BibTex RIS Kaynak Göster

A Model for Sustainable Gastronomy Tourism: Sille Town as a Sample

Yıl 2016, Sayı: 1, 1 - 12, 01.01.2016

Öz

Sille is a town within Konya borders with a rich history, varied beliefs and cultural structures, traditional meals, art lifestyles and folkways as well as customs. It has many issues to study between national and international dimensions, and includes cultural mosaic richness. The aim of this review was to emphasize Sille cuisine’s meals with cultural traces of Rome, Seljuk and Ottoman, and to point the region for cultural and gastronomy tourisms as a sample, as well as to bring Sille cuisine to forefront. In Sille cuisine, it has an important position with authentic traditional meals stuffed vine leaves and soups yoghurt, okra , cereal products village bread, noodle, Sille cookie, water heurek, flaky pastry , meat products trotter tirit, apricot stew , dairy products rice pudding , traditional vegetable and fruits dried aubergine, dried apricot , as well as especially molasses jams pumpkin, aubergine, dried apricot, tomato . Sille folks have improved a genuine salt conservation for ages, and have salted fish and caviare. Earthen wares play a part in Sille cuisine due to improved soil framework. In conclusion, Sille has a historical heritage at least 5700 year, protects economic sources partly, and is strong at gastronomy and cultural tourisms with a sustainable development as a model

Kaynakça

  • Anonim, (2015). Selçuklu Belediyesi çalışma raporları. (Röportaj Tarihi: 07.07.2015).
  • Çalışkan, O. (2013). Gastronomic identity in terms of destination competitiveness and travel motivation. Journal of Tourism and Gastronomy Studies,1(2), 39-51.
  • Dülgerler, O. N. (2000). İnanç turizmin merkezi 5000 yıllık otantik kent Sille. Selçuklu (26), Konya.
  • Erdem, R., Yıldırım, H., Çiftçi, Ç., Dülgerler, O. N., Çıbıkdiken, A. O., Levend, S. ve Erdoğan, A. (2010). Sille, bir koruma ve geliştirme planı ve sonrası. Selçuk Üniversitesi
  • Mühendislik ve Mimarlık Fakülte Dergisi, 25, 2-6. Halıcı, N. (2012a). Pekmez ve Sille’de pekmez yapımı. http://www.zaman.com.tr/yazarlar/nevin-halici/pekmez-ve-sillede-pekmez- yapimi_1355044.html (Erişim Tarihi: 04.08.2015).
  • Halıcı, N. (2012b) Sille günü. [http://www.zaman.com.tr/yazarlar/nevin-halici/sille- gunu 1352109.html] (Erişim Tarihi: 04.08.2015). Halıcı, N. (2012c). Davetlerimiz ve Sille’nin Kozana’sı. http://www.zaman.com.tr/pazar_davetlerimiz-ve-sillenin-kozanasi_2063179.html] (Erişim Tarihi: 04.08.2015).
  • Halıcı, N. (2012d) Sille’nin kavinnası. [http://www.gidavitrini.com.tr/sillenin- kavinnasi-makale,386.html] (Erişim Tarihi: 04.08.2015).
  • Halıcı, N. (2013a).Geçmişin izleriyle Sille mutfağı. Konya: Selçuklu Belediyesi Yayınları, Karatay.
  • Halıcı, N. (2013b). Sille mutfağı ve yemekleri, 1.Ulusal Sille Sempozyum Kitabı, Konya, 379-383.
  • İnci, A. (2008). Silleli şairler (Âsik Figânî ve Âsik Mansur), Konya.
  • Kılıçaslan, M. (2009). Hıdrellez, 5000 Yıllık Kültür Vadisi Sille, 3, 6-7.
  • Konyalı, İ. H. (1964). Abideleri ve kitabeleri ile Konya tarihi. Konya: Yeni Kitap Basım Evi.
  • Özönder, H. (1998). Sille: tarih-kültür-sanat. Konya: Yeni Kitap Basım Evi.
  • Sarıköse, B. (2009). Sille bin yıllık tarihçesi ve sosyo-ekonomik yapısı. Konya: Çizgi Kitap Evi.
  • Türkiye Patent Enstitüsü, (2009). Konya Etli Düğün Pilavı.
  • Ulusan, Y. ve Batman, O. (2010). Alternatif turizm çeşitlerinin Konya turizme etkisi üzerine bir araştırma. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 23, 243

