Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

ÜLKELERİN KÜRESELLEŞME DEMOKRASİ VE EKONOMİK BÜYÜKLÜK GÖSTERGELERİ İLE CİNSİYET TEMELLİ GELİŞME ENDEKSİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ

Yıl 2016, Cilt: 18 Sayı: 3, 779 - 799, 01.12.2016

Öz

Bu çalışmanın amacı, ülkelerin Cinsiyet Temelli Gelişme Endeksi’ndeki (Gender Development Index) yerleri ile küreselleşme, demokrasi ve ekonomik büyüklük göstergeleri arasındaki ilişkinin tespitidir. Bu ilişkinin tespiti için Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından hazırlanan Cinsiyet Temelli Gelişme Endeksi (Gender Development Index), Ekonomist Dergisi “Intelligence Unit” tarafından hazırlanan Demokrasi Endeksi (Democracy Index), KOF İsviçre Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü tarafından hazırlanan Küreselleşme Endeksi (KOF Index of Globalization) ve ülkelerin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (The Gross Domestic Product) göstergeleri dikkate alınmıştır. Yapılan analizler sonucunda ortaya çıkan temel sonuç, ülkelerin demokrasi ve küreselleşme seviyeleri ile Cinsiyet Temelli Gelişme Endeksi’ndeki yerleri arasında ters yönlü bir ilişki olduğu ve ülkelerin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla düzeyinin Cinsiyet Temelli Gelişme Endeksi’ndeki yeri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olmadığıdır. Buradan çıkan temel sonuç, bir ülkenin demokrasi seviyesi ve küreselleşme seviyesi arttığında o ülkenin Cinsiyet Temelli Gelişme Endeksi sıralamasının da küçülmekte olduğu, bir başka deyişle sıralamada ileri doğru gittiğidir. Dolayısıyla bir ülkenin küreselleşme ve demokratikleşme seviyesi arttıkça erkekler ile kadınlar arasındaki eşitsizlikler de azalmaktadır.

AN ANALYSIS ON THE RELATION BETWEEN THE COUNTRIES’ GLOBALIZATION, DEMOCRACY, AND ECONOMIC SIZE INDICATORS AND GENDER DEVELOPMENT INDEX

Yıl 2016, Cilt: 18 Sayı: 3, 779 - 799, 01.12.2016

Öz

The purpose of this study is to understand the relation between the countries’ place on
the Gender Development Index and their globalization, democracy, and economic size
indicators. To understand this relation, Gender Development Index prepared by the
United Nations Development Program, Democracy Index prepared by the Economist
Journal “Intelligence Unit”, Index of Globalization prepared by KOF Swiss Economic
Research Institute, and countries’ Gross Domestic Product indicators are examined. The
basic result obtained after the analyses done is that there is a reverse relation between the
countries’ democracy and globalization levels and their place on Gender Development
Index and that the countries’ Gross Domestic Product levels have no statistically
significant effect on their place on the Gender Development Index. The basic conclusion
we have here is that the country’s rank in the Gender-Based Development Index
decreases; in other words, improves when the levels of democracy and globalization of
that country increases. Therefore, inequality between men and women decreases when
the country’s globalization and democratization level increases.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Diğer ID JA28GC38SA
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Senem Kurt Topuz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 18 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Kurt Topuz, S. (2016). ÜLKELERİN KÜRESELLEŞME DEMOKRASİ VE EKONOMİK BÜYÜKLÜK GÖSTERGELERİ İLE CİNSİYET TEMELLİ GELİŞME ENDEKSİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 18(3), 779-799.
AMA Kurt Topuz S. ÜLKELERİN KÜRESELLEŞME DEMOKRASİ VE EKONOMİK BÜYÜKLÜK GÖSTERGELERİ İLE CİNSİYET TEMELLİ GELİŞME ENDEKSİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. Aralık 2016;18(3):779-799.
Chicago Kurt Topuz, Senem. “ÜLKELERİN KÜRESELLEŞME DEMOKRASİ VE EKONOMİK BÜYÜKLÜK GÖSTERGELERİ İLE CİNSİYET TEMELLİ GELİŞME ENDEKSİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ”. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 18, sy. 3 (Aralık 2016): 779-99.
EndNote Kurt Topuz S (01 Aralık 2016) ÜLKELERİN KÜRESELLEŞME DEMOKRASİ VE EKONOMİK BÜYÜKLÜK GÖSTERGELERİ İLE CİNSİYET TEMELLİ GELİŞME ENDEKSİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 18 3 779–799.
IEEE S. Kurt Topuz, “ÜLKELERİN KÜRESELLEŞME DEMOKRASİ VE EKONOMİK BÜYÜKLÜK GÖSTERGELERİ İLE CİNSİYET TEMELLİ GELİŞME ENDEKSİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ”, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 18, sy. 3, ss. 779–799, 2016.
ISNAD Kurt Topuz, Senem. “ÜLKELERİN KÜRESELLEŞME DEMOKRASİ VE EKONOMİK BÜYÜKLÜK GÖSTERGELERİ İLE CİNSİYET TEMELLİ GELİŞME ENDEKSİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ”. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 18/3 (Aralık 2016), 779-799.
JAMA Kurt Topuz S. ÜLKELERİN KÜRESELLEŞME DEMOKRASİ VE EKONOMİK BÜYÜKLÜK GÖSTERGELERİ İLE CİNSİYET TEMELLİ GELİŞME ENDEKSİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2016;18:779–799.
MLA Kurt Topuz, Senem. “ÜLKELERİN KÜRESELLEŞME DEMOKRASİ VE EKONOMİK BÜYÜKLÜK GÖSTERGELERİ İLE CİNSİYET TEMELLİ GELİŞME ENDEKSİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ”. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 18, sy. 3, 2016, ss. 779-9.
Vancouver Kurt Topuz S. ÜLKELERİN KÜRESELLEŞME DEMOKRASİ VE EKONOMİK BÜYÜKLÜK GÖSTERGELERİ İLE CİNSİYET TEMELLİ GELİŞME ENDEKSİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2016;18(3):779-9.