Araştırma Makalesi

ÇİFT ODALI PALETLİ POMPADA FARKLI VİSKOZİTEDEKİ YAĞLARIN İLETİMİ

Cilt: 7 Sayı: 1 30 Kasım 2008
PDF İndir

ÇİFT ODALI PALETLİ POMPADA FARKLI VİSKOZİTEDEKİ YAĞLARIN İLETİMİ

Öz


Paletli pompanın ana parçaları rotor, stator ve paletlerden oluşur. Paletli pompa mili bir elektrik motoru ile tahrik edilmiş olup,  viskozitesi farklı üç yağ kullanılarak, beş farklı devir sayısında deneyler yapılmıştır. Basınç ve debi ölçümleri için paletli pompa çıkışına bir kısma vanası bağlanmış olup, basınç ölçümü kısma vanasından önce bağlanan bir manometre ile yapılmıştır. Yağın debisi ise bir debi ölçer vasıtasıyla tespit edilmiştir. Hidrolik güç, debi ve basınç verilerinden hesaplanmıştır. Elektrik motorunun çektiği akım ve geri-lim değerleri ölçülerek, elektriksel güç değerleri hesaplanmıştır. Hidrolik ve elektriksel güç değerlerinden faydalanılarak çift odalı paletli pompanın verimi hesaplanmıştır.


Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. 1. Young, S., 1998, Hidrolik Eğitimi Cilt 1. Akış-kanlar Tekniğinin Temel Esasları ve Elemanları. .Mannesman Rexroth A.Ş. İstanbul.
  2. 2. Karassik, I. J., Krutzsch, W. C., Fraser, W. H., Messına, J. P., 1986, Pump Handbook. McGraw-Hill.
  3. 3. Oster, J., 1982, Basic Applied Fluid Power Hyd-rolics. Mc Graw-Hill Book Company.
  4. 4. Altunok, G., 2005, Endüstriyel Hidrolik, Eğe Basım.
  5. 5. Rohner, P., 1994, Endüstriyel Hidrolik Kontrol. Evren ofset. Ankara.
  6. 6. Kartal, F., 2007, Endüstriyel Hidrolik. Birsen Yayınevi. İstanbul.
  7. 7. Kaya, D. ve Güngör, C., 2002, Sanayide Enerji Tasarruf Potansiyeli, Mühendis ve Makine. Sayı 514.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Kasım 2008

Gönderilme Tarihi

11 Haziran 2008

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2008 Cilt: 7 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Türkbay, İ., & Şen, N. (2008). ÇİFT ODALI PALETLİ POMPADA FARKLI VİSKOZİTEDEKİ YAĞLARIN İLETİMİ. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi, 7(1), 17-22. https://izlik.org/JA87TR44DJ
AMA
1.Türkbay İ, Şen N. ÇİFT ODALI PALETLİ POMPADA FARKLI VİSKOZİTEDEKİ YAĞLARIN İLETİMİ. (DAD). 2008;7(1):17-22. https://izlik.org/JA87TR44DJ
Chicago
Türkbay, İsmail, ve Nuri Şen. 2008. “ÇİFT ODALI PALETLİ POMPADA FARKLI VİSKOZİTEDEKİ YAĞLARIN İLETİMİ”. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi 7 (1): 17-22. https://izlik.org/JA87TR44DJ.
EndNote
Türkbay İ, Şen N (01 Kasım 2008) ÇİFT ODALI PALETLİ POMPADA FARKLI VİSKOZİTEDEKİ YAĞLARIN İLETİMİ. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi 7 1 17–22.
IEEE
[1]İ. Türkbay ve N. Şen, “ÇİFT ODALI PALETLİ POMPADA FARKLI VİSKOZİTEDEKİ YAĞLARIN İLETİMİ”, (DAD), c. 7, sy 1, ss. 17–22, Kas. 2008, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA87TR44DJ
ISNAD
Türkbay, İsmail - Şen, Nuri. “ÇİFT ODALI PALETLİ POMPADA FARKLI VİSKOZİTEDEKİ YAĞLARIN İLETİMİ”. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi 7/1 (01 Kasım 2008): 17-22. https://izlik.org/JA87TR44DJ.
JAMA
1.Türkbay İ, Şen N. ÇİFT ODALI PALETLİ POMPADA FARKLI VİSKOZİTEDEKİ YAĞLARIN İLETİMİ. (DAD). 2008;7:17–22.
MLA
Türkbay, İsmail, ve Nuri Şen. “ÇİFT ODALI PALETLİ POMPADA FARKLI VİSKOZİTEDEKİ YAĞLARIN İLETİMİ”. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi, c. 7, sy 1, Kasım 2008, ss. 17-22, https://izlik.org/JA87TR44DJ.
Vancouver
1.İsmail Türkbay, Nuri Şen. ÇİFT ODALI PALETLİ POMPADA FARKLI VİSKOZİTEDEKİ YAĞLARIN İLETİMİ. (DAD) [Internet]. 01 Kasım 2008;7(1):17-22. Erişim adresi: https://izlik.org/JA87TR44DJ