BibTex RIS Kaynak Göster

MEASUREMENT OF SERVICE QUALITY FOR HIGH SPEED TRAIN IN TURKEY

Yıl 2016, Cilt: 18 Sayı: 3, 695 - 720, 01.12.2016

Öz

The proportion of service sector in economic activities is quite high in developed
economies. Developments in the service sector, particularly in trade, communications,
health, transportation, education and so on have positive impacts to the development of
all other sectors. Therefore, the quality of service given in these sectors is important.
The basic approach for measuring service quality is that the difference between the
service recipients' expectation before purchasing the service and their perception after
receiving the service should be minimum. The direction and extent of this difference is
the starting point of measurement service quality quantitatively. On this basis, the
Servqual scale developed by Parasuraman, Zeithhaml and Berry is used to measure
service quality in many service sectors.
The transport sector is one of the most important service sectors providing connections
within the national borders and with other countries. Railway transportation is the least
costly and most reliable way in the transportation sector.
In this study, service quality measurement of high-speed train (YHT) in Turkey is
performed by using servqual scale. This study covers the passengers traveling with highspeed
trains between Ankara and Istanbul. The findings obtained from various statistical
analyzes were evaluated in terms of significance and consistency.

TÜRKİYE’DE YÜKSEK HIZLI TREN(YHT) İÇİN HİZMET KALİTESİNİN ÖLÇÜMÜ

Yıl 2016, Cilt: 18 Sayı: 3, 695 - 720, 01.12.2016

Öz

Gelişmiş ekonomilerde hizmet sektörünün ekonomik faaliyetler içindeki payı oldukça yüksektir. Özellikle ticaret, haberleşme, sağlık, ulaşım, eğitim gibi hizmet sektörlerindeki gelişmeler diğer tüm sektörlerin gelişimine pozitif yönde katkı sağlamaktadır. Bu nedenle hizmetler sektöründe verilen hizmetin kalitesi önemlidir.Hizmet kalitesinin ölçülmesinde temel yaklaşım, verilen bir hizmette hizmeti alan kişinin satın alınan hizmetten önceki beklentisi ile hizmeti satın aldıktan sonraki algısı arasındaki farklılığın en az olmasıdır. Bu farklılığın yönü ve derecesi hizmet kalitesinin niceliksel olarak ölçülmesinin çıkış noktasıdır. Buradan hareketle, Parasuraman, Zeithhaml ve Berry tarafından geliştirilen servqual ölçeği birçok hizmet sektöründe hizmet kalitesinin ölçülmesi amacıyla kullanılmaktadır.Hizmet sektörü içinde yer alan ulaşım sektörü, bir ülkenin hem kendi ulusal sınırları içinde hem de diğer ülkeler ile bağlantısını sağlayan en önemli sektörlerden biridir. Demiryolu ulaşımı ise ulaşım sektörü içinde maliyeti en az ve en güvenilir olanıdır.Bu çalışmada, Türkiye’deki yüksek hızlı trene (YHT) ait hizmet kalitesi ölçümü servqual ölçeği kullanılarak yapılmıştır. Çalışma kapsamını Ankara-İstanbul arasında hizmet veren yüksek hızlı trenlerle yolculuk yapan yolcular oluşturmaktadır. Çeşitli istatistiksel analizler sonucunda elde edilen bulgular anlamlılık ve tutarlılıkları açısından değerlendirilmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA83CT35JN
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Şenol Altan Bu kişi benim

Ayşe Ediz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 18 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Altan, Ş., & Ediz, A. (2016). TÜRKİYE’DE YÜKSEK HIZLI TREN(YHT) İÇİN HİZMET KALİTESİNİN ÖLÇÜMÜ. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 18(3), 695-720.
AMA Altan Ş, Ediz A. TÜRKİYE’DE YÜKSEK HIZLI TREN(YHT) İÇİN HİZMET KALİTESİNİN ÖLÇÜMÜ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. Aralık 2016;18(3):695-720.
Chicago Altan, Şenol, ve Ayşe Ediz. “TÜRKİYE’DE YÜKSEK HIZLI TREN(YHT) İÇİN HİZMET KALİTESİNİN ÖLÇÜMÜ”. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 18, sy. 3 (Aralık 2016): 695-720.
EndNote Altan Ş, Ediz A (01 Aralık 2016) TÜRKİYE’DE YÜKSEK HIZLI TREN(YHT) İÇİN HİZMET KALİTESİNİN ÖLÇÜMÜ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 18 3 695–720.
IEEE Ş. Altan ve A. Ediz, “TÜRKİYE’DE YÜKSEK HIZLI TREN(YHT) İÇİN HİZMET KALİTESİNİN ÖLÇÜMÜ”, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 18, sy. 3, ss. 695–720, 2016.
ISNAD Altan, Şenol - Ediz, Ayşe. “TÜRKİYE’DE YÜKSEK HIZLI TREN(YHT) İÇİN HİZMET KALİTESİNİN ÖLÇÜMÜ”. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 18/3 (Aralık 2016), 695-720.
JAMA Altan Ş, Ediz A. TÜRKİYE’DE YÜKSEK HIZLI TREN(YHT) İÇİN HİZMET KALİTESİNİN ÖLÇÜMÜ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2016;18:695–720.
MLA Altan, Şenol ve Ayşe Ediz. “TÜRKİYE’DE YÜKSEK HIZLI TREN(YHT) İÇİN HİZMET KALİTESİNİN ÖLÇÜMÜ”. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 18, sy. 3, 2016, ss. 695-20.
Vancouver Altan Ş, Ediz A. TÜRKİYE’DE YÜKSEK HIZLI TREN(YHT) İÇİN HİZMET KALİTESİNİN ÖLÇÜMÜ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2016;18(3):695-720.