Bir Bağımlılık Merkezinde Yatarak Tedavi Gören Hastaların Sosyodemografik Özellikleri

Cilt: 17 Sayı: 4 1 Ağustos 2012
  • Rabia Bilici
  • Görkem Karakaş Uğurlu
  • Evren Tufan
  • Tuğba Güven
  • Mustafa Uğurlu
PDF İndir
EN TR

Bir Bağımlılık Merkezinde Yatarak Tedavi Gören Hastaların Sosyodemografik Özellikleri

Öz

Amaç: Madde kullanımı ve ilişkili bozuklukların, dünyada ve ülkemizde yaygınlığı giderek artmaktadır. Alkol ve madde kullanım bozukluklarının ve eşlik eden psikopatolojilerin geriye dönük değerlendirilmesi bu bozuklukların klinik özellikleri ve tedavileri hakkında bilgilerimizi artırabilir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada bir yıllık süre içerisinde bir bölge hastanesinin AMATEM kliniğinde yatırılarak tedavi edilen hastaların sosyodemografik ve klinik verilerinin belirlenmesi, alkol/ madde kullanım bozukluğuna eşlik eden psikopatolojilerin ve önerilen tedavilerin gözden geçirilmesi amaçlanmıştır. Hastaların yatış dosyaları geriye dönük olarak taranmış, sosyodemografik ve klinik verileri Stastical Package for Social Sciences for WindowsTM 16.0 ile hazırlanan bir veritabanına kaydedilmiş ve analizlerde tanımlayıcı istatistikler kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya, tümü erkek olan 258 hasta dahil edilmiştir. Tedavi başvurularının en sık kaynak aldığı iller Elazığ (n: 77, % 29.8) ve Van'dır (n: 36, % 14.0). Hastalar arasında en sık kullanılan maddenin esrar olduğu (n=133, % 51.6) ve hastaların en sık denetimli serbestlik süreci ile tedavi başvurusunda bulundukları gözlenmiştir (n=131, % 50.8). En sık I. Eksen tanısının Anksiyete Bozuklukları (n=58, % 22.5); en sık II. Eksen tanısının ise Anti-sosyal Kişilik Bozukluğu (n=30, % 11.6) olduğu saptanmıştır. Sonuç: Denetimli serbestlik süreci içerisinde tedavi olmak amacıyla başvuran hastalar örneklemin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Çoğu hasta ilk ve orta öğretim düzeyinde eğitim görmüştür ve alt-orta gelir düzeylerinde olduklarını bildirmiştir. Başvurular arasında esrar kullanımının yaygınlığı denetimli serbestlik sürecini yansıtabilir. Bulgularımızın ülkemizin çeşitli bölgelerindeki AMATEM'lerine yapılacak başvuruların karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi için bir katkı sağlayabileceği düşünülmüştür.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Uluğ B. Madde kullanımı ile ilişkili bozukluklar. Güleç C, Köroğlu E(Eds). Psikiyatri Temel Kitabı. 1.Baskı, Ankara: MedioGraphics Ajans Matbaacılık Hizmetleri, 1997; 299-320.
  2. Sevinçok L, Küçükardalı Y . Genç erkeklerde madde kullanımı: Sosyodemografik Özellikler ve Psikiyatrik Tanılar. Türk Psikiyatri Dergisi 2000; 11: 40-8.
  3. Beyazyürek M, Alpkan L, Karamustafalıoğlu KO, Özer ÖA, Anıl MK: Uyuşturucu madde bağımlılarında sosyodemografik özellikler. Düşünen Adam 1990; 3: 59-61.
  4. Beyazyürek M, Alpkan L, Eradamlar N, Karamustafal ıoğlu KO, Özer ÖA: Madde bağımlılığı ve yüksek öğretimde psikososyal faktörler. Düşünen Adam 1990; 3: 7-9.
  5. Türkcan A, Çakmak D. AMATEM'e 1998 yılı içinde yatan hastaların sosyodemografik ve madde kullanım özellikleri. 35. Ulusal Psikiyatri Kongresi Özet Kitabı, 1999.
  6. Mırsal H, Kalyoncu A, Pektaş Ö, Mırsal N, Beyazyürek M. Alkol bağımlılığında klinik özellikler ve sosyodemografik değişkenler. Bağımlılık Dergisi 2000; 1: 81-5.
  7. Ögel K. Türkiye'de Madde Bağımlılığı. IQ Kültür Sanat Yayıncılık İstanbul, 2002; 99-139.
  8. Kuloğlu M, AtmacaM. Psikiyatri polikliniğine başvuran hastalarda nikotin bağımlılığı. Kriz Dergisi 2001; 9: 33-8.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Rabia Bilici Bu kişi benim

