BibTex RIS Kaynak Göster

Perakendecilikte Ürün Tadım Panellerinin Tüketicilerin Marka Algılarına Etkileri Üzerine Bir Araştırma: Et Ürünleri Grubu Örneği

Yıl 2008, Sayı: 2, 1 - 14, 01.09.2008

Öz

Bu çalışmada; et ürünlerinin nihai alıcı ile buluştuğu marketlerde, üretici/pazarlamacı işletmeler tarafından yaygın kullanılan ve ürün örneklerinin denemek üzere alıcılara sunulduğu bir satış tutundurma aracı olan “ürün tadım panellerinin” tüketicilerin marka ve üretici ile ilgili algıları üzerinde bir etkisinin olup olmadığını ortaya koymak amaçlanmıştır. Çalışmanın amacına ulaşabilmek için tat panellerin bulunduğu marketler ve tat panelsiz marketler olmak üzere iki ayrı sorgu ortamı belirlenmiş ve bireylerden görüş alındığı bir tanımlama araştırması yapılmıştır. Araştırma sonunda, sorgu türlerine bağlı olarak markadan haberdar olma durumu, markaya bağlı çağrışımlar, başka markalarla ilişkilendirilmesi, marka geçmişi, üretici firma ile ilgili görüşlerin anlamlı bir şekilde farklılık gösterdiği saptanmıştır

Kaynakça

  • AAKER, David A. (1991), Managing Brand Equity: Capitalizing on the Value of A Brand Name. USA, The Free Press, Simon & Schuster Inc.
  • AAKER, David A. (1996), Building Strong Brands. New York: The Free Press.
  • AKAT, Ö. (1998), Uluslararası Pazarlama Karması ve Yönetimi. Ekin Kitabevi Yayın- ları, Bursa.
  • BLATTBERG RC., EPPEN GD ve LIEBERMAN J. (1981), “A Theoretical and Empirical Evaluation of Price Deals for Consumer Nondurables”. Journal of Marketing, 45:116– 29, (Winter).
  • DAVIS, S.J., JEFFREY, I. ve LEIGH, MCA. (1992), “Promotion Has A Negative Effect on Brand Evaluations—Or Does It? Additional Disconfirming Evidence”. Journal of Marketing Research, 29, 143–148.
  • GÜLÇUBUK, A. (2007), “Tüketicilere Yönelik Satış Geliştirmenin Artan Önemi, Uygu- lanabilirliği ve İzlenecek Stratejilerin İşletmeler Açısından Değerlendirilmesi”. Ege Akademik Bakış / Ege Academic Review. 7(1): 57–77.
  • HENDERSON, CM. (1987), “The Interaction of Coupons With Price And Store Promotions”. Advertising Consumer Research, 15:364–71.
  • INMAN J.J., MCALISTER, L. ve HOYER, WD. (1990), “Promotional Signal: Proxy For A Price Cut”. Journal of Consumer Research,17:74 – 81 (June).
  • İSLAMOĞLU, A.H. (1999), Pazarlama Yönetimi: Stratejik ve Global Yaklaşım. İstan- bul, Beta Basım Yayım Dağıtım.
  • KELLER, K. L. (1998), Strategic Brand Management. Upper Saddle River, NJ: Prentice Hall.
  • KORKMAZ, S. (1995), “Tüketici Satın Alma Davranışlarına Etkisi Açısından Satış Geliştirme Çabalarının Tutundurma Faaliyetleri İçerisindeki Yeri ve Önemi”. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Basılmamış Doktora Te- zi), Ankara.
  • KOTLER P. (2005), Marketing Management. 12th Ed., Englewood Cliffs Prentice Hall.
  • KOTLER P. ve AMSTRONG G. (2007), Principles of Marketing. 12th Ed., Englewood Cliffs, Prentice Hall.
  • KURTULUŞ, K. (1998), Pazarlama Araştırması. Avcıol Basım Yayın, İstanbul.
  • LAROCHE, M., PONS, F., ZGOLLI, N., CERVELLON,M. ve KIM, C. (2003), “A Model Of Consumer Response to Two Retail Sales Promotion Techniques”. Journal of Business Research 56: 513– 522.
  • LICHTENSTEIN D.R, BURTON S. ve NETEMEYER R.G. (1997), “An Examination of Deal Proneness Across Sales Promotion Types: A Consumer Segmentation Perspective”. Journal of Retailing, 73(2):283– 97.
  • MALHOTRA, Naresh K. (2003), Marketing Research, Pearson Prentice Hall, New Jersey.
  • MCCLURE P.J. ve WEST EJ. (1969), “Sales Effects of A New Counter Display”. Journal of Advertising Research, ;9:29– 34.
  • MULHERN F.J. ve PADGETT D.T. (1995), “The Relationship Between Retail Price Promotions and Regular Price Purchases”. Journal of Marketing, 59(4):83 – 90.
  • OLUÇ, M. (1989), “Satış Tutundurma veya Satış Özendirme”. Pazarlama Dünyası, 3, Sayı:18.
  • RIZAOĞLU, B. (2004), Turizm Pazarlaması. Detay Yayıncılık, Ankara.
  • ROTHSCHILD, M.L. ve WILLIAM C. G. (1981), “Behavioral Learning Theory: Its Relevance to Marketing and Promotions”. Journal of Marketing, 45, 70–78.
  • SHIMP T.A. ve KAVAS A. (1984), “The Theory of Reasoned Action Applied To Coupon Usage”. Journal of Consumer Research, 11. Fortworth, TX: Dryden Press,. p. 795– 809.
  • TEK, Ö.B. (1999), Pazarlama İlkeleri: Global Yönetimsel Yaklaşım Türkiye Uygula- maları. Beta Basım Yayım Dağıtım A.Ş., İstanbul.
  • WALTERS R.G. ve RINNE H.J. (1986), “An Empirical Investigation Into The Impact of Price Promotions on Retail Store Performance”. Journal of Retailing, 62:237–66, (Fall).

