EN
TR
DANTROLEN SODYUMUN İZOLE SIÇAN MİYOMETRİYUMUNDA AGONİSTLERLE İNDÜKLENEN KASILMALARA İNHİBİTÖR ETKİSİ
Öz
Bu çalışmanın amacı anti malign hipertermik ilaç dantrolen sodyumun izole sıçan miyometriyumunda kasılmalar üzerine olan etkilerini incelemektir. Sıçanlar servikal dislokasyonla öldürüldükten sonra miyometriyum şeritleri alınarak içerisinde 37°C'de Krebs solüsyonu bulunan ve %5 CO2+ %95 O2 ile sürekli gazlandırılan çift çeperli organ banyosunda asıldı. Bir gramlık istirahat gerimi altında spontan kontraksiyonlar geliştikten sonra oksitosin (65 mU/L) prostaglandin F2α (1 µM), KCl (20 mM) ve dantrolen sodyum (10-30µM) uygulandı. Bu ajanların konfeksiyonların ortalama pik amplitüt ve frekans değerleri üzerine etkileri 10 dakikalık periyotlar halinde incelendi. Dantrolen sodyum oksitosin ve prostaglandin F2α ile indüklenen kontraksiyonların pik amplitütlerini doza bağımlı olarak inhibe etti (p0.05). Sonuç olarak dantrolen sodyum oksitosin ve prostaglandin F2α ile indüklenen kasılmaları muhtemelen hücre içi depolardan kalsiyum salıverilmesini bloklayarak inhibe etmektedir.
Anahtar Kelimeler
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
1 Haziran 2001
Gönderilme Tarihi
29 Temmuz 2014
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2001 Cilt: 2 Sayı: 3
APA
Ayar, A., & Tuğ, N. (2001). DANTROLEN SODYUMUN İZOLE SIÇAN MİYOMETRİYUMUNDA AGONİSTLERLE İNDÜKLENEN KASILMALARA İNHİBİTÖR ETKİSİ. Fırat Tıp Dergisi, 2(3), 195-201. https://izlik.org/JA53ZL97DM
AMA
1.Ayar A, Tuğ N. DANTROLEN SODYUMUN İZOLE SIÇAN MİYOMETRİYUMUNDA AGONİSTLERLE İNDÜKLENEN KASILMALARA İNHİBİTÖR ETKİSİ. Fırat Tıp Dergisi. 2001;2(3):195-201. https://izlik.org/JA53ZL97DM
Chicago
Ayar, Ahmet, ve Niyazi Tuğ. 2001. “DANTROLEN SODYUMUN İZOLE SIÇAN MİYOMETRİYUMUNDA AGONİSTLERLE İNDÜKLENEN KASILMALARA İNHİBİTÖR ETKİSİ”. Fırat Tıp Dergisi 2 (3): 195-201. https://izlik.org/JA53ZL97DM.
EndNote
Ayar A, Tuğ N (01 Haziran 2001) DANTROLEN SODYUMUN İZOLE SIÇAN MİYOMETRİYUMUNDA AGONİSTLERLE İNDÜKLENEN KASILMALARA İNHİBİTÖR ETKİSİ. Fırat Tıp Dergisi 2 3 195–201.
IEEE
[1]A. Ayar ve N. Tuğ, “DANTROLEN SODYUMUN İZOLE SIÇAN MİYOMETRİYUMUNDA AGONİSTLERLE İNDÜKLENEN KASILMALARA İNHİBİTÖR ETKİSİ”, Fırat Tıp Dergisi, c. 2, sy 3, ss. 195–201, Haz. 2001, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA53ZL97DM
ISNAD
Ayar, Ahmet - Tuğ, Niyazi. “DANTROLEN SODYUMUN İZOLE SIÇAN MİYOMETRİYUMUNDA AGONİSTLERLE İNDÜKLENEN KASILMALARA İNHİBİTÖR ETKİSİ”. Fırat Tıp Dergisi 2/3 (01 Haziran 2001): 195-201. https://izlik.org/JA53ZL97DM.
JAMA
1.Ayar A, Tuğ N. DANTROLEN SODYUMUN İZOLE SIÇAN MİYOMETRİYUMUNDA AGONİSTLERLE İNDÜKLENEN KASILMALARA İNHİBİTÖR ETKİSİ. Fırat Tıp Dergisi. 2001;2:195–201.
MLA
Ayar, Ahmet, ve Niyazi Tuğ. “DANTROLEN SODYUMUN İZOLE SIÇAN MİYOMETRİYUMUNDA AGONİSTLERLE İNDÜKLENEN KASILMALARA İNHİBİTÖR ETKİSİ”. Fırat Tıp Dergisi, c. 2, sy 3, Haziran 2001, ss. 195-01, https://izlik.org/JA53ZL97DM.
Vancouver
1.Ahmet Ayar, Niyazi Tuğ. DANTROLEN SODYUMUN İZOLE SIÇAN MİYOMETRİYUMUNDA AGONİSTLERLE İNDÜKLENEN KASILMALARA İNHİBİTÖR ETKİSİ. Fırat Tıp Dergisi [Internet]. 01 Haziran 2001;2(3):195-201. Erişim adresi: https://izlik.org/JA53ZL97DM