Görkem Karakaş Uğurlu Bu kişi benim

Evren Tufan Bu kişi benim

Tuğba Güven Bu kişi benim

Mustafa Uğurlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Ağustos 2012

Gönderilme Tarihi

29 Temmuz 2014

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2012 Cilt: 17 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA
Bilici, R., Uğurlu, G. K., Tufan, E., Güven, T., & Uğurlu, M. (2012). Bir Bağımlılık Merkezinde Yatarak Tedavi Gören Hastaların Sosyodemografik Özellikleri. Fırat Tıp Dergisi, 17(4), 223-227. https://izlik.org/JA49YG96YC
AMA
1.Bilici R, Uğurlu GK, Tufan E, Güven T, Uğurlu M. Bir Bağımlılık Merkezinde Yatarak Tedavi Gören Hastaların Sosyodemografik Özellikleri. Fırat Tıp Dergisi. 2012;17(4):223-227. https://izlik.org/JA49YG96YC
Chicago
Bilici, Rabia, Görkem Karakaş Uğurlu, Evren Tufan, Tuğba Güven, ve Mustafa Uğurlu. 2012. “Bir Bağımlılık Merkezinde Yatarak Tedavi Gören Hastaların Sosyodemografik Özellikleri”. Fırat Tıp Dergisi 17 (4): 223-27. https://izlik.org/JA49YG96YC.
EndNote
Bilici R, Uğurlu GK, Tufan E, Güven T, Uğurlu M (01 Ağustos 2012) Bir Bağımlılık Merkezinde Yatarak Tedavi Gören Hastaların Sosyodemografik Özellikleri. Fırat Tıp Dergisi 17 4 223–227.
IEEE
[1]R. Bilici, G. K. Uğurlu, E. Tufan, T. Güven, ve M. Uğurlu, “Bir Bağımlılık Merkezinde Yatarak Tedavi Gören Hastaların Sosyodemografik Özellikleri”, Fırat Tıp Dergisi, c. 17, sy 4, ss. 223–227, Ağu. 2012, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA49YG96YC
ISNAD
Bilici, Rabia - Uğurlu, Görkem Karakaş - Tufan, Evren - Güven, Tuğba - Uğurlu, Mustafa. “Bir Bağımlılık Merkezinde Yatarak Tedavi Gören Hastaların Sosyodemografik Özellikleri”. Fırat Tıp Dergisi 17/4 (01 Ağustos 2012): 223-227. https://izlik.org/JA49YG96YC.
JAMA
1.Bilici R, Uğurlu GK, Tufan E, Güven T, Uğurlu M. Bir Bağımlılık Merkezinde Yatarak Tedavi Gören Hastaların Sosyodemografik Özellikleri. Fırat Tıp Dergisi. 2012;17:223–227.
MLA
Bilici, Rabia, vd. “Bir Bağımlılık Merkezinde Yatarak Tedavi Gören Hastaların Sosyodemografik Özellikleri”. Fırat Tıp Dergisi, c. 17, sy 4, Ağustos 2012, ss. 223-7, https://izlik.org/JA49YG96YC.
Vancouver
1.Rabia Bilici, Görkem Karakaş Uğurlu, Evren Tufan, Tuğba Güven, Mustafa Uğurlu. Bir Bağımlılık Merkezinde Yatarak Tedavi Gören Hastaların Sosyodemografik Özellikleri. Fırat Tıp Dergisi [Internet]. 01 Ağustos 2012;17(4):223-7. Erişim adresi: https://izlik.org/JA49YG96YC