BibTex RIS Kaynak Göster

WHEN DOES INFLATION HINDER THE DYNAMISM OF ECONOMIC GROWTH? A DYNAMIC PANEL THRESHOLD MODEL UPON EMERGING MARKETS

Yıl 2016, Cilt: 18 Sayı: 3, 748 - 761, 01.12.2016

Öz

In this study, the role of inflation threshold level in the relationship between inflation and
economic growth has been investigated for 24 emerging market countries in period 1980-
2013. Firstly, inflation threshold value has been detected and then inflation-economic
growth relation has been examined using dynamic panel threshold model. The findings
provide evidence that there is a non-linear relationship between inflation and economic
growth in the countries under study. Besides, inflation has a statistically significant and
positive effect on economic growth below the threshold level while significant and
negative effect above the threshold level. In this context, it is important to achieve
sustainable growth, which plays a vital role in enhancing the effectiveness of
implemented monetary policies and assuring stability. Therefore, decision and policy
makers need to take into account the threshold level of inflation in context of monetary
policy while determining the target inflation rate against fighting inflation in the
mentioned countries.

EKONOMİK BÜYÜME DİNAMİZMİNİ ENFLASYON NE ZAMAN ENGELLER? YÜKSELEN EKONOMİLER ÜZERİNE BİR DİNAMİK PANEL EŞİK MODELİ

Yıl 2016, Cilt: 18 Sayı: 3, 748 - 761, 01.12.2016

Öz

Bu çalışmada, enflasyon ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkide enflasyon eşik değerinin rolü yükselen ekonomiler olarak adlandırılan 24 ülke için 1980-2013dönemi itibariyle araştırılmıştır. İlk olarak enflasyon eşik değeri belirlenmiş ve devamında enflasyon-ekonomik büyüme ilişkisi dinamik panel eşik modeli ile araştırılmıştır. Elde edilen bulgular, çalışmaya konu olan ülkelerde enflasyon ile ekonomik büyüme arasında doğrusal olmayan bir ilişkinin bulunduğuna dair kanıtlar sunmaktadır. Bu ilişkide enflasyon eşik değeri %13.68 olarak tespit edilmiştir. Bunun yanında, eşik değerinin altında enflasyonun ekonomik büyümeyi istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönde etkilediğini, eşik değerinin üstünde ise istatistiksel olarak anlamlı negatif yönde etkilediğini göstermiştir. Bu bağlamda, uygulamaya konulan para politikalarının etkinliğinin artırılmasında ve istikrarın sağlanmasında hayati bir rol oynayan sürdürülebilir büyümenin sağlanması önemlidir. Bu nedenle, karar birimlerinin ve politika yapıcılarının söz konusu ülkelerde enflasyonla mücadelede hedef enflasyon oranını belirlerken para politikası bağlamında enflasyonu eşik düzeyini dikkate almalarının gerekliliğini ortaya koymaktadır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA73DN59FG
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Celil Aydın Bu kişi benim

Merter Akıncı Bu kişi benim

Ömer Yılmaz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 18 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Aydın, C., Akıncı, M., & Yılmaz, Ö. (2016). EKONOMİK BÜYÜME DİNAMİZMİNİ ENFLASYON NE ZAMAN ENGELLER? YÜKSELEN EKONOMİLER ÜZERİNE BİR DİNAMİK PANEL EŞİK MODELİ. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 18(3), 748-761.
AMA Aydın C, Akıncı M, Yılmaz Ö. EKONOMİK BÜYÜME DİNAMİZMİNİ ENFLASYON NE ZAMAN ENGELLER? YÜKSELEN EKONOMİLER ÜZERİNE BİR DİNAMİK PANEL EŞİK MODELİ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. Aralık 2016;18(3):748-761.
Chicago Aydın, Celil, Merter Akıncı, ve Ömer Yılmaz. “EKONOMİK BÜYÜME DİNAMİZMİNİ ENFLASYON NE ZAMAN ENGELLER? YÜKSELEN EKONOMİLER ÜZERİNE BİR DİNAMİK PANEL EŞİK MODELİ”. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 18, sy. 3 (Aralık 2016): 748-61.
EndNote Aydın C, Akıncı M, Yılmaz Ö (01 Aralık 2016) EKONOMİK BÜYÜME DİNAMİZMİNİ ENFLASYON NE ZAMAN ENGELLER? YÜKSELEN EKONOMİLER ÜZERİNE BİR DİNAMİK PANEL EŞİK MODELİ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 18 3 748–761.
IEEE C. Aydın, M. Akıncı, ve Ö. Yılmaz, “EKONOMİK BÜYÜME DİNAMİZMİNİ ENFLASYON NE ZAMAN ENGELLER? YÜKSELEN EKONOMİLER ÜZERİNE BİR DİNAMİK PANEL EŞİK MODELİ”, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 18, sy. 3, ss. 748–761, 2016.
ISNAD Aydın, Celil vd. “EKONOMİK BÜYÜME DİNAMİZMİNİ ENFLASYON NE ZAMAN ENGELLER? YÜKSELEN EKONOMİLER ÜZERİNE BİR DİNAMİK PANEL EŞİK MODELİ”. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 18/3 (Aralık 2016), 748-761.
JAMA Aydın C, Akıncı M, Yılmaz Ö. EKONOMİK BÜYÜME DİNAMİZMİNİ ENFLASYON NE ZAMAN ENGELLER? YÜKSELEN EKONOMİLER ÜZERİNE BİR DİNAMİK PANEL EŞİK MODELİ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2016;18:748–761.
MLA Aydın, Celil vd. “EKONOMİK BÜYÜME DİNAMİZMİNİ ENFLASYON NE ZAMAN ENGELLER? YÜKSELEN EKONOMİLER ÜZERİNE BİR DİNAMİK PANEL EŞİK MODELİ”. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 18, sy. 3, 2016, ss. 748-61.
Vancouver Aydın C, Akıncı M, Yılmaz Ö. EKONOMİK BÜYÜME DİNAMİZMİNİ ENFLASYON NE ZAMAN ENGELLER? YÜKSELEN EKONOMİLER ÜZERİNE BİR DİNAMİK PANEL EŞİK MODELİ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2016;18(3):748-61.