Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Spor ve Egzersizde Yeme Bozuklukları ve Psikolojik Temelleri

Yıl 2021, Cilt: 1 Sayı: 1, 33 - 52, 30.06.2021

Öz

Sporcuların başarılı olma ve kazanma arzusu ve spor ortamının yarattığı stres, sporcuları sağlıksız davranışlara itebilmektedir. Buna ek olarak, medyada kültürel bir değer olarak yansıtılan ve toplumda önemli bir değer haline gelen kadınlarda ince bir fiziksel yapı, erkeklerde ise kaslı vücut yapısına sahip olma arzusu çoğu zaman insanları sağlıksız davranışlara sürükleyebilmektedir. Toplumsal ve psikolojik temelleri olan bu sağlıksız davranışlardan biri yeme bozukluğudur. Klinik ruhsal bozukluk olan yeme bozukluğu (örn. anoreksiya nevroza, bulimiya nevroza) ve bozulmuş yeme davranışı (örn. ortoreksiya nervoza) spor ve egzersiz ortamlarında, cinsiyet, yaş ve spor/egzersiz türüne göre değişmekle birlikte, sıklıkla görülmektedir. Bu rahatsızlık sonucu sporcular ve egzersiz katılımcıları uzun süre aç kalma, aşırı yeme ve aşırı antrenman/egzersiz, zayıflama ilaçları, laksatif ve diüretik kullanımı gibi sağlıksız davranışlar sergileyebilmektedirler. Sağlığı olumsuz etkileyen temelinde psikolojik sebepleri barındıran yeme bozukluğu alışkanlıkları, ayrıca sportif performansına ve yaşam kalitesine de zarar vermektedir. Bu çalışmada spor ve egzersiz ortamlarında yeme bozukluğu üzerine yapılan çalışmalar derlenmiş, yeme bozukluğuna sebep olduğu düşünülen psikolojik kavramlar ve kuramlar özetlenmiştir.

Kaynakça

  • American Psychiatric Association. (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders (DSM- 5). American Psychiatric Pub.
  • Anandkumar, S., Manivasagam, M., Kee, V. T. S., & Meyding-Lamade, U. (2018). Effect of physical therapy management of nonspecific low back pain with exercise addiction behaviors: A case series. Physiotherapy Theory and Practice, 34(4), 316-328.
  • Anderson, L. M., Reilly, E. E., Gorrell, S., & Anderson, D. A. (2016). Running to win or to be thin? An evaluation of body dissatisfaction and eating disorder symptoms among adult runners. Body Image, 17, 43-47.
Toplam 3 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Spor ve Egzersiz Psikolojisi, Egzersiz ve Spor Psikolojisi
Bölüm Derlemeler
Yazarlar

Gözde Ersöz Bu kişi benim 0000-0002-4848-1929

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Ersöz, G. (2021). Spor ve Egzersizde Yeme Bozuklukları ve Psikolojik Temelleri. Fenerbahçe Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 1(1), 33-52.