Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

FİZİKSEL AKTİVİTE, SAĞLIK VE ÇEVRE

Yıl 2021, Cilt: 1 Sayı: 3, 3 - 16, 30.12.2021

Öz

Fiziksel aktivitenin kuruluşlarca önerilen düzeylerde ve sürelerde yapıldığında birçok yararları olduğu bilinmektedir. Küresel ölçekte fiziksel hareketsizliğin ve bağlı olarak bazı hastalıkların da giderek arttığı gözlenmektedir. Önlenebilir hastalıkların ülkelerin sağlık sistemlerine ve ekonomilerine büyük parasal yük getirdiği birçok araştırmada rapor edilmiştir. Fiziksel aktivite ile ilgili yapılı çevre özelliklerine olan ilgi son yıllarda hızla artmaktadır. Yaşam alanlarında destekleyici yapılı çevre oluşturmak, toplumda fiziksel aktiviteyi artırmak için bir strateji olabilir. Yürünebilir mahalleler, yüksek yerleşim yoğunluğu, arazi kullanımlarının ve destinasyonların karışımı ve çeşitliliği, cadde bağlantısı, yaya altyapısı, trafik ve suç güvenliği ve estetik gibi fiziksel aktiviteyi destekleyen özelliklerin varlığı ile karakterize edilir. Araştırmalar, algılanan ve nesnel olarak ölçülen yapılı çevre özellikleri ile yetişkinlerde fiziksel aktivite arasında ilişkiler bulmuştur.

Kaynakça

  • Andersen LB., Schnohr P., Schroll M., Hein HO. (2000). All-cause mortality associated with physical activity during leisure time, work, sports, and cycling to work. Arch Intern Med. 2000; 160: 1621- 1628
  • Astrand P-O. Whole body metabolism (1988). In: Horton ES, Terjung RL, editors. Exercise, nutrition and energy metabolism. New York: Macmillan:1–8
  • Caspersen, C. J., Powell, K. E., & Christenson, G. M. (1985). Physical activity, exercise, and physical fitness: definitions and distinctions for health-related research. Public health reports (Washington, D.C.: 1974), 100(2), 126–131.
Toplam 3 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Egzersiz Fizyolojisi
Bölüm Derlemeler
Yazarlar

Mustafa Özer

Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 1 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Özer, M. (2021). FİZİKSEL AKTİVİTE, SAĞLIK VE ÇEVRE. Fenerbahçe Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 1(3), 3-16.