MASTOİD HAVA HÜCRELERİNİN BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ YÖNTEMİYLE MORFOMETRİK İNCELENMESİ

Cilt: 7 Sayı: 2 1 Nisan 2002
  • Ahmet Kavaklı
  • Sacide Karakaş
  • Ahmet Uzun
PDF İndir
EN TR

MASTOİD HAVA HÜCRELERİNİN BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ YÖNTEMİYLE MORFOMETRİK İNCELENMESİ

Öz

Amaç: Cellulae mastoideae şekil ve büyüklük açısından birçok farklılıklar gösterebilir. Bilgisayarlı Tomografi'nin (BT) tanıda kullanılmasından sonra bu konuda çalışmalar yapılmış olmasına karşın, yapılan çalışmalarda genellikle yaş grupları oluşturulmamış ve cellulae mastoideae hacimleri (CMH) geniş şekilde araştırılmamıştır. Bu nedenle BT kullanarak elde ettiğimiz verilerden yaş ve cinsiyete göre gelişme seyirlerini, sağ-sol taraf arasındaki ilişkileri ve mastoid havalanma ile ilgili oranları tespit etmeyi bu çalışmamızda amaçladık. Gereç ve Yöntem: BT tetkiki için Radyoloji Anabilim Dalına başvuran, herhangi bir patolojisi (geçirilmiş enfeksiyon, ameliyat veya travma) olmayan toplam 91 olgu (47 erkek, 44 kadın) seçildi. Her olguya os temporale aksiyel BT tetkiki yapıldı. Elde edilen her kesitte CMH ayrı ayrı hesaplandı ve istatistiksel analizleri yapıldı. Bulgular ve Sonuç: Yapılan analizler sonucunda CMH yaşla birlikte düzenli olarak arttığı, bunun yanında kadınların erkeklerden daha düşük hacim ortalamalarına sahip olduğu görüldü. Elde edilen hacim ortalamaları kaynaklarla karşılaştırıldığında verilerin birbirlerine yakın oldukları görüldü. Olgular incelendiğinde pnömatize mastoidin %97.80 ve apnömatik mastoidin %2.19 oranında olduğu tespit edildi.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Ahmet Kavaklı Bu kişi benim

Sacide Karakaş Bu kişi benim

Ahmet Uzun Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Nisan 2002

Gönderilme Tarihi

29 Temmuz 2014

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2002 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Kavaklı, A., Karakaş, S., & Uzun, A. (2002). MASTOİD HAVA HÜCRELERİNİN BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ YÖNTEMİYLE MORFOMETRİK İNCELENMESİ. Fırat Tıp Dergisi, 7(2), 738-744. https://izlik.org/JA89KR23DN
AMA
1.Kavaklı A, Karakaş S, Uzun A. MASTOİD HAVA HÜCRELERİNİN BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ YÖNTEMİYLE MORFOMETRİK İNCELENMESİ. Fırat Tıp Dergisi. 2002;7(2):738-744. https://izlik.org/JA89KR23DN
Chicago
Kavaklı, Ahmet, Sacide Karakaş, ve Ahmet Uzun. 2002. “MASTOİD HAVA HÜCRELERİNİN BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ YÖNTEMİYLE MORFOMETRİK İNCELENMESİ”. Fırat Tıp Dergisi 7 (2): 738-44. https://izlik.org/JA89KR23DN.
EndNote
Kavaklı A, Karakaş S, Uzun A (01 Nisan 2002) MASTOİD HAVA HÜCRELERİNİN BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ YÖNTEMİYLE MORFOMETRİK İNCELENMESİ. Fırat Tıp Dergisi 7 2 738–744.
IEEE
[1]A. Kavaklı, S. Karakaş, ve A. Uzun, “MASTOİD HAVA HÜCRELERİNİN BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ YÖNTEMİYLE MORFOMETRİK İNCELENMESİ”, Fırat Tıp Dergisi, c. 7, sy 2, ss. 738–744, Nis. 2002, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA89KR23DN
ISNAD
Kavaklı, Ahmet - Karakaş, Sacide - Uzun, Ahmet. “MASTOİD HAVA HÜCRELERİNİN BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ YÖNTEMİYLE MORFOMETRİK İNCELENMESİ”. Fırat Tıp Dergisi 7/2 (01 Nisan 2002): 738-744. https://izlik.org/JA89KR23DN.
JAMA
1.Kavaklı A, Karakaş S, Uzun A. MASTOİD HAVA HÜCRELERİNİN BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ YÖNTEMİYLE MORFOMETRİK İNCELENMESİ. Fırat Tıp Dergisi. 2002;7:738–744.
MLA
Kavaklı, Ahmet, vd. “MASTOİD HAVA HÜCRELERİNİN BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ YÖNTEMİYLE MORFOMETRİK İNCELENMESİ”. Fırat Tıp Dergisi, c. 7, sy 2, Nisan 2002, ss. 738-44, https://izlik.org/JA89KR23DN.
Vancouver
1.Ahmet Kavaklı, Sacide Karakaş, Ahmet Uzun. MASTOİD HAVA HÜCRELERİNİN BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ YÖNTEMİYLE MORFOMETRİK İNCELENMESİ. Fırat Tıp Dergisi [Internet]. 01 Nisan 2002;7(2):738-44. Erişim adresi: https://izlik.org/JA89KR23DN