SÜRDÜREBİLİR GASTRONOMİ TURİZMİNE BİR MODEL: SİLLE BELDESİ ÖRNEĞİ

Yıl 2016, Sayı: 1, 1 - 12, 01.01.2016

Öz

Sille zengin tarihi, farklı inanç ve kültürel yapıları, yöresel yemekleri, sanat hayatı, gelenek ve görenekleriyle ulusal ve uluslararası boyutlarda birçok konuda irdelenmeye müsait, kültürel mozaik zenginliğini içinde barındıran Konya sınırlarında bulunan bir kültür beldesidir. Bu çalışmanın amacı, Roma, Selçuklu ve Osmanlı kültüründen izler taşıyan Sille’nin geçmişteki yemek kültürünün önemini vurgulamak ve bölgeyi kültür ve gastronomi turizm merkezine örnek bir model olarak göstermek, özellikle Sille’nin mutfak kültürünü ön plana çıkartmak istenmiştir. Sille mutfağının tarihsel gelişiminde özgün yöresel yemekleri yaprak sarması ve çorbaları yoğurt, bamya , buğday ve türevleri tandır ekmeği, erişte, Sille kurabiyesi, su böreği, katmer , et ve türevleri paça tiridi, kayısı yahnisi , süt ve süt ürünleri sütlü , yöresel sebze ve meyveleri patlıcan kurusu, kayısı kurusu özellikle üzümden yapılan tüm yiyecekleri pekmezli reçeller [kabak, patlıcan, kuru kayısı, domates] önemli bir yere sahiptir. Sille halkı, özellikle kendilerine özgün tuzla muhafaza metodunu geliştirerek, asırlardan beri yaptıkları yöresel tuzlanmış balık veya havyar kurmalarını günümüze kadar taşımışlardır. Sille’de toprak işçiliğinin de gelişmesiyle toprak çanak, çömlek ve testi vb. Sille’de yaşayanların mutfak kültürüne de girmiştir. Sonuç olarak en az 5700 yıllık tarihi bir geçmişe sahip Sille, günümüzde ekonomik kaynaklarını kısmen koruyan, kültürel ve gastronomi turizm alanında güçlü, sürdürebilir kalkınmaya somut bir örnek olarak kabul edilebilecek bir yerleşim beldesidir.