A SURVEY ON THE EFFECTS OF TASTE PANELS TO CONSUMERS’ BRAND PERCEPTIONS IN RETAILING: A CASE OF MEAT PRODUCTS

Yıl 2008, Sayı: 2, 1 - 14, 01.09.2008

Öz

This study aims to explore that whether or not product taste panels as a sales promotion tool have an effect on consumers’ perceptions about brand name and producer. To carry out this study, two types of questionnaires have been developed and two types of places have been determined. These are the markets with taste panels and without taste panels. In this study it is find out that there is statistically difference between two groups about brand awareness. It means that the consumers who answered questionnaires where taste panels have been set up is more aware of abut the brand than the consumers who answered questionnaires where taste panels have not been set up

Kaynakça

  • AAKER, David A. (1991), Managing Brand Equity: Capitalizing on the Value of A Brand Name. USA, The Free Press, Simon & Schuster Inc.
  • AAKER, David A. (1996), Building Strong Brands. New York: The Free Press.
  • AKAT, Ö. (1998), Uluslararası Pazarlama Karması ve Yönetimi. Ekin Kitabevi Yayın- ları, Bursa.
  • BLATTBERG RC., EPPEN GD ve LIEBERMAN J. (1981), “A Theoretical and Empirical Evaluation of Price Deals for Consumer Nondurables”. Journal of Marketing, 45:116– 29, (Winter).
  • DAVIS, S.J., JEFFREY, I. ve LEIGH, MCA. (1992), “Promotion Has A Negative Effect on Brand Evaluations—Or Does It? Additional Disconfirming Evidence”. Journal of Marketing Research, 29, 143–148.
  • GÜLÇUBUK, A. (2007), “Tüketicilere Yönelik Satış Geliştirmenin Artan Önemi, Uygu- lanabilirliği ve İzlenecek Stratejilerin İşletmeler Açısından Değerlendirilmesi”. Ege Akademik Bakış / Ege Academic Review. 7(1): 57–77.
  • HENDERSON, CM. (1987), “The Interaction of Coupons With Price And Store Promotions”. Advertising Consumer Research, 15:364–71.
  • INMAN J.J., MCALISTER, L. ve HOYER, WD. (1990), “Promotional Signal: Proxy For A Price Cut”. Journal of Consumer Research,17:74 – 81 (June).
  • İSLAMOĞLU, A.H. (1999), Pazarlama Yönetimi: Stratejik ve Global Yaklaşım. İstan- bul, Beta Basım Yayım Dağıtım.
  • KELLER, K. L. (1998), Strategic Brand Management. Upper Saddle River, NJ: Prentice Hall.
  • KORKMAZ, S. (1995), “Tüketici Satın Alma Davranışlarına Etkisi Açısından Satış Geliştirme Çabalarının Tutundurma Faaliyetleri İçerisindeki Yeri ve Önemi”. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Basılmamış Doktora Te- zi), Ankara.
  • KOTLER P. (2005), Marketing Management. 12th Ed., Englewood Cliffs Prentice Hall.
  • KOTLER P. ve AMSTRONG G. (2007), Principles of Marketing. 12th Ed., Englewood Cliffs, Prentice Hall.
  • KURTULUŞ, K. (1998), Pazarlama Araştırması. Avcıol Basım Yayın, İstanbul.
  • LAROCHE, M., PONS, F., ZGOLLI, N., CERVELLON,M. ve KIM, C. (2003), “A Model Of Consumer Response to Two Retail Sales Promotion Techniques”. Journal of Business Research 56: 513– 522.
  • LICHTENSTEIN D.R, BURTON S. ve NETEMEYER R.G. (1997), “An Examination of Deal Proneness Across Sales Promotion Types: A Consumer Segmentation Perspective”. Journal of Retailing, 73(2):283– 97.
  • MALHOTRA, Naresh K. (2003), Marketing Research, Pearson Prentice Hall, New Jersey.
  • MCCLURE P.J. ve WEST EJ. (1969), “Sales Effects of A New Counter Display”. Journal of Advertising Research, ;9:29– 34.
  • MULHERN F.J. ve PADGETT D.T. (1995), “The Relationship Between Retail Price Promotions and Regular Price Purchases”. Journal of Marketing, 59(4):83 – 90.
  • OLUÇ, M. (1989), “Satış Tutundurma veya Satış Özendirme”. Pazarlama Dünyası, 3, Sayı:18.
  • RIZAOĞLU, B. (2004), Turizm Pazarlaması. Detay Yayıncılık, Ankara.
  • ROTHSCHILD, M.L. ve WILLIAM C. G. (1981), “Behavioral Learning Theory: Its Relevance to Marketing and Promotions”. Journal of Marketing, 45, 70–78.
  • SHIMP T.A. ve KAVAS A. (1984), “The Theory of Reasoned Action Applied To Coupon Usage”. Journal of Consumer Research, 11. Fortworth, TX: Dryden Press,. p. 795– 809.
  • TEK, Ö.B. (1999), Pazarlama İlkeleri: Global Yönetimsel Yaklaşım Türkiye Uygula- maları. Beta Basım Yayım Dağıtım A.Ş., İstanbul.
  • WALTERS R.G. ve RINNE H.J. (1986), “An Empirical Investigation Into The Impact of Price Promotions on Retail Store Performance”. Journal of Retailing, 62:237–66, (Fall).
Toplam 25 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Kurban Ünlüönen Bu kişi benim

