Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

FARKLI SICAKLIKLARDA BESLENEN AYNALI SAZAN (Cyprinus carpio L.)’IN PROTEİNDEN YARARLANMA ORANININ BELİRLENMESİ

Yıl 2006, Cilt: 4 Sayı: 3, 7 - 9, 30.07.2006

Öz




Bu çalışmada ortalama ağırlıkları
200 g
olan aynalı sazan balıklarının 16 °C, 21 °C ve 26 °C de beslenmesin-de kullanılan yemdeki proteinin
sindirilme düzeyleri tespit edildi. Balıklara verilen yeme eksternal indikatör
olarak kromoksit (Cr2O3) katıldı. Kromoksitli yemlerle
beslenen balıkların dışkıları diseksiyon metoduyla alınarak, her üç sıcaklık
derecelerinde dışkı analizleri yapıldı. Analizler sonucunda, yemdeki proteinin
balık-lar tarafından sindirilme düzeyi 16 °C de %81.22, 21 °C de
% 85.84 ve 26 °C
de % 87.77 olarak tesbit edildi ve aralarındaki farkın istatistiksel olarak
önemli olduğu belirlendi (p<0.05).




Kaynakça

  • 1. Choubert, G., Fauconneau, B., Luquet, P. 1982. Influence d'une élévation de la température de l'eau sur la digestibilité de la matière sèche, de l'azote et de l'energie de l'aliment distribué à la truite arc-en-ciel (Salmo gairdneri Rich). Reprod. Nutr. Dévelop., 22(6), 941-949.
  • 2. De la Noüe, J., Choubert, G. 1986. Digestibility in rainbow trout: Comparison of the direct and indirect methods of measurement. Prog. Fish. Cult. 48(3): 190-195.
  • 3. De Silva, S.S and Anderson, T.A. 1995, Fish Nutrition in aquaculture. Chapman and Hall, England, p 319.
  • 4. Furukawa, A. and Tsukahara, H., 1966. On the acid digestion method for the determination of chromic oxide as an index substance in the study of digestibility in fish feed. Bull. Jpn. Soc. Sci. Fish., 32: 502-506.
  • 5. Hepher, B., 1988. Nutrition of Pond Fishes. Cambridge University Press, Cambridge, 288 s.
  • 6. Hossain, M. A. and Jauncey, K. 1989. Studies on the protein, energy, and amino acid digestibility of fish meal, mustard oilcake, linseed and sesame meal for common carp (Cyprinus carpio L.). Aquaculture, 83: 59-72.
  • 7. Kirchgessner, M., Kürzinger, H. ve Schwarz, F.J. 1986. Digestibility of crude nutrients in different feeds and estimation of their energy contents for carp (C. carpio L.). Aquaculture, 58: 185-194.
  • 8. Maynard, L.A. and Loosli, J.K., Hintz, H.F., and Warner, R.G., 1985. Animal Nutrition, Sevetth Edition. Tata Mc Graw-Hill Comp. Limited, New Delhi, 602 s.
  • 9. Özdemir, F.R., 1985, Kromoksit (Cr2O3) kullanı-larak Aynalı sazanlarda (Cyprinus carpio L.) deri unu ve balık unu proteinlerinin hazmolma dere-celerinin saptanması. Yüksek Lisans Tezi, A.Ü. Fen Bilimleri Enst. Tez Özetleri, A.Ü. Basımevi.
  • 10. Pongmaneerat, J. and Watanabe, T., 1991. Nutritive value of protein of feed ingredients for carp Cyprinus carpio. Bull. Japan. Soc. Sci. Fish., 57(3); 503-510.
  • 11. Smith, B.W., Lovell, R.T. 1973. Determination of apparent protein digestibility in feeds for channel catfish. Trans Am. Fish. Soc., 102(4): 831-835.
  • 12. Spyridakis, P., Metailler, R. and Riaza, A. 1989. Studies on nutrient digestibility in European sea bass (Dicentrarchus labrax). 1. Methodological aspects concerning faeces collection. Aquacul-ture, 77:61-70.
  • 13. Sarı, M. ve Çakmak, M.N., 1996, Balık Besleme, F.Ü. Yayınları, Elazığ.
  • 14. Venugopal, M.N. and Keshavanath, P., 1987, Digestion co-efficient and conversion rates of three pelleted feeds fed to common carp, Cyprinus carpio (L.). Mysore J. Agric. Sci., 21, 342-347.
  • 15. Windell, J.T., J.W. Foltz and J.A. Sarokon. 1978. Effect of fish size, temperature and amount fed on nutrient digestibility of a pelleted diet by rainbow trout Salmo gairdneri. Trans. Am. Fish. Soc., 107: 613-616.
Toplam 15 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mehmet Nuri Çakmak Bu kişi benim

