Araştırma Makalesi

MUŞ BÖLGESİ FUTBOLCULARINI BU SPORA YÖNELTEN MOTİVASYONEL ETKENLERİN ARAŞTIRILMASI

Cilt: 3 Sayı: 1 28 Kasım 2004
PDF İndir

MUŞ BÖLGESİ FUTBOLCULARINI BU SPORA YÖNELTEN MOTİVASYONEL ETKENLERİN ARAŞTIRILMASI

Öz


Bu araştırma, Muş İlindeki futbolcuların futbola yönelmelerini sağlayan motivasyonel sebepleri belirlemek amacıyla   yapılmıştır. Çalışmada,  toplam  200 futbolcuya, 27 sorudan oluşan anket uygulanmıştır. Anketi cevaplandıranların  % 60’ı amatör futbolcu,  % 40’ı da profesyonel futbolculardan oluşmuştur. Futbolcuların % 50’si 10-14 yaşlarında spora başladıklarını ve  % 65’i de  spor yapmayı sevdikleri için  futbola yöneldiklerini belirtmişlerdir. Anket sonuçları; okul desteğinin % 49, sosyal çevresinin % 30, ailenin de % 21 oranında spora yönelmede, etkili olduğunu göstermektedir. İl’de sporun yaygınlaştırılması için; Futbolcuların % 49’u ekonomik şartların iyileştirilmesinin, % 18’i yeterli spor tesisinin,  % 10’u yeterli spor yöneticisinin, % 10’u yeterli spor eğitiminin, % 8’i yeterli eğiticinin, % 5’i de mevcut tesislerin verimli çalıştırılmasının gerekliliğini belirtmiştir. Aynı futbolcuların % 79’u sporun bir amaç olduğunu, % 11’i sporun bir araç olduğunu, %10’u da sporu sosyal çevre edinme aracı olduğunu belirtmiştir.  Futbola yönelme sebepleri ile sporcuların ikametleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur.


Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. 1. Acet M., Serarslan Z. 2000. Futbol Seyircisinin Sosyo-Kültürel Yapısının Şiddet Eylemine Etkisi, Voleybol ve Basketbol Seyircisi ile Karşılaştırılması, M.Ü. BESYO Spor Bilimleri Dergisi II. Spor Bilimleri Dergisi Özel Sayısı, Haziran. İstanbul, s.141-158,
  2. 2. Açıkada, C., Ergen, E. 1985. Çocuk ve Spor (Yetenek Secimi ve Yönlendirme), Bilim ve Teknik, 18 (217), 12-15.
  3. 3. Akgün, N. l986. Egzersiz Fizyolojisi, Ege Üniv., Rektörlüğü Yayın No: 2, E.Ü.Basımevi, İzmir, s.192.
  4. 4. Amman T, İkizler HC. 2000. Spora Motive Etmede Sosyal Faktörlerin Etkisi. 3.Uluslara-rası Spor Bilimleri Kongresi, M.Ü. 11-13 Mayıs İstanbul.
  5. 5. Arıkan N.A., Yıldıran İ. 2003. Farklı Branşlar-daki Spor Seyircilerinin Boş Zamanları Değer-lendirme ve Kültürel Faaliyetlere İlişkin Özellik-leri. Gazi Üni. Beden Eğitimi ve Sporda Sosyal Alanlar Kongresi, Ankara 10-11 Ekim.
  6. 6. Doğan, B., Özçaldıran, B. l995. Futbol ve Yüzmeye Yeni Başlayan Çocukların Ailelerinin Sosyo-Ekonomik Durumlarının Karşılaştırılma-sı, Performans, Ege Üniv., Bed., eğt ve Spor Y. O. Dergisi, 1 (1), 19- Teknik, 18 (216), 15-16.
  7. 7. Erkal, M. 1986. Sosyolojik Açıdan Spor, Beden Terbiyesi ve Spor Gen. Müdürlüğü Yayın No: 30,
  8. 8. Ersoy A., Cebeci D. 2000. Futbolda Yönetici-lerin Uyguladığı Ödül ve Cezaların Disiplin Açısından Değerlendirilmesi, M.Ü. BESYO Spor Bilimleri Dergisi II. Spor Bilimleri Dergisi Özel Sayısı, Haziran, İstanbul s.178-187,

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Nihat Demir Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

28 Kasım 2004

Gönderilme Tarihi

24 Nisan 2004

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2004 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Arslan, C., & Demir, N. (2004). MUŞ BÖLGESİ FUTBOLCULARINI BU SPORA YÖNELTEN MOTİVASYONEL ETKENLERİN ARAŞTIRILMASI. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi, 3(1), 58-64. https://izlik.org/JA39UU45UT
AMA
1.Arslan C, Demir N. MUŞ BÖLGESİ FUTBOLCULARINI BU SPORA YÖNELTEN MOTİVASYONEL ETKENLERİN ARAŞTIRILMASI. (DAD). 2004;3(1):58-64. https://izlik.org/JA39UU45UT
Chicago
Arslan, Cengiz, ve Nihat Demir. 2004. “MUŞ BÖLGESİ FUTBOLCULARINI BU SPORA YÖNELTEN MOTİVASYONEL ETKENLERİN ARAŞTIRILMASI”. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi 3 (1): 58-64. https://izlik.org/JA39UU45UT.
EndNote
Arslan C, Demir N (01 Kasım 2004) MUŞ BÖLGESİ FUTBOLCULARINI BU SPORA YÖNELTEN MOTİVASYONEL ETKENLERİN ARAŞTIRILMASI. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi 3 1 58–64.
IEEE
[1]C. Arslan ve N. Demir, “MUŞ BÖLGESİ FUTBOLCULARINI BU SPORA YÖNELTEN MOTİVASYONEL ETKENLERİN ARAŞTIRILMASI”, (DAD), c. 3, sy 1, ss. 58–64, Kas. 2004, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA39UU45UT
ISNAD
Arslan, Cengiz - Demir, Nihat. “MUŞ BÖLGESİ FUTBOLCULARINI BU SPORA YÖNELTEN MOTİVASYONEL ETKENLERİN ARAŞTIRILMASI”. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi 3/1 (01 Kasım 2004): 58-64. https://izlik.org/JA39UU45UT.
JAMA
1.Arslan C, Demir N. MUŞ BÖLGESİ FUTBOLCULARINI BU SPORA YÖNELTEN MOTİVASYONEL ETKENLERİN ARAŞTIRILMASI. (DAD). 2004;3:58–64.
MLA
Arslan, Cengiz, ve Nihat Demir. “MUŞ BÖLGESİ FUTBOLCULARINI BU SPORA YÖNELTEN MOTİVASYONEL ETKENLERİN ARAŞTIRILMASI”. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi, c. 3, sy 1, Kasım 2004, ss. 58-64, https://izlik.org/JA39UU45UT.
Vancouver
1.Cengiz Arslan, Nihat Demir. MUŞ BÖLGESİ FUTBOLCULARINI BU SPORA YÖNELTEN MOTİVASYONEL ETKENLERİN ARAŞTIRILMASI. (DAD) [Internet]. 01 Kasım 2004;3(1):58-64. Erişim adresi: https://izlik.org/JA39UU45UT