Ali Yaylı Bu kişi benim

Sedat Yüksel Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2008
Yayımlandığı Sayı Yıl 2008 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Ünlüönen, K., Yaylı, A., & Yüksel, S. (2008). Perakendecilikte Ürün Tadım Panellerinin Tüketicilerin Marka Algılarına Etkileri Üzerine Bir Araştırma: Et Ürünleri Grubu Örneği. Gazi Üniversitesi Ticaret Ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi(2), 1-14.
AMA Ünlüönen K, Yaylı A, Yüksel S. Perakendecilikte Ürün Tadım Panellerinin Tüketicilerin Marka Algılarına Etkileri Üzerine Bir Araştırma: Et Ürünleri Grubu Örneği. Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi. Eylül 2008;(2):1-14.
Chicago Ünlüönen, Kurban, Ali Yaylı, ve Sedat Yüksel. “Perakendecilikte Ürün Tadım Panellerinin Tüketicilerin Marka Algılarına Etkileri Üzerine Bir Araştırma: Et Ürünleri Grubu Örneği”. Gazi Üniversitesi Ticaret Ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, sy. 2 (Eylül 2008): 1-14.
EndNote Ünlüönen K, Yaylı A, Yüksel S (01 Eylül 2008) Perakendecilikte Ürün Tadım Panellerinin Tüketicilerin Marka Algılarına Etkileri Üzerine Bir Araştırma: Et Ürünleri Grubu Örneği. Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi 2 1–14.
IEEE K. Ünlüönen, A. Yaylı, ve S. Yüksel, “Perakendecilikte Ürün Tadım Panellerinin Tüketicilerin Marka Algılarına Etkileri Üzerine Bir Araştırma: Et Ürünleri Grubu Örneği”, Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, sy. 2, ss. 1–14, Eylül 2008.
ISNAD Ünlüönen, Kurban vd. “Perakendecilikte Ürün Tadım Panellerinin Tüketicilerin Marka Algılarına Etkileri Üzerine Bir Araştırma: Et Ürünleri Grubu Örneği”. Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi 2 (Eylül 2008), 1-14.
JAMA Ünlüönen K, Yaylı A, Yüksel S. Perakendecilikte Ürün Tadım Panellerinin Tüketicilerin Marka Algılarına Etkileri Üzerine Bir Araştırma: Et Ürünleri Grubu Örneği. Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi. 2008;:1–14.
MLA Ünlüönen, Kurban vd. “Perakendecilikte Ürün Tadım Panellerinin Tüketicilerin Marka Algılarına Etkileri Üzerine Bir Araştırma: Et Ürünleri Grubu Örneği”. Gazi Üniversitesi Ticaret Ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, sy. 2, 2008, ss. 1-14.
Vancouver Ünlüönen K, Yaylı A, Yüksel S. Perakendecilikte Ürün Tadım Panellerinin Tüketicilerin Marka Algılarına Etkileri Üzerine Bir Araştırma: Et Ürünleri Grubu Örneği. Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi. 2008(2):1-14.