Kalça kırığı ve koksartrozda piyüri

Cilt: 18 Sayı: 2 1 Mart 2012
  • Ahmet Aslan
  • Remzi Arif Özerdemoğlu
  • Fazıl Cüneyt Aydoğan
  • Hüseyin Yorgancıgil
  • Özgür Karakoyun
PDF İndir
EN TR

Kalça kırığı ve koksartrozda piyüri

Öz

Kalça kırığı ya da koksartroz nedeniyle tedavi edilen yaşlı olguların çoğunda eşlik eden sistemik patolojiler ve diğer risk faktörleri bulunabilir. Bütün bunlar idrar yolarında bakteri kolonizasyonuna ve idrar yolu enfeksiyonuna neden olabilir. Piyüri ve idrar yolları enfeksiyonu ortopedik implant cerrahisi sonrası korkutucu bir komplikasyon olan cerrahi alan yara enfeksiyonu için risk oluşturabilir. Bu çalışmada kalça kırığı ya da koksartroz nedeniyle kalça implant cerrahisi veya artroplastisi yapılan hastalarda ameliyat öncesi piyüri ile ameliyat sonrası cerrahi alan enfeksiyonu arasındaki ilişki ve etki eden risk faktörleri araştırıldı. 1994-2008 yılları arasındaki dönemde en az bir yıllık takip kayıtları olan 563 olgu retrospektif olarak incelendi. Ameliyat öncesi piyüri (idrar mikroskopisinde >10 lökosit/saha) saptanan 38 olgu çalışma grubunu geri kalan 525 olgudan rastgele seçilen 62 olgu ise kontrol grubunu oluşturdu. Gruplar; yaş, cinsiyet, etyoloji, ateş, hemoglobin, sedimantasyon, C-reaktif protein, beyaz küre, albümin, ameliyat öncesi süre, diabet, eşlik eden hastalıklar, idrar kültüründe üreme ve ameliyat sonrası cerrahi alan enfeksiyonu açısından karşılaştırıldı. Çalışma grubunda, kan albümin seviyesi kontrol grubundan daha düşüktü. Ayrıca ameliyat öncesi süre, idrar kültüründe üreme olması ve ameliyat sonrası cerrahi alan enfeksiyonu ise kontrol grubundan daha fazlaydı. Gruplar arasında istatistiksel anlamlı fark vardı (p0.05). Bu çalışmanın sonuçları, ameliyat öncesi sürenin uzun olması, kan albümin seviyesi düşüklüğü ve idrar kültüründe üreme olmasının ameliyat sonrası cerrahi alan enfeksiyonu için önemli risk faktörleri olduğunu göstermektedir. Ek olarak ameliyat öncesi semptomatik idrar yolu enfeksiyonu ameliyat sonrası cerrahi alan yara enfeksiyonu ile ilişkili gözükmektedir. Ameliyat öncesi semptomatik idrar yolu enfeksiyonu tedavi edilinceye kadar ortopedik cerrahi ertelenebilir. Ancak asemptomatik piyüri ile ameliyat sonrası cerrahi alan enfeksiyonu arasında bir ilişki olmadığını ve bu olgularda ortopedik cerrahinin ertelenmesinin gerekmediğini düşünüyoruz.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. 1. Uzunköy A. Cerrahi alan enfeksiyonları: risk faktörleri ve önleme yöntemleri. Ulus Travma Derg 2005;11(4):269-81.
  2. 2. Bozic KJ, Ries MD. The impact of infection after total hip arthroplasty on hospital and surgeon resource utilization. J Bone Joint Surg Am 2005;87(8):1746-51.
  3. 3. Koulouvaris P, Sculco P, Finerty E, Sculco T, Sharrock NE. Relationship between perioperative urinary tract infection and deep infection after joint arthroplasty. Clin Orthop Relat Res 2009;467(7):1859-67.
  4. 4. Rajamanickam A, Noor S, Usmani A. Should an asymptomatic patient with an abnormal urinalysis (bacteriuria or pyuria) be treated with antibiotics prior to major joint replacement surgery? Cleve Clin J Med 2007;74(Suppl 1):S17-8.
  5. 5. Oztürk I, Toker S, Ertürer E, Aksoy B, Seçkin F. Kalça kırığı nedeniyle ameliyat edilen 65 yaş üstü hastalarda mortaliteye etki eden risk faktörlerinin değerlendirilmesi. Acta Orthop Traumatol Turc 2008;42(1):16-21.
  6. 6. Nicolle LE, Bradley S, Colgan R, Rice JC, Schaeffer A, Hooton TM. Infectious Diseases Society of America; American Society of Nephrology; American Geriatric Society. Infectious Diseases Society of America guidelines for the diagnosis and treatment of asymptomatic bacteriuria in adults. Clin Infect Dis 2005:40(5);643-54.
  7. 7. Acar A, Öncül O. Cerrahi Alan infeksiyonları. Klimik Dergisi 2007;20(2):35-46.
  8. 8. Kaçmaz B, Sultan N. Bakteriyüri ve piyüri saptanmasında kullanılan iki yöntemin değerlendirilmesi. İnfeksiyon Dergisi 2003;17(3):337-40.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Ahmet Aslan Bu kişi benim

