BibTex RIS Kaynak Göster

Kurumsal Yönetim Uygulamaları ve Firma Değeri İlişkisinin Araştırılması: İMKB Üzerine Bir Uygulama

Yıl 2012, Sayı: 569, 0 - 0, 01.07.2012

Öz

Bu araştırmanın temel amacı İMKB’deki şirketlerin kurumsal yönetim uygulamalarının firma değeri ve firma performansı üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesidir. Bu amaç doğrultusunda çalışmaya dahil edilen şirketlerin kurumsal yönetim ilkelerini firmalarında ne dereceye kadar uyguladıklarına ilişkin sonuçlara dayanılarak bir kurumsal yönetim endeksi oluşturulmuş ve bu suretle elde edilen firma kurumsal yönetim endeksi (KYE) ile firma değeri arasındaki ilişki sorgulanmıştır. Şirket değerinin temsilcilerinden birisi olarak Fiyat/Defter Değeri (F/DD) oranı ikinci olarak ise Tobin’s Q (TQ) oranı alınmıştır. Oluşturulan KYE ile TQ ile beklendiği gibi pozitif fakat istatistiksel olarak zayıf anlamlılık, F/DD ile yine pozitif fakat istatistiksel olarak anlamlı olmayan ilişkiler bulunmuştur. Ayrıca Kurumsal yönetim ile firma değerini ilişkilendiren modele içselliğin etkisini giderebilmek adına şirket büyüklüğü, aktif getiri oranı ve kaldıraç kontrol değişkenleri olarak eklenmiştir. Bu kontrol değişkenlerinden kaldıracın firmaların F/DD oranı üzerinde anlamlı bir ilişkisi olduğu saptanmıştır.

Investigating the Relationship between Corporate Governance Practices and Firm Value: Evidence From ISE

Yıl 2012, Sayı: 569, 0 - 0, 01.07.2012

Öz

Main objective of this study is to evaluate the effect of corporate governance practices on firm value and performance of the companies in Istanbul Stock Exchange (ISE). For this purpose, for the companies included in this study, a corporate governance index has been developed, according to what extent they comply with the best practices of corporate governance; and through this way, the relationship between corporate governance index (CGI) and firm value was examined. Two proxies of firm value were used; the first one is Price/Book Value (P/BV) and the second one is Tobin’s Q (TQ) ratio. The CGI and TQ showed a relation that is positive but statistically weakly significant, however, between CGI and P/BV there was also positive but statistically insignificant relationship. Besides, in order to mitigate the endogeneity factor, control variables, Company Size, Return on Assets and Leverage have been inserted into the model that relates corporate governance and firm value. Among those control variables Leverage has indicated statistically significant relationship with P/BV

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Research Article
Yazarlar

Halil Cenk Süer Bu kişi benim

Sinem Derindere Köseoğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Sayı: 569

Kaynak Göster

APA Süer, H. C., & Köseoğlu, S. D. (2012). Kurumsal Yönetim Uygulamaları ve Firma Değeri İlişkisinin Araştırılması: İMKB Üzerine Bir Uygulama. Finans Politik Ve Ekonomik Yorumlar(569).
AMA Süer HC, Köseoğlu SD. Kurumsal Yönetim Uygulamaları ve Firma Değeri İlişkisinin Araştırılması: İMKB Üzerine Bir Uygulama. FPEYD. Temmuz 2012;(569).
Chicago Süer, Halil Cenk, ve Sinem Derindere Köseoğlu. “Kurumsal Yönetim Uygulamaları Ve Firma Değeri İlişkisinin Araştırılması: İMKB Üzerine Bir Uygulama”. Finans Politik Ve Ekonomik Yorumlar, sy. 569 (Temmuz 2012).
EndNote Süer HC, Köseoğlu SD (01 Temmuz 2012) Kurumsal Yönetim Uygulamaları ve Firma Değeri İlişkisinin Araştırılması: İMKB Üzerine Bir Uygulama. Finans Politik ve Ekonomik Yorumlar 569
IEEE H. C. Süer ve S. D. Köseoğlu, “Kurumsal Yönetim Uygulamaları ve Firma Değeri İlişkisinin Araştırılması: İMKB Üzerine Bir Uygulama”, FPEYD, sy. 569, Temmuz 2012.
ISNAD Süer, Halil Cenk - Köseoğlu, Sinem Derindere. “Kurumsal Yönetim Uygulamaları Ve Firma Değeri İlişkisinin Araştırılması: İMKB Üzerine Bir Uygulama”. Finans Politik ve Ekonomik Yorumlar 569 (Temmuz 2012).
JAMA Süer HC, Köseoğlu SD. Kurumsal Yönetim Uygulamaları ve Firma Değeri İlişkisinin Araştırılması: İMKB Üzerine Bir Uygulama. FPEYD. 2012.
MLA Süer, Halil Cenk ve Sinem Derindere Köseoğlu. “Kurumsal Yönetim Uygulamaları Ve Firma Değeri İlişkisinin Araştırılması: İMKB Üzerine Bir Uygulama”. Finans Politik Ve Ekonomik Yorumlar, sy. 569, 2012.
Vancouver Süer HC, Köseoğlu SD. Kurumsal Yönetim Uygulamaları ve Firma Değeri İlişkisinin Araştırılması: İMKB Üzerine Bir Uygulama. FPEYD. 2012(569).