BibTex RIS Kaynak Göster

A LITERATURE REVIEW ON THE PERFORMANCE METRICS USED IN MANUFACTURING PROCESSES

Yıl 2015, Cilt: 17 Sayı: 3, 160 - 185, 01.12.2015

Öz

Today, in an environment in which there is a wide range of products through
the pressure of intensive competition and globalization, a reduction in the life courses of
products, a rapid change in the requests and expectations of consumers, it has become
compulsory for enterprises that would like to work in a cost and efficiency-oriented
manner to monitor manufacturing and to develop performance benchmarking systems.
In this sense, the Total Equipment Effectiveness (TEE), which is one of the main
applications of the Total Productive Maintenance (TPM) approach, is one of the most
commonly used performance metric in manufacturing enterprises. However, TEE fails
to be sufficient due to the necessity of evaluating manufacturing in terms of many aspects
and as it is used at the level of equipment. Therefore, there are many metrics that can be
used in manufacturing processes in terms of both holistic and individual aspects. There
have been studies and standards with different approaches on these metrics both in the
literature and in industries for long years. The main aim of this study that has been
conducted based on this approach is to put forth the performance metrics that can be used
in manufacturing processes based on the literature and in a holistic way

İMALAT SÜREÇLERİNDE KULLANILAN PERFORMANS ÖLÇÜTLERİ ÜZERİNE BİR LİTERATÜR ARAŞTIRMASI

Yıl 2015, Cilt: 17 Sayı: 3, 160 - 185, 01.12.2015

Öz

Günümüzün geldiği noktada yoğun rekabet baskısı ile beraber küreselleşme, ürün hayat seyirlerinin kısalması, tüketici istek ve beklentilerinin hızlı değişimi, ürün çeşitliliğinin çok olduğu bir ortamda, maliyet ve verimlilik odaklı çalışmak isteyen işletmelerde imalatın izlenmesi ve performans ölçüm sistemlerinin geliştirilmesi zorun hale gelmiştir. Bu anlamda Toplan Üretken Bakım(TÜB) yaklaşımının en temel uygulamalarından biri olan Toplam Ekipman Etkinliği (TEE) imalat işletmelerinde en yaygın olarak kullanılan performans ölçütlerinden birisidir. Fakat TEE ölçütü, imalatı birçok açıdan değerlendirme gerekliliği ve ekipman seviyesinde kullanılmasından dolayı yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle imalat süreçlerinde hem bütünsel hem de bireysel açıdan kullanılabilecek birçok ölçüt mevcuttur. Hem literatürde hem de endüstrilerde uzun yıllardır bu ölçütler üzerine farklı açılardan yaklaşan çalışmalar ve standartlar yapılmıştır. Buna bağlı olarak yapılan bu çalışmanın temel amacı, imalat süreçlerinde kullanılabilecek performans ölçütlerini literatür tabanlı ve bütünsel olarak ortaya koymaktır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA56BD98SR
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Aydın Koçak Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 17 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Koçak, A. (2015). İMALAT SÜREÇLERİNDE KULLANILAN PERFORMANS ÖLÇÜTLERİ ÜZERİNE BİR LİTERATÜR ARAŞTIRMASI. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 17(3), 160-185.
AMA Koçak A. İMALAT SÜREÇLERİNDE KULLANILAN PERFORMANS ÖLÇÜTLERİ ÜZERİNE BİR LİTERATÜR ARAŞTIRMASI. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. Aralık 2015;17(3):160-185.
Chicago Koçak, Aydın. “İMALAT SÜREÇLERİNDE KULLANILAN PERFORMANS ÖLÇÜTLERİ ÜZERİNE BİR LİTERATÜR ARAŞTIRMASI”. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 17, sy. 3 (Aralık 2015): 160-85.
EndNote Koçak A (01 Aralık 2015) İMALAT SÜREÇLERİNDE KULLANILAN PERFORMANS ÖLÇÜTLERİ ÜZERİNE BİR LİTERATÜR ARAŞTIRMASI. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 17 3 160–185.
IEEE A. Koçak, “İMALAT SÜREÇLERİNDE KULLANILAN PERFORMANS ÖLÇÜTLERİ ÜZERİNE BİR LİTERATÜR ARAŞTIRMASI”, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 17, sy. 3, ss. 160–185, 2015.
ISNAD Koçak, Aydın. “İMALAT SÜREÇLERİNDE KULLANILAN PERFORMANS ÖLÇÜTLERİ ÜZERİNE BİR LİTERATÜR ARAŞTIRMASI”. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 17/3 (Aralık 2015), 160-185.
JAMA Koçak A. İMALAT SÜREÇLERİNDE KULLANILAN PERFORMANS ÖLÇÜTLERİ ÜZERİNE BİR LİTERATÜR ARAŞTIRMASI. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2015;17:160–185.
MLA Koçak, Aydın. “İMALAT SÜREÇLERİNDE KULLANILAN PERFORMANS ÖLÇÜTLERİ ÜZERİNE BİR LİTERATÜR ARAŞTIRMASI”. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 17, sy. 3, 2015, ss. 160-85.
Vancouver Koçak A. İMALAT SÜREÇLERİNDE KULLANILAN PERFORMANS ÖLÇÜTLERİ ÜZERİNE BİR LİTERATÜR ARAŞTIRMASI. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2015;17(3):160-85.