Yaşar Özdemir Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Temmuz 2006
Yayımlandığı Sayı Yıl 2006 Cilt: 4 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Çakmak, M. N., & Özdemir, Y. (2006). FARKLI SICAKLIKLARDA BESLENEN AYNALI SAZAN (Cyprinus carpio L.)’IN PROTEİNDEN YARARLANMA ORANININ BELİRLENMESİ. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi, 4(3), 7-9.
AMA Çakmak MN, Özdemir Y. FARKLI SICAKLIKLARDA BESLENEN AYNALI SAZAN (Cyprinus carpio L.)’IN PROTEİNDEN YARARLANMA ORANININ BELİRLENMESİ. (DAD). Temmuz 2006;4(3):7-9.
Chicago Çakmak, Mehmet Nuri, ve Yaşar Özdemir. “FARKLI SICAKLIKLARDA BESLENEN AYNALI SAZAN (Cyprinus Carpio L.)’IN PROTEİNDEN YARARLANMA ORANININ BELİRLENMESİ”. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi 4, sy. 3 (Temmuz 2006): 7-9.
EndNote Çakmak MN, Özdemir Y (01 Temmuz 2006) FARKLI SICAKLIKLARDA BESLENEN AYNALI SAZAN (Cyprinus carpio L.)’IN PROTEİNDEN YARARLANMA ORANININ BELİRLENMESİ. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi 4 3 7–9.
IEEE M. N. Çakmak ve Y. Özdemir, “FARKLI SICAKLIKLARDA BESLENEN AYNALI SAZAN (Cyprinus carpio L.)’IN PROTEİNDEN YARARLANMA ORANININ BELİRLENMESİ”, (DAD), c. 4, sy. 3, ss. 7–9, 2006.
ISNAD Çakmak, Mehmet Nuri - Özdemir, Yaşar. “FARKLI SICAKLIKLARDA BESLENEN AYNALI SAZAN (Cyprinus Carpio L.)’IN PROTEİNDEN YARARLANMA ORANININ BELİRLENMESİ”. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi 4/3 (Temmuz 2006), 7-9.
JAMA Çakmak MN, Özdemir Y. FARKLI SICAKLIKLARDA BESLENEN AYNALI SAZAN (Cyprinus carpio L.)’IN PROTEİNDEN YARARLANMA ORANININ BELİRLENMESİ. (DAD). 2006;4:7–9.
MLA Çakmak, Mehmet Nuri ve Yaşar Özdemir. “FARKLI SICAKLIKLARDA BESLENEN AYNALI SAZAN (Cyprinus Carpio L.)’IN PROTEİNDEN YARARLANMA ORANININ BELİRLENMESİ”. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi, c. 4, sy. 3, 2006, ss. 7-9.
Vancouver Çakmak MN, Özdemir Y. FARKLI SICAKLIKLARDA BESLENEN AYNALI SAZAN (Cyprinus carpio L.)’IN PROTEİNDEN YARARLANMA ORANININ BELİRLENMESİ. (DAD). 2006;4(3):7-9.