Finansal Tüketicilerden Faiz Dışında Alınacak Ücret, Komisyon ve Masraflara İlişkin Yönetmelik Taslağının Borsa İstanbul’da İşlem Gören Banka Hisse Senedi Getirilerine Etkisi

Sayı: 630 1 Ağustos 2017
PDF İndir
TR EN

Finansal Tüketicilerden Faiz Dışında Alınacak Ücret, Komisyon ve Masraflara İlişkin Yönetmelik Taslağının Borsa İstanbul’da İşlem Gören Banka Hisse Senedi Getirilerine Etkisi

Öz

Bu çalışma, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından 21 Ağustos 2014 tarihinde detayları kamuoyu ile paylaşılan bankacılık ürün ve hizmet ücretleri konulu yönetmelik taslağı duyurusunun, Borsa İstanbul’a kote olmuş bankaların hisse senedi getirileri üzerindeki kısa vadeli etkilerinin incelenmesi ve Borsa İstanbul (BIST) Pay Piyasası için yarı-güçlü formda piyasa etkinliği hipotezinin geçerli olup olmadığının, belirlenmesi amaçlarıyla yapılmıştır. Olay çalışması (event study) metodolojisinin kullanıldığı bu araştırmada elde edilen bulgular; yönetmelik taslağı duyurusunun hisse senedi getirileri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı anormal bir tepkiye neden olmadığını ve BIST Pay Piyasası’nın yarı-güçlü formda etkin olduğunu, göstermektedir

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. AHARONY, Joseph ve Itzhak SWARY; (1981), “Effects of the 1970 Bank Holding Company Act: Evidence from Capital Markets”, The Journal of Finance, 36(4), ss. 841-853.
  2. ALLEN, Paul R. ve William J. WILHELM; (1988), “The Impact of The 1980 Depository Institutions Deregulation and Monetary Control Act on Market Value and Risk: Evidence From The Capital Markets”, Journal of Money, Credit, and Banking, 20(3), ss. 364-380.
  3. Anadolu Ajansı, (2014), “BDDK’dan Açıklama” 31 Mart 2016 tarihinde http://aa.com.tr/tr/ekonomi/bddkdan-aciklama/168637 adresinden erişildi.
  4. ARMITAGE, Seth; (1995), “Event Study Methods and Evidence on Their Performance”, Journal of Economic Surveys, 8(4), ss. 25-52.
  5. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu. (2014a). Finansal Tüketicinin Korunması Eylem Planı Arka Plan Belgesi.
  6. Ankara: Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu.
  7. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu. (2014b), Finansal Tüketicilerden Faiz Dışında Alınacak Ücret Komisyon ve Masraflara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Taslağına İlişkin Basın Açıklaması.
  8. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (2016). “BDDK İnteraktif Bültenler Türk Bankacılık Sektörü İnteraktif Aylık Bülten” 31 Mart 2016 tarihinde http://ebulten.bddk.org.tr/ABMVC/ adresinden erişildi.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Mustafa Mesut Kayalı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Ağustos 2017

Gönderilme Tarihi

-

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2017 Sayı: 630

Kaynak Göster

APA
Kayalı, M. M., & Baş, R. (2017). Finansal Tüketicilerden Faiz Dışında Alınacak Ücret, Komisyon ve Masraflara İlişkin Yönetmelik Taslağının Borsa İstanbul’da İşlem Gören Banka Hisse Senedi Getirilerine Etkisi. Finans Politik ve Ekonomik Yorumlar, 630, 25-39. https://izlik.org/JA35CT58SH
AMA
1.Kayalı MM, Baş R. Finansal Tüketicilerden Faiz Dışında Alınacak Ücret, Komisyon ve Masraflara İlişkin Yönetmelik Taslağının Borsa İstanbul’da İşlem Gören Banka Hisse Senedi Getirilerine Etkisi. FPEYD. 2017;(630):25-39. https://izlik.org/JA35CT58SH
Chicago
Kayalı, Mustafa Mesut, ve Ramazan Baş. 2017. “Finansal Tüketicilerden Faiz Dışında Alınacak Ücret, Komisyon ve Masraflara İlişkin Yönetmelik Taslağının Borsa İstanbul’da İşlem Gören Banka Hisse Senedi Getirilerine Etkisi”. Finans Politik ve Ekonomik Yorumlar, sy 630: 25-39. https://izlik.org/JA35CT58SH.
EndNote
Kayalı MM, Baş R (01 Ağustos 2017) Finansal Tüketicilerden Faiz Dışında Alınacak Ücret, Komisyon ve Masraflara İlişkin Yönetmelik Taslağının Borsa İstanbul’da İşlem Gören Banka Hisse Senedi Getirilerine Etkisi. Finans Politik ve Ekonomik Yorumlar 630 25–39.
IEEE
[1]M. M. Kayalı ve R. Baş, “Finansal Tüketicilerden Faiz Dışında Alınacak Ücret, Komisyon ve Masraflara İlişkin Yönetmelik Taslağının Borsa İstanbul’da İşlem Gören Banka Hisse Senedi Getirilerine Etkisi”, FPEYD, sy 630, ss. 25–39, Ağu. 2017, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA35CT58SH
ISNAD
Kayalı, Mustafa Mesut - Baş, Ramazan. “Finansal Tüketicilerden Faiz Dışında Alınacak Ücret, Komisyon ve Masraflara İlişkin Yönetmelik Taslağının Borsa İstanbul’da İşlem Gören Banka Hisse Senedi Getirilerine Etkisi”. Finans Politik ve Ekonomik Yorumlar. 630 (01 Ağustos 2017): 25-39. https://izlik.org/JA35CT58SH.
JAMA
1.Kayalı MM, Baş R. Finansal Tüketicilerden Faiz Dışında Alınacak Ücret, Komisyon ve Masraflara İlişkin Yönetmelik Taslağının Borsa İstanbul’da İşlem Gören Banka Hisse Senedi Getirilerine Etkisi. FPEYD. 2017;:25–39.
MLA
Kayalı, Mustafa Mesut, ve Ramazan Baş. “Finansal Tüketicilerden Faiz Dışında Alınacak Ücret, Komisyon ve Masraflara İlişkin Yönetmelik Taslağının Borsa İstanbul’da İşlem Gören Banka Hisse Senedi Getirilerine Etkisi”. Finans Politik ve Ekonomik Yorumlar, sy 630, Ağustos 2017, ss. 25-39, https://izlik.org/JA35CT58SH.
Vancouver
1.Mustafa Mesut Kayalı, Ramazan Baş. Finansal Tüketicilerden Faiz Dışında Alınacak Ücret, Komisyon ve Masraflara İlişkin Yönetmelik Taslağının Borsa İstanbul’da İşlem Gören Banka Hisse Senedi Getirilerine Etkisi. FPEYD [Internet]. 01 Ağustos 2017;(630):25-39. Erişim adresi: https://izlik.org/JA35CT58SH