Remzi Arif Özerdemoğlu Bu kişi benim

Fazıl Cüneyt Aydoğan Bu kişi benim

Hüseyin Yorgancıgil Bu kişi benim

Özgür Karakoyun Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Mart 2012

Gönderilme Tarihi

16 Ağustos 2014

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2012 Cilt: 18 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Aslan, A., Özerdemoğlu, R. A., Aydoğan, F. C., Yorgancıgil, H., & Karakoyun, Ö. (2012). Kalça kırığı ve koksartrozda piyüri. Gaziantep Medical Journal, 18(2), 66-71. https://izlik.org/JA42CE36GL
AMA
1.Aslan A, Özerdemoğlu RA, Aydoğan FC, Yorgancıgil H, Karakoyun Ö. Kalça kırığı ve koksartrozda piyüri. Gaziantep Medical Journal. 2012;18(2):66-71. https://izlik.org/JA42CE36GL
Chicago
Aslan, Ahmet, Remzi Arif Özerdemoğlu, Fazıl Cüneyt Aydoğan, Hüseyin Yorgancıgil, ve Özgür Karakoyun. 2012. “Kalça kırığı ve koksartrozda piyüri”. Gaziantep Medical Journal 18 (2): 66-71. https://izlik.org/JA42CE36GL.
EndNote
Aslan A, Özerdemoğlu RA, Aydoğan FC, Yorgancıgil H, Karakoyun Ö (01 Mart 2012) Kalça kırığı ve koksartrozda piyüri. Gaziantep Medical Journal 18 2 66–71.
IEEE
[1]A. Aslan, R. A. Özerdemoğlu, F. C. Aydoğan, H. Yorgancıgil, ve Ö. Karakoyun, “Kalça kırığı ve koksartrozda piyüri”, Gaziantep Medical Journal, c. 18, sy 2, ss. 66–71, Mar. 2012, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA42CE36GL
ISNAD
Aslan, Ahmet - Özerdemoğlu, Remzi Arif - Aydoğan, Fazıl Cüneyt - Yorgancıgil, Hüseyin - Karakoyun, Özgür. “Kalça kırığı ve koksartrozda piyüri”. Gaziantep Medical Journal 18/2 (01 Mart 2012): 66-71. https://izlik.org/JA42CE36GL.
JAMA
1.Aslan A, Özerdemoğlu RA, Aydoğan FC, Yorgancıgil H, Karakoyun Ö. Kalça kırığı ve koksartrozda piyüri. Gaziantep Medical Journal. 2012;18:66–71.
MLA
Aslan, Ahmet, vd. “Kalça kırığı ve koksartrozda piyüri”. Gaziantep Medical Journal, c. 18, sy 2, Mart 2012, ss. 66-71, https://izlik.org/JA42CE36GL.
Vancouver
1.Ahmet Aslan, Remzi Arif Özerdemoğlu, Fazıl Cüneyt Aydoğan, Hüseyin Yorgancıgil, Özgür Karakoyun. Kalça kırığı ve koksartrozda piyüri. Gaziantep Medical Journal [Internet]. 01 Mart 2012;18(2):66-71. Erişim adresi: https://izlik.org/JA42CE36GL