Yapılan çalışma sonuçları , hazır kıymalar ile ilgili mikrobiyolojik
ve kimyasal standartların en kısa zamanda ülke koşullarına
uygun bir şekilde hazırlanması gereğini ortaya koymaktadır.
Kıyma Kıymaların Mikrobiyolojik Kalitasi Kıymaların kimyasal Kaliteleri Kıymada Tek tırkanaklı hayvan eti Kıyma İncelemesi
70 Samples of reody ground beef taken from supermarket
in Ankara were examined by serologically ,bacteriologically and
chemioally.
The results of examinations are as follows:
ı - Total microorganizmal counts were 6.19 X 107/g. averagely,
ran.ging from 4.5 X 106/g. to 5.0 X 108/ g.
Coliform microorganisms were 2.4 X 106/ g. averagely, ranging
from' 1.0 X 105/ g. to ı.o w 108/g.
Anaerobic microirganisms which have reducted sulphit were
found only in 55 samples, ranging from 2.0 X 102/ g. to 1.2 X 105/ g.
Salmonella microo>r.ganisms have hot been is·ola.ted in any
samples.
2 - Relative humidities were determined as being 58.93 +
0.665 %. averagely ranging from 45 % to 72 %.
Fat rates were 21.48 + 0.847 % averagely ranging from 8 %
to 40 %.
Fat of dried material were· 50.98 + 1.347 % averagely, ranging
from 27.48 % to 72.72 %.
3 - Equine meats were not föund any in the samples using
precipitation test.
According to the results of researoh, in Turkish conditions,
it is necessary to prepare microbiological and chemical standardization
of ready ground beef as soon as possible.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Bilimleri |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 1983 |
Gönderilme Tarihi | 1 Aralık 1983 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1982 Cilt: 5 Sayı: 4-5 |