This work was organized to evaluate the gastronomic experience of military personnel in Sarajevo. For this purpose, firstly, general information about the region is given in the study. Afterwards, information on the general characteristics of the local cuisine was compiled. For the collection of the data, the questionnaire prepared by using the different researches was applied to the military personnel working in this region. Work; It was held from 1 June to 30 August 2017. The obtained data were analyzed using SPSS statistical program. As a result, it was determined that the majority of participants were male and Sarajevo was an expert sergeant in Bosnia. In addition, 41.5% of Sarajevo's Bosnian guests seem to like the food even though most of the participants did not know about the Sarajevo cuisine before. As a result of the study, it is seen that there is no difference between participants' gastronomic experiences and their attitudes towards catering establishments according to their ages. In addition, 50% of the staff participating in the study found that the prices of the foods and drinks offered at the enterprises were appropriate and the dishes they liked most were "Answer", "Lamb Dial" and "Bosniak Böreği"
Bu çalışma Saraybosna’da görev yapan askeri personelin gastronomi deneyimlerinin değerlendirilmesi amacıyla düzenlenmiştir. Bu amaçla çalışmada öncelikle bölge hakkında genel bilgilere yer verilmiştir. Sonrasında yöre mutfağının genel özellikleri ile ilgili bilgiler derlenmiştir. Verilerin toplanması için bu bölgede görev yapan askeri personele farklı araştırmalardan yararlanılarak hazırlanan anket formu uygulanmıştır. Çalışma; 1 Haziran- 30 Ağustos 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler SPSS istatistik programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular sonucunda katılımcıların çoğunluğunun erkek olduğu ve Saraybosna’da uzman çavuş olarak görev yaptıkları tespit edilmiştir. Ayrıca araştırmaya katılanların büyük kısmı daha önce Saray Bosna mutfağı hakkında bilgi sahibi olmamalarına rağmen, % 41,5’inin Saraybosna yemeklerini beğendikleri görülmektedir. Çalışma sonucunda katılımcıların gastronomi deneyimleri ile yiyecek- içecek işletmeleri ile ilgili tutumları arasında yaşlarına göre farklılık olmadığı görülmektedir. Ayrıca çalışmaya katılan personelin %50‘si işletmelerde sunulan yiyecek ve içeceklerin fiyatlarını uygun bulmakta ve en çok beğendikleri yemeklerin ise “Cevapi”, “Kuzu Çevirme” ve “Boşnak Böreği” olduğunu belirtmişlerdir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Sayı: 1 |