In this study, gonadosomatic index (GSI) and hepatosomatic index (HSI) value, relationship of the abdomen flesh, hepatopancreas and ovarian weight in female freshwater crayfish with ovigerous and stage-1 juveniles in the culture conditions were investigated. For this aim, a diet , contain 35.78 % crude protein was prepared. Crayfish were fed 2% of their total wet weight with this diet for 272 days. Results showed that abdomen flesh, hepatopancreas weight and HSI value in each stage were not significantly different (p>0,05), but ovari-an weight and GSI value in each stage (ovigerous female =0,21±0,02 g, %0,70±0,07, female with stage-1 juveniles = 0,16±0,01 g %0,47±0,04) were found significantly different (p<0,05).
Bu çalışmada, kültür
şartlarında yetiştirilen tatlı su istakozlarının yumurtalı ve yavrulu
dönemlerinde abdo-men eti, hepatopankreas ve ovaryum ağırlığındaki değişim,
gonadosomatik indeks (GSİ) ve hepatosomatik indeks (HSİ) değerleri incelendi.
Bu amaçla, % 35.78 oranında ham protein içeren bir yem hazırlandı. Bu yem tatlı
su istakozlarına 272 gün vücut ağırlıklarının % 2’si oranında verildi. Çalışma
sonucunda, her iki dö-nemde abdomen eti ve hepatopankreas ağırlığında, HSI
değerinde farklılığa rastlanılmazken (p>0,05), ovar-yum ağırlığı ve GSİ
değerinde meydana gelen değişimin (yumurtalı dönem=0,21±0,02 g, %0,70±0,07 yavru-lu
dönem= 0,16±0,01 g
%0,47±0,04) istatistiksel açıdan önemli olduğu belirlendi (p<0,05).
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Kasım 2008 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2008 Cilt: 7 Sayı: 1 |