Bu araştırmanın amacı aktif katılımlı astronomiye yönelik öğretim yöntem ve materyal öğretiminin fen bilimleri öğretmen adaylarının astronomi öğretimi yapan öğretmen imgeleri üzerine etkisini incelemektir. Araştırma durum çalışmalarından program etkileri durum çalışmasına göre yürütülmüştür. Araştırmaya 2019-2020 akademik yılı güz döneminde dördüncü sınıf öğrencisi olan ve çeşitli üniversitelerde öğrenim gören 40 fen bilimleri öğretmen adayı katılmıştır. Araştırmada maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada, etkinliklerin uygulaması 2019-2020 öğretim yılı güz döneminde altı günde yapılmıştır. Etkinliklerde, öğretmen adaylarına, drama, istasyon, argümantasyon, kavramsal değişim metinleri, kavram karikatürleri, 5E öğrenme döngüsü, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik uygulamaları gibi astronomi öğretimine yönelik uygulamalar yaptırılmıştır. Öğretmen adaylarının astronomi öğretimi yapan fen bilimleri öğretmeni imgelerini belirlemek için, astronomi öğretimi yapan fen bilimleri öğretmeni denildiğinde gözlerinin önünde canlanan resmi çizmeleri ve açıklamaları istenmiştir. Öğretmen adaylarının uygulama öncesi ve sonrası çizimlerinden ve açıklamalarından elde edilen veriler içerik analizi ile çözümlenip karşılaştırılmıştır. Analiz sonucunda, öğretmen adaylarının uygulama öncesi çizimlerinde astronomi öğretimi yapılan ortam olarak çoğunlukla sınıf ortamını çizdikleri, uygulama sonrası çizimlerinde ise sınıf ile okul dışı ortamı bütünleştirdikleri ve ayrıca çizimlerin sınıf ortamında düz anlatımdan grup çalışması ve drama etkinliklerine doğru kaydığı tespit edilmiştir. Bunun yanında öğretmen adaylarının çoğu, uygulama öncesinde öğretim materyali olarak güneş sistemi modeli, Dünya, Güneş, Ay modeli ve Ay’ın evleri gibi astronomi ile ilgili posterler çizerken, uygulama sonrasında bu model ve posterlerin yerini arttırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik uygulamalarının aldığı tespit edilmiştir. Bu çerçevede astronomiye yönelik öğretim yöntem ve materyal öğretiminin fen bilimleri öğretmen adaylarının astronomi öğretimi yapan öğretmen imgelerini olumlu yönde etkilediği söylenebilir
Anahtar Kavramlar: Öğretmen imgesi astronomi öğretimi öğretmen eğitimi
The aim of this study is to examine the effect of teaching methods and materials instruction about astronomy, which is maintained somehow active participant, on pre-service science teachers’ images of teacher that teaches topics about astronomy. In this study program effects case study which is one of the case studies was used. 40 pre-service science teachers who were 4th graders from different universities at fall term of 2019-2020 academic years were participated to this study. Maximum variety sampling method was used in this study. Implementations of activities were maintained six days at fall semester of 2019-2020 academic years. In activities, applications about astronomy like drama, learning stations, argumentation, conceptual change texts, concept cartoons, 5E learning cycle and virtual reality and augmented reality applications were executed with participants. Explaining and drawing picture that visualizes when a science teacher who teaches an astronomy topic was requested to determine pre-service teachers’ images about teacher that teaches an astronomy topic. Data achieved from pre and post drawings and explanations of pre-service teachers was analysed and compared by using content analysis. As a result of analysis, it was found that while most of pre-service teachers draw a classroom as astronomy teaching environment at pre-test, they integrated a classroom and informal learning environment at post-test, and moreover drawings revised from direct instruction at classroom to teamwork and drama. Behind this, it was found that most of pre-service teachers draw models of solar system or earth, moon and sun and posters about astronomy like phases of moon as a learning material at pre-test, applications of visual and augmented realities took the place of this models and posters at post-test. In this context, it can be asserted that instruction of teaching methods and materials related to astronomy effects pre-service science teachers’ images of teacher that teaches an astronomy topic positively
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Eğitim Üzerine Çalışmalar |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 2 Aralık 2020 |
Gönderilme Tarihi | 18 Ağustos 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 8 Sayı: 2 |
Dergide yayımlanmak üzere gönderilen çalışmaların daha önce hiç bir yerde yayımlanmamış ve aynı anda başka bir dergiye gönderilmemiş olması gerekir. Çalışmaların başka dergilerde daha önce yayımlanmamış olması ve/veya değerlendirme sürecinde olmaması yazar(lar)ın sorumluluğundandır. Bu tür bir husus tespit edildiğinde çalışma yazar(lar)a geri gönderilir.
Dergiye çalışma göndermeyi düşünen araştırmacılar https://dergipark.org.tr/tr/pub/fbod dergi adresinde bulunan “Yazım Kuralları”, "Yazarlar İçin Rehber" ve “Makale Gönder” sayfalarını inceleyerek çalışmalarını internet ortamında gönderebilirler. FBÖD ücretsiz bir dergi olup, dergiye gönderilen çalışmalar için yazarlardan değerlendirme veya basım ücreti talep edilmemektedir. Dergide yayımlanan çalışmaların tamamının tam metinleri ücretsiz erişime açıktır. Dergide yayımlanan makalelerden kaynak gösterilmek suretiyle alıntı yapılabilir.
Dergide yayımlamak üzere çalışmalarınızı bekler, derginin ülkemizde fen bilimleri eğitimi ve öğretiminin gelişmesi, bilim okur-yazarlığının yaygınlaşması ve öğretmenlerin uygulamaya dönük ihtiyaçlarının karşılanması amaçlarına katkı sağlamasını temenni ederiz.
EDİTÖR