İSTANBUL BOĞAZI ALT AKINTISINDAN YARARLANARAK BİR HİDROELEKTRİK SANTRAL İLE ELEKTRİK ÜRETİLEBİLİRLİĞİ
Öz
Dünyanın yıllık enerji ihtiyacı nüfus artışına ve endüstri alanındaki gelişmelere paralel olarak gün geçtikçe hızlı bir şekilde artış göstermektedir. Dünyada kişi başına tüketilen ortalama enerji miktarı her yıl logaritmik olarak artmaktadır. Ülkemiz, gelişmekte olan ülkeler sınıfında bulunduğundan artan bir enerji ihtiyacı göz-lenmektedir. Bu enerji ihtiyacı hidroelektrik santralleri, termik santralleri ve doğal gaz vasıtasıyla karşılan-maya çalışılmaktadır. Bu çalışmada, dikey yönde asılı bir elektrik santrali kurulmuştur. Bu santral düzeneği, bir asenkron generatör, 4 adet zincir dişli ve bir türbin düzeneğinden oluşmaktadır. İstanbul boğaz alt akın-tısından faydalanarak bu santral düzeneği ile elektrik enerjisi üretilebileceği sonucuna varılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- 1. Hafele W., “Energy Systems in Transtion Under Condition of Supply and Environment”, IAEA Bulletin, No:2 Vol:31, 1989, Viena.
- 2. Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi, “1996 Enerji Raporu” , Ankara, Kasım 1997.
- 3. MEGEP(Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Teknolojisi, “Enerji Üretimi”, Ankara,2006
- 4. Sarıoğlu M.K., “Elektrik Makinalarının Temelle-ri: Asenkron Makinalar”, İstanbul, 1983.
- 5. Schuısky W., İlhami Çetin, “Elektrik Motorları I. Kısım”, İstanbul, 1987.
- 6. Türksoy M., “Türkiye’de Küçük Hidroelektrik Potansiyelin Geliştirilmesi”, “Üçüncü Dünya Ül-keleri Enerji Sorunlarına Bakış Sempozyumu”, Tahran 1983.
- 7. Gordon J.L., Çeviren: S.N. Gürcan, “Hidrolik Proje Hazırlama Maliyetleri”, EİE Bülteni, Sa-yı.138, Ekim 1988.
- 8. Yörükören N., Katırcıoğlu A., “ Küçük Akarsu Santralleri ile Enerji Üretimi”, “Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Türkiye Enerji Kongresi”, ODTÜ, Ankara, 1997.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
30 Mart 2008
Gönderilme Tarihi
2 Eylül 2007
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2008 Cilt: 6 Sayı: 2