Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

ARALIKLI AÇLIK VE ATLETİK PERFORMANS

Yıl 2021, Cilt: 1 Sayı: 1, 53 - 65, 30.06.2021

Öz

Sporcularda performans artışı veya Ramazan orucunun tutulma isteği üzerinde aralıklı açlık diyetleri ilgi odağı olmuştur. Bu derlemenin amacı, sporcularda uygulanan aralıklı açlık diyetlerinin bilişsel, fiziksel ve performans açısından etkilerini incelemektir. Çalışmalar, aralıklı açlık diyetlerinin vücut kompozisyonunu iyileştirdiği, yağsız kütleyi koruyabileceği veya artırabileceği, yağ kütlesini azaltabileceği ve böylece vücut ağırlığını azaltabileceğini öngörmektedir. Ramazan orucunun performans üzerinde dehidratasyon ve uyku düzensizliği ile olumsuz etkilerinin oluştuğunu, diğer aralıklı açlık diyetlerinin ise performans ve vücut kompozisyonu üzerinde nötr veya olumlu etkileri olabileceği gösterilmiştir. Aralıklı açlık diyetlerinin olumlu etkileri elde etmek için yeterli hidrasyon, enerji ve protein sağlayan beslenme yaklaşımları, antrenman, uyku ve sıvı tüketim stratejileri geliştirilmelidir. Aralıklı açlığın atletik performans üzerindeki etkileri konusunda bu alanda daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Kaynakça

  • Abaïdia, A. E., Daab, W., & Bouzid, M. A. (2020). Effects of Ramadan fasting on physical performance: a systematic review with meta-analysis. Sports Medicine, 50(5), 1009-1026.
  • American College of Sports Medicine. (2015). Protein intake for optimal muscle maintenance.Anton, S. Anton, S. D., Moehl, K., Donahoo, W. T., Marosi, K., Lee, S. A., Mainous III, A. G., ... ve Mattson, M. P. (2018). Flipping the metabolic switch: understanding and applying the health benefits of fasting.Obesity, 26(2), 254-268.
Toplam 2 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Spor ve Egzersiz Beslenmesi
Bölüm Derlemeler
Yazarlar

Begüm Yücesoy Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Yücesoy, B. (2021). ARALIKLI AÇLIK VE ATLETİK PERFORMANS. Fenerbahçe Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 1(1), 53-65.