BibTex RIS Kaynak Göster

Relationship Between Coronary Artery Calcium Scor Index and Intima Media Thicknesses of Carotid and Superficial Femoral Arteries

Yıl 2012, Cilt: 17 Sayı: 4, 201 - 205, 01.08.2012

Öz

Objective: To investigate the relationship between intima-media thicknesses (IMT) of carotid and superficial femoral arteries and coronary artery calcium index quantified using Agatston score. Materials and Methods: Cardiac multidetector computed tomography (MDCT) angiography of 75 patients were included in the study. Coronary artery calcium scores were measured using a workstation. Calcium scores were calculated according to the Agatston method. Bilateral carotid artery and superficial femoral artery IMTs were obtained by B-mode ultrasound. All patients were divided into three groups according to Agatston scores. 25 patients with 0 Agatston score were included to first group. 25 patients with 1-100 and 25 patients with more than 101 Agatston score were included to second and third group, respectively. Oneway Anova, t test and Post HocTukey HSD test were used for statistical analysis. Values of P< 0.05 were considered statistically significant. Results: There was a significant relationship between carotid artery and superficial femoral artery IMTs and coronary artery calcium score index. Increased calcium scores were related with increasing IMTs. Conclusion: Increased carotid artery and superficial femoral artery IMTs relates with coronary artery calcium scores. Superficial femoral artery IMT measurement is reliable tool comparable to carotid artery IMT measurement.

Koroner Arter Kalsiyum Skor İndeksi ile Karotis ve Yüzeyel Femoral Arterlerin İntima Media Kalınlıkları Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi

Yıl 2012, Cilt: 17 Sayı: 4, 201 - 205, 01.08.2012

Öz

Amaç: Agatston skorlama sistemine göre yapılan koroner arter kalsiyum indeksi ile karotis ve yüzeyel femoral arterlerin intima-media kalınlık (İMK)'ları arasındaki ilişkiyi araştırmak. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya koroner çok kesitli Bilgisayarlı Tomografi (ÇKBT) yapılmış 75 hasta dahil edildi. Koroner arter kalsiyum skorları iş istasyonu kullanılarak hesaplandı. Kalsiyum skoru hesaplanırken Agatston'un kalsiyum skorlaması kullanıldı. Daha sonra bu hastaların bilateral karotis ve süperfisyal femoral arter İMK'ları B-mode ultrasonografi kullanılarak ölçüldü. Tüm olgular Agatston'un kalsiyum skorlama sistemine göre üç gruba ayrıldı. Agatston kalsiyum skoru sıfır olan 25 olgu 1. grubu, kalsiyum skoru 1-100 arası olan 25 olgu 2. grubu ve kalsiyum skoru 101 ve üzeri olan 25 olgu 3. grubu oluşturdu. Verilerin istatistiksel analizi için OneWay Anova ve t-test kullanıldı. Post Hoc test olarak Tukey HSD test kullanıldı ve p

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Eşref Cem Vardı Bu kişi benim

Zülkif Bozgeyik Bu kişi benim

Ahmed Kürşad Poyraz Bu kişi benim

Mehmet Ruhi Onur Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 17 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Vardı, E. C., Bozgeyik, Z., Poyraz, A. K., Onur, M. R. (2012). Koroner Arter Kalsiyum Skor İndeksi ile Karotis ve Yüzeyel Femoral Arterlerin İntima Media Kalınlıkları Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi. Fırat Tıp Dergisi, 17(4), 201-205.
AMA Vardı EC, Bozgeyik Z, Poyraz AK, Onur MR. Koroner Arter Kalsiyum Skor İndeksi ile Karotis ve Yüzeyel Femoral Arterlerin İntima Media Kalınlıkları Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi. Fırat Tıp Dergisi. Ağustos 2012;17(4):201-205.
Chicago Vardı, Eşref Cem, Zülkif Bozgeyik, Ahmed Kürşad Poyraz, ve Mehmet Ruhi Onur. “Koroner Arter Kalsiyum Skor İndeksi Ile Karotis Ve Yüzeyel Femoral Arterlerin İntima Media Kalınlıkları Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi”. Fırat Tıp Dergisi 17, sy. 4 (Ağustos 2012): 201-5.
EndNote Vardı EC, Bozgeyik Z, Poyraz AK, Onur MR (01 Ağustos 2012) Koroner Arter Kalsiyum Skor İndeksi ile Karotis ve Yüzeyel Femoral Arterlerin İntima Media Kalınlıkları Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi. Fırat Tıp Dergisi 17 4 201–205.
IEEE E. C. Vardı, Z. Bozgeyik, A. K. Poyraz, ve M. R. Onur, “Koroner Arter Kalsiyum Skor İndeksi ile Karotis ve Yüzeyel Femoral Arterlerin İntima Media Kalınlıkları Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi”, Fırat Tıp Dergisi, c. 17, sy. 4, ss. 201–205, 2012.
ISNAD Vardı, Eşref Cem vd. “Koroner Arter Kalsiyum Skor İndeksi Ile Karotis Ve Yüzeyel Femoral Arterlerin İntima Media Kalınlıkları Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi”. Fırat Tıp Dergisi 17/4 (Ağustos 2012), 201-205.
JAMA Vardı EC, Bozgeyik Z, Poyraz AK, Onur MR. Koroner Arter Kalsiyum Skor İndeksi ile Karotis ve Yüzeyel Femoral Arterlerin İntima Media Kalınlıkları Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi. Fırat Tıp Dergisi. 2012;17:201–205.
MLA Vardı, Eşref Cem vd. “Koroner Arter Kalsiyum Skor İndeksi Ile Karotis Ve Yüzeyel Femoral Arterlerin İntima Media Kalınlıkları Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi”. Fırat Tıp Dergisi, c. 17, sy. 4, 2012, ss. 201-5.
Vancouver Vardı EC, Bozgeyik Z, Poyraz AK, Onur MR. Koroner Arter Kalsiyum Skor İndeksi ile Karotis ve Yüzeyel Femoral Arterlerin İntima Media Kalınlıkları Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi. Fırat Tıp Dergisi. 2012;17(4):201-5.