BibTex RIS Kaynak Göster

Analysis of Serum Leptin Levels in Patıents With Prostate Cancer, Benign Prostatic Hyperplasia and Healthy (Young and Aged) Controls

Yıl 2004, Cilt: 9 Sayı: 4, 112 - 115, 01.08.2004

Öz

Leptin which is the product of Ob gene derived from adipocytes is a hormone with roles in energy balance, appetite and it has close ties with endocrine as well as metabolic systems. Relationship between leptin and prostate cancer and benign Prostatic hyperplasia (BPH) is currently under investigation. In the present study we investigated whether leptin can be used as a tumor marker for diagnosis and prognosis of prostatic diseases. 23 healthy young volunteers (Group A), 43 healthy aged volunteers (Grup B), 23 patients with PCa (Group C), 23 patients with BPH were recruited into the study. Serum leptin, f-PSA, t-PSA, total cholesterol (Chol), triglyceride , HDL-chol, VLDL-chol, VLDL-chol levels were determined in all groups. When serum leptin and leptin/BMI were analyzed, there was a statistically significant increase in Group B compared to Group C (p

Serum Leptin Düzeylerinin Prostat Kanserli ve Benign Prostat Hiperplazili Hastalarda ve Sağlıklı Kontrollerde (Genç ve Yaşlı) Saptanması

Yıl 2004, Cilt: 9 Sayı: 4, 112 - 115, 01.08.2004

Öz

Ob gen ürünü olan leptin, enerji dengesi, iştah üzerine önemli rolü olan, endokrin ve metabolik sistemlerle sıkı ilişki içerisinde adiposit kaynaklı bir hormondur. Prostat kanseri ve BPH ile leptin arasındaki ilişki halen araştırılmaktadır. Bu çalışmada leptinin prostat hastalıklarının tanı ve tedavisinin izlenmesinde kullanılabilecek ve tümör belirleyici özelliklere sahip bir molekül olup olmadığını araştırdık. Çalışmaya 23 sağlıklı genç kontrol (Grup A), 21 sağlıklı yaşlı kontrol (Grup B), 23 Prostat Kanser'li hasta 23 BPH'lı hasta (Grup D) dahil edildi. Tüm gruplarda Serum leptin, serbest PSA (f- PSA), total PSA (t-PSA), kolestrol, trigliserid, HDL-kolestrol, LDL-kolestrol, VLDL-kolestrol düzeyleri ölçüldü. Serum leptin ve leptin/VKİ düzeylerinin bütün gruplarda incelenmesinde, Grup B'de Grup C'ye oranla anlamlı derecede yüksek olduğu ortaya konuldu (p

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Halit Canatan Bu kişi benim

İhsan Halifeoğlu Bu kişi benim

M.ferit Gürsu Bu kişi benim

Arslan Ardıçoğlu Bu kişi benim

Dilnur Dinçoğlu Bu kişi benim

İbrahim Bakan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 2004
Yayımlandığı Sayı Yıl 2004 Cilt: 9 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Canatan, H., Halifeoğlu, İ., Gürsu, M., Ardıçoğlu, A., vd. (2004). Serum Leptin Düzeylerinin Prostat Kanserli ve Benign Prostat Hiperplazili Hastalarda ve Sağlıklı Kontrollerde (Genç ve Yaşlı) Saptanması. Fırat Tıp Dergisi, 9(4), 112-115.
AMA Canatan H, Halifeoğlu İ, Gürsu M, Ardıçoğlu A, Dinçoğlu D, Bakan İ. Serum Leptin Düzeylerinin Prostat Kanserli ve Benign Prostat Hiperplazili Hastalarda ve Sağlıklı Kontrollerde (Genç ve Yaşlı) Saptanması. Fırat Tıp Dergisi. Ağustos 2004;9(4):112-115.
Chicago Canatan, Halit, İhsan Halifeoğlu, M.ferit Gürsu, Arslan Ardıçoğlu, Dilnur Dinçoğlu, ve İbrahim Bakan. “Serum Leptin Düzeylerinin Prostat Kanserli Ve Benign Prostat Hiperplazili Hastalarda Ve Sağlıklı Kontrollerde (Genç Ve Yaşlı) Saptanması”. Fırat Tıp Dergisi 9, sy. 4 (Ağustos 2004): 112-15.
EndNote Canatan H, Halifeoğlu İ, Gürsu M, Ardıçoğlu A, Dinçoğlu D, Bakan İ (01 Ağustos 2004) Serum Leptin Düzeylerinin Prostat Kanserli ve Benign Prostat Hiperplazili Hastalarda ve Sağlıklı Kontrollerde (Genç ve Yaşlı) Saptanması. Fırat Tıp Dergisi 9 4 112–115.
IEEE H. Canatan, İ. Halifeoğlu, M. Gürsu, A. Ardıçoğlu, D. Dinçoğlu, ve İ. Bakan, “Serum Leptin Düzeylerinin Prostat Kanserli ve Benign Prostat Hiperplazili Hastalarda ve Sağlıklı Kontrollerde (Genç ve Yaşlı) Saptanması”, Fırat Tıp Dergisi, c. 9, sy. 4, ss. 112–115, 2004.
ISNAD Canatan, Halit vd. “Serum Leptin Düzeylerinin Prostat Kanserli Ve Benign Prostat Hiperplazili Hastalarda Ve Sağlıklı Kontrollerde (Genç Ve Yaşlı) Saptanması”. Fırat Tıp Dergisi 9/4 (Ağustos 2004), 112-115.
JAMA Canatan H, Halifeoğlu İ, Gürsu M, Ardıçoğlu A, Dinçoğlu D, Bakan İ. Serum Leptin Düzeylerinin Prostat Kanserli ve Benign Prostat Hiperplazili Hastalarda ve Sağlıklı Kontrollerde (Genç ve Yaşlı) Saptanması. Fırat Tıp Dergisi. 2004;9:112–115.
MLA Canatan, Halit vd. “Serum Leptin Düzeylerinin Prostat Kanserli Ve Benign Prostat Hiperplazili Hastalarda Ve Sağlıklı Kontrollerde (Genç Ve Yaşlı) Saptanması”. Fırat Tıp Dergisi, c. 9, sy. 4, 2004, ss. 112-5.
Vancouver Canatan H, Halifeoğlu İ, Gürsu M, Ardıçoğlu A, Dinçoğlu D, Bakan İ. Serum Leptin Düzeylerinin Prostat Kanserli ve Benign Prostat Hiperplazili Hastalarda ve Sağlıklı Kontrollerde (Genç ve Yaşlı) Saptanması. Fırat Tıp Dergisi. 2004;9(4):112-5.