İnsan
ve hayvanlarda değişik organ, doku ve sistemlerde doza bağlı olarak değişen, toksik
etkiler oluşturan dioksinli bileşiklerin belirlenmesi amacıyla Elazığ’ın farklı
bölgelerinden el yapımı 20 adet yoğurt numunesi toplandı. Bu örneklerde,
dioksin türevlerinden TCDD, PeCDD, HxCDD, OCDD;
furan türevlerinden TCDF, PeCDF, HXCDF ve poliklorlubifenillerden TCB
ile HpCB bileşiklerinin düzeyleri araştırıldı. Bu bileşiklerin miktar tayini
Gaz Kromotografi-Kütle Spektrometresi (GC-MS) cihazı kullanılarak, Amerikan
Çevre Koru-ma Ajansının (USEPA) belirlediği 8290 no’lu metoda göre yapıldı.
Analizi yapılan yoğurt numunelerindeki dioksin ve benzeri bileşiklerin Toksik
Eşdeğer Konsantrasyonu ortalama, 0,0151 ng TEQ/g yağ olarak tespit edildi. Bu değer kullanılarak yapılan hesaplama
sonucunda; ülkemizde yaşayan, 70kg ağırlığında bir insanın, analizi yapılan yoğurtlardan
günlük olarak 150 gr tüketmesi durumunda kilogram başına aldığı toplam dioksin
düzeyinin 1,39 pg TEQ/ kg olduğu hesaplandı.
Sonuç
olarak; tespit edilen dioksin ve benzeri bileşik düzeylerinin Dünya Sağlık
Örgütü tarafından 1-4 pg TEQ/kg olarak belirlenen Tolere edilebilir günlük alım
düzeyi sınırları içinde olduğu, ancak diğer gıdalardan alınabilecek dioksin
miktarları hesaba katıldığında bu oranın yoğurt kaynaklı alımlar için yüksek
olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle, anılan numunelerin tüketimine bağlı
olarak bağışıklık sistemi baskılanması, karaciğer hasarı gibi ciddi sağlık
risklerinin oluşabileceği düşünülmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Kasım 2008 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2008 Cilt: 7 Sayı: 1 |