Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Fen Eğitimine Mühendislik Odaklı Bir Yaklaşım: ENGINEER Projesi ve Uygulamaları

Yıl 2013, Cilt: 1 Sayı: 1, 12 - 22, 30.06.2013

Öz

Bu çalışma Avrupa Birliği 7. Çerçeve programı tarafından bütçelendirilen ENGINEER projesi kapsamında geliştirilen öğretim materyallerinin tanıtımını yapmak için hazırlanmıştır. 2007 yılında Rocard raporu ile ortaya konulan sonuçlar Avrupa Birliğindeki birçok ülkede fen eğitiminin yeniden ele alınması için alarm vermesine neden olmuş, fen ve teknoloji öğrenme ortamlarının zenginleştirilmesi ve sorgulamaya dayalı öğrenme ve öğretme yöntemlerinin kullanılmasını sağlamıştır. Bu nedenle geliştirilen ENGINEER projesinde basit ve ucuz malzemeler kullanılarak ve Mühendislik Tasarım Süreci MTS izlenerek öğrenme üniteleri geliştirilmiştir. Daha fazla sayıda genç bireyin bilim, teknoloji ve mühendislik alanında kariyer düşüncelerinin geliştirilmesi hedeflenen ENGINEER projesinde geliştirilen mühendislik tabanlı üniteler öğrencilerin eğlenerek öğrenebilecekleri materyalleri içermektedir. Çalışma içerisinde ENGINEER projesi ile ilgili bilgilerin yanı sıra, Mühendislik Tasarım Süreci ve Örnek Üniteler sunulmuştur

Kaynakça

  • Cavas, B. (2012) The meaning of and need for “Inquiry Based Science Education (IBSE)”. Journal of Baltic Science Education, 11(1), 4-6.
  • Çelik, K. (2012) Canlılarda Üreme, Büyüme Ve Gelişme Ünitesinin Araştırmaya Dayalı Öğrenme Yöntemi İle İşlenmesinin Öğrencilerin Akademik Başarılarına, Bilimsel Süreç Becerilerine Ve Fen Ve Teknoloji Dersine Yönelik Tutumlarına Etkisi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Dokuz Eylül Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • Milli Eğitim Bakanlığı (2013). www.meb.gov.tr
  • New Generation Science Standards (2013). http://www.nextgenscience.org
  • Rocard, M., Csermely, P., Jorde, D., Lenzen, D., Henriksson, H.W. & Hemmo, V. (2007). Science Education Now: A New Pedagogy for the Future of Europe. European Commission Directorate General for Research Information and Communication Unit. Erişim tarihi: 15/02/2012,
  • http://ec.europa.eu/research/sciencesociety/document_library/pdf_06/report-rocard-on-science-education_en.pdf
  • Sjøberg, S. & Schreiner, C. (2010). The ROSE project. An overview and key findings. Erişim tarihi: 10/03/2012, http://roseproject.no/network/countries/norway/eng/nor-Sjoberg-Schreiner-overview-2010.pdf
Toplam 7 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Eğitim Üzerine Çalışmalar
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Bülent Çavaş Bu kişi benim

Çağla Bulut Bu kişi benim

Jack Holbrook Bu kişi benim

Miia Rannıkmae Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2013
Gönderilme Tarihi 28 Şubat 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Çavaş, B., Bulut, Ç., Holbrook, J., Rannıkmae, M. (2013). Fen Eğitimine Mühendislik Odaklı Bir Yaklaşım: ENGINEER Projesi ve Uygulamaları. Fen Bilimleri Öğretimi Dergisi, 1(1), 12-22.

Dergide yayımlanmak üzere gönderilen çalışmaların daha önce hiç bir yerde yayımlanmamış ve aynı anda başka bir dergiye gönderilmemiş olması gerekir. Çalışmaların başka dergilerde daha önce yayımlanmamış olması ve/veya değerlendirme sürecinde olmaması yazar(lar)ın sorumluluğundandır. Bu tür bir husus tespit edildiğinde çalışma yazar(lar)a geri gönderilir.

Dergiye çalışma göndermeyi düşünen araştırmacılar https://dergipark.org.tr/tr/pub/fbod dergi adresinde bulunan “Yazım Kuralları”, "Yazarlar İçin Rehber" ve “Makale Gönder” sayfalarını inceleyerek çalışmalarını internet ortamında gönderebilirler. FBÖD ücretsiz bir dergi olup, dergiye gönderilen çalışmalar için yazarlardan değerlendirme veya basım ücreti talep edilmemektedir. Dergide yayımlanan çalışmaların tamamının tam metinleri ücretsiz erişime açıktır. Dergide yayımlanan makalelerden kaynak gösterilmek suretiyle alıntı yapılabilir.

Dergide yayımlamak üzere çalışmalarınızı bekler, derginin ülkemizde fen bilimleri eğitimi ve öğretiminin gelişmesi, bilim okur-yazarlığının yaygınlaşması ve öğretmenlerin uygulamaya dönük ihtiyaçlarının karşılanması amaçlarına katkı sağlamasını temenni ederiz.

EDİTÖR