Son yıllarda, nüfusun hızla artması; iklim krizi, gıda ve su israfı gibi problemleri de beraberinde getirmiştir. Sürdürülebilir beslenme modelleri, insanların yaşam kalitesini arttırarak; doğal kaynakların kullanılmasını ve çevresel etkileri ise azaltarak olumlu etkiler göstermektedir. İçeriğindeki besinlerin çevresel etkileri değerlendirilirken; su ve karbon ayak izi hesaplamalarından yararlanılmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye Beslenme Rehberi (TÜBER) 2015’te önerilen yaşa özgü menülerin makro ve mikro besin ögeleri gereksinimlerinin karşılanma oranlarının yanı sıra; besinlerin su ve karbon ayak izleri de hesaplanarak çevresel etkileri değerlendirilmiştir. Menülerde karbon ayak izine en fazla katkı yapan besinlerin peynir, inek sütü ve dana eti olduğu; su ayak izine en çok katkı yapan besinlerin dana eti, tavuk yumurtası, beyaz peynir ve inek sütü olduğu tespit edilmiştir. Bitkisel besinlerin ise karbon ve su ayak izlerinin daha düşük olduğu belirlenmiştir. Diğer menülere kıyasla, enerji içeriği yüksek olan yetişkin erkek (36 yaş) bireye özgü menünün karbon ve su ayak izlerinin de yüksek olduğu; enerji içeriği düşük olan erkek çocuğa (4 yaş) özgü menünün karbon ve su ayak izlerinin de düşük olduğu görülmüştür. Dolayısıyla, beslenme rehberlerinde örnek menüler planlanırken; menünün enerji içeriğinin hayvansal ve bitkisel besinlerden karşılanan miktarlarının dengeli olması, çevresel etkilerin minimum düzeyde tutulması için oldukça önemlidir.
In recent years, rapid population growth has brought problems such as climate crisis, food and water waste. Sustainable nutrition models show positive effects by improving people's quality of life and reducing the use of natural resources and environmental impacts. Water and carbon footprint calculations are used to assess the environmental impact of nutrients. In this study, in addition to the rates of meeting the macro and micronutrient requirements of age-specific menus recommended in the Turkish Dietary Guidelines (TUBER) 2015, the environmental impacts of foods were evaluated by calculating their water and carbon footprints. It was found that the foods that contributed the most to the carbon footprint in the menus were cheese, cow's milk and veal, while the foods that contributed the most to the water footprint were veal, chicken eggs, feta cheese and cow's milk. Plant-based foods were found to have lower carbon and water footprints. Compared to the other menus, the menu for male adults (36 years), which has a high energy content, has a high carbon and water footprint, while the menu for boys (4 years), which has a low energy content, has a low carbon and water footprint. Therefore, when planning sample menus in nutrition guidelines, it is very important that the energy content of the menu is balanced between animal and plant foods in order to minimize environmental impacts.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Beslenme ve Diyetetik |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 3 Mayıs 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 3 Mayıs 2024 |
Gönderilme Tarihi | 28 Şubat 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 4 Sayı: 1 |