Kaynakça

  • Anonim, (2015). Selçuklu Belediyesi çalışma raporları. (Röportaj Tarihi: 07.07.2015).
  • Çalışkan, O. (2013). Gastronomic identity in terms of destination competitiveness and travel motivation. Journal of Tourism and Gastronomy Studies,1(2), 39-51.
  • Dülgerler, O. N. (2000). İnanç turizmin merkezi 5000 yıllık otantik kent Sille. Selçuklu (26), Konya.
  • Erdem, R., Yıldırım, H., Çiftçi, Ç., Dülgerler, O. N., Çıbıkdiken, A. O., Levend, S. ve Erdoğan, A. (2010). Sille, bir koruma ve geliştirme planı ve sonrası. Selçuk Üniversitesi
  • Mühendislik ve Mimarlık Fakülte Dergisi, 25, 2-6. Halıcı, N. (2012a). Pekmez ve Sille’de pekmez yapımı. http://www.zaman.com.tr/yazarlar/nevin-halici/pekmez-ve-sillede-pekmez- yapimi_1355044.html (Erişim Tarihi: 04.08.2015).
  • Halıcı, N. (2012b) Sille günü. [http://www.zaman.com.tr/yazarlar/nevin-halici/sille- gunu 1352109.html] (Erişim Tarihi: 04.08.2015). Halıcı, N. (2012c). Davetlerimiz ve Sille’nin Kozana’sı. http://www.zaman.com.tr/pazar_davetlerimiz-ve-sillenin-kozanasi_2063179.html] (Erişim Tarihi: 04.08.2015).
  • Halıcı, N. (2012d) Sille’nin kavinnası. [http://www.gidavitrini.com.tr/sillenin- kavinnasi-makale,386.html] (Erişim Tarihi: 04.08.2015).
  • Halıcı, N. (2013a).Geçmişin izleriyle Sille mutfağı. Konya: Selçuklu Belediyesi Yayınları, Karatay.
  • Halıcı, N. (2013b). Sille mutfağı ve yemekleri, 1.Ulusal Sille Sempozyum Kitabı, Konya, 379-383.
  • İnci, A. (2008). Silleli şairler (Âsik Figânî ve Âsik Mansur), Konya.
  • Kılıçaslan, M. (2009). Hıdrellez, 5000 Yıllık Kültür Vadisi Sille, 3, 6-7.
  • Konyalı, İ. H. (1964). Abideleri ve kitabeleri ile Konya tarihi. Konya: Yeni Kitap Basım Evi.
  • Özönder, H. (1998). Sille: tarih-kültür-sanat. Konya: Yeni Kitap Basım Evi.
  • Sarıköse, B. (2009). Sille bin yıllık tarihçesi ve sosyo-ekonomik yapısı. Konya: Çizgi Kitap Evi.
  • Türkiye Patent Enstitüsü, (2009). Konya Etli Düğün Pilavı.
  • Ulusan, Y. ve Batman, O. (2010). Alternatif turizm çeşitlerinin Konya turizme etkisi üzerine bir araştırma. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 23, 243
Toplam 16 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Research Article
Yazarlar

Birsen Bulut Solak Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Solak, B. B. (2016). SÜRDÜREBİLİR GASTRONOMİ TURİZMİNE BİR MODEL: SİLLE BELDESİ ÖRNEĞİ. Gazi Üniversitesi Turizm Fakültesi Dergisi(1), 1-12.
AMA Solak BB. SÜRDÜREBİLİR GASTRONOMİ TURİZMİNE BİR MODEL: SİLLE BELDESİ ÖRNEĞİ. GÜTFD. Ocak 2016;(1):1-12.
Chicago Solak, Birsen Bulut. “SÜRDÜREBİLİR GASTRONOMİ TURİZMİNE BİR MODEL: SİLLE BELDESİ ÖRNEĞİ”. Gazi Üniversitesi Turizm Fakültesi Dergisi, sy. 1 (Ocak 2016): 1-12.
EndNote Solak BB (01 Ocak 2016) SÜRDÜREBİLİR GASTRONOMİ TURİZMİNE BİR MODEL: SİLLE BELDESİ ÖRNEĞİ. Gazi Üniversitesi Turizm Fakültesi Dergisi 1 1–12.
IEEE B. B. Solak, “SÜRDÜREBİLİR GASTRONOMİ TURİZMİNE BİR MODEL: SİLLE BELDESİ ÖRNEĞİ”, GÜTFD, sy. 1, ss. 1–12, Ocak 2016.
ISNAD Solak, Birsen Bulut. “SÜRDÜREBİLİR GASTRONOMİ TURİZMİNE BİR MODEL: SİLLE BELDESİ ÖRNEĞİ”. Gazi Üniversitesi Turizm Fakültesi Dergisi 1 (Ocak 2016), 1-12.
JAMA Solak BB. SÜRDÜREBİLİR GASTRONOMİ TURİZMİNE BİR MODEL: SİLLE BELDESİ ÖRNEĞİ. GÜTFD. 2016;:1–12.
MLA Solak, Birsen Bulut. “SÜRDÜREBİLİR GASTRONOMİ TURİZMİNE BİR MODEL: SİLLE BELDESİ ÖRNEĞİ”. Gazi Üniversitesi Turizm Fakültesi Dergisi, sy. 1, 2016, ss. 1-12.
Vancouver Solak BB. SÜRDÜREBİLİR GASTRONOMİ TURİZMİNE BİR MODEL: SİLLE BELDESİ ÖRNEĞİ. GÜTFD. 2016(1):1-12.