BibTex RIS Kaynak Göster

WITHIN THE FRAMEWORK OF NATIONAL AND INTERNATIONAL REGULATIONS A CASE OF PSYCHOLOGICAL HARASSMENT IN THE WORKPLACE (MOBBING)

Yıl 2015, Cilt: 17 Sayı: 3, 196 - 218, 01.12.2015

Öz

Working environment and organizational climate must be peaceful for human
beings considering that they are social entities, in order to function efficiently
and be successful. However, the high competition shows itself within the
organization brought by globalization. A case of psychological harassment in the
workplace reveals itself in business life getting difficult and highly competitive
environment. "Mobbing" can also defined as psychological harassment in the
workplace, has huge individual, organizational and social impacts. Being in the
first place, the International Labour Organization and several countries have
made arrangements including psychological harassment in the workplace. In our
country, in the Turkish Code of Obligations, this issue have been addressed and
imposed an obligation for employers to take necessary measures against
psychological harassment in the workplace.In Turkish Labor Law although there
is no direct regulation related to psychological harassment, there are some
articles that protects workers. In this study, primarily psychological harassment
in the workplace definition made to form conceptual framework. Afterwards,
regulations that has been made in the international arena are included regarding
this issue, finally, possible legal ways in the combat against psychological abuse
in the establishment in our country are tried to be explained.

ULUSAL VE ULUSLARARASI DÜZENLEMELER ÇERÇEVESİNDE İŞYERİNDE PSİKOLOJİK TACİZ (MOBBİNG) OLGUSU VE HUKUKİ SONUÇLARI

Yıl 2015, Cilt: 17 Sayı: 3, 196 - 218, 01.12.2015

Öz

Sosyal bir varlık olan insanın, örgütte başarılı olması ve verimli çalışabilmesi için her şeyden önce çalışma ortamının ve örgüt ikliminin huzurlu olması gerekir. Ne var ki, küreselleşmenin getirdiği yüksek rekabet olgusu kendini örgüt içerisinde de hissettirir. İşyerinde psikolojik taciz olgusu zorlaşan iş hayatı ve yüksek rekabet ortamında kendini göstermektedir. "Mobbing" olarak da tanımlanan işyerinde psikolojik tacizin bireysel, örgütsel ve toplumsal etkileri de büyük olmaktadır. Başta Uluslararası Çalışma Örgütü olmak üzere, çeşitli ülkelerde işyerinde psikolojik tacizi kapsayan düzenlemeler yapılmıştır. Ülkemizde ise, Türk Borçlar Kanunu’nda bu konu ele alınmış ve işyerinde psikolojik tacize karşı işverenlere gerekli önlemin alınması konusunda yükümlülükler getirilmiştir. İş Kanunu’nda ise psikolojik tacize ilişkin doğrudan bir düzenleme bulunmamakla birlikte çalışanları koruyan bazı kanun maddeleri bulunmaktadır. Bu çalışmada öncelikle işyerinde psikolojik tacizin tanımı yapılarak kavramsal çerçevesi çizilmeye çalışılmıştır. Daha sonra uluslararası alanda konu ile ilgili yapılan düzenlemelere yer verilmiş son olarak ise, ülkemizde işyerinde psikolojik taciz ile mücadelede başvurulabilecek hukuki yollar anlatılmaya çalışılmıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA32RR44DE
Bölüm Makaleler
Yazarlar

İrep Kıroğlu Bayat Bu kişi benim

Beril Baykal Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 17 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Kıroğlu Bayat, İ., & Baykal, B. (2015). ULUSAL VE ULUSLARARASI DÜZENLEMELER ÇERÇEVESİNDE İŞYERİNDE PSİKOLOJİK TACİZ (MOBBİNG) OLGUSU VE HUKUKİ SONUÇLARI. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 17(3), 196-218.
AMA Kıroğlu Bayat İ, Baykal B. ULUSAL VE ULUSLARARASI DÜZENLEMELER ÇERÇEVESİNDE İŞYERİNDE PSİKOLOJİK TACİZ (MOBBİNG) OLGUSU VE HUKUKİ SONUÇLARI. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. Aralık 2015;17(3):196-218.
Chicago Kıroğlu Bayat, İrep, ve Beril Baykal. “ULUSAL VE ULUSLARARASI DÜZENLEMELER ÇERÇEVESİNDE İŞYERİNDE PSİKOLOJİK TACİZ (MOBBİNG) OLGUSU VE HUKUKİ SONUÇLARI”. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 17, sy. 3 (Aralık 2015): 196-218.
EndNote Kıroğlu Bayat İ, Baykal B (01 Aralık 2015) ULUSAL VE ULUSLARARASI DÜZENLEMELER ÇERÇEVESİNDE İŞYERİNDE PSİKOLOJİK TACİZ (MOBBİNG) OLGUSU VE HUKUKİ SONUÇLARI. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 17 3 196–218.
IEEE İ. Kıroğlu Bayat ve B. Baykal, “ULUSAL VE ULUSLARARASI DÜZENLEMELER ÇERÇEVESİNDE İŞYERİNDE PSİKOLOJİK TACİZ (MOBBİNG) OLGUSU VE HUKUKİ SONUÇLARI”, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 17, sy. 3, ss. 196–218, 2015.
ISNAD Kıroğlu Bayat, İrep - Baykal, Beril. “ULUSAL VE ULUSLARARASI DÜZENLEMELER ÇERÇEVESİNDE İŞYERİNDE PSİKOLOJİK TACİZ (MOBBİNG) OLGUSU VE HUKUKİ SONUÇLARI”. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 17/3 (Aralık 2015), 196-218.
JAMA Kıroğlu Bayat İ, Baykal B. ULUSAL VE ULUSLARARASI DÜZENLEMELER ÇERÇEVESİNDE İŞYERİNDE PSİKOLOJİK TACİZ (MOBBİNG) OLGUSU VE HUKUKİ SONUÇLARI. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2015;17:196–218.
MLA Kıroğlu Bayat, İrep ve Beril Baykal. “ULUSAL VE ULUSLARARASI DÜZENLEMELER ÇERÇEVESİNDE İŞYERİNDE PSİKOLOJİK TACİZ (MOBBİNG) OLGUSU VE HUKUKİ SONUÇLARI”. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 17, sy. 3, 2015, ss. 196-18.
Vancouver Kıroğlu Bayat İ, Baykal B. ULUSAL VE ULUSLARARASI DÜZENLEMELER ÇERÇEVESİNDE İŞYERİNDE PSİKOLOJİK TACİZ (MOBBİNG) OLGUSU VE HUKUKİ SONUÇLARI. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2015;17(